MojAndroid
(x) hirdetés

Nem is tudom, hogy tavaly ősszel mit vártunk jobban, a következő generációs Nexus mobil bemutatását vagy az új Android verzió funkcióit?! Egy valami azonban biztos: az egyik legérdekesebb újítás a többfelhasználós mód bevezetése volt. Egy hátránya volt csak az előre beharangozott újításnak, kizárólag tableten volt elérhető, ezidáig.

Sokan csalódtunk egy picit a Google-ben, hogy ezt az régóta várt funkciót letiltotta a mobilokra szánt változatban. Az ok a részükről egyszerű volt: a telefonok sokkal inkább személyes eszközök, mint a tabletek. Az elképzelésük szerint, az emberek többségének van okostelefonja, amit nem szívesen ad ki a kezéből, míg egy tab sokkal inkább megosztható, így abból akár egy, maximum kettő van családon belül. Ez volt a tézis, ami miatt sokan még ma is szomorkodnak. De mi lenne, ha néhány egyszerű művelet után aktiválhatnánk mindezt?

A Modaco Blogon egy bizonyos Paul “Modaco” O’Brien tette közzé a tőle származó toolkit-et, illetve annak a telepítési instrukcióját, amivel bekapcsolhatjuk ezt a beállítási lehetőséget. Még mielőtt hosszadalmas, bonyolult buherálásra gondolnánk, nem kell megijedni, mivel alig néhány perc alatt elvégezhető a beavatkozás. Mire van szükségünk? Első körben jó, ha egy Nexus 4-el rendelkezünk, bár az AndroidPolice munkatársa (Jeremiah Rice) a saját Galaxy Nexus-án (AOKP ROM) is kipróbálta, és állítása szerint ott is működött. Másodszor alapfeltétel az admin jog, tehát ha még nem tettük volna, root-olni kell a telefont. A harmadik legfontosabb tényező a már kivesézett Android 4.2-es Jelly Bean.

Ezután fel kell telepítenünk az Xposed framework-öt, amely segít abban, hogy anélkül módosítsuk az eszközünkön futó ROM-ot, hogy bármelyik APK fájlt piszkáljuk, esetleg flash-eljük a mobilt. Következő lépésben telepítsük a bejegyzésünk tárgyát a MoDaCo toolkit-et, miközben követjük az utasításokat: “Once you’ve done that, load up the MoDaCo Toolkit and click the ‘Google Nexus (all)’ section. Click ‘Show users on power menu’, reboot your device and you’re done”. Ahogy az utasítás is megköveteli, a művelet végén indítsuk újra a Nexus-unkat, majd ha mindent jól csináltunk a beállítások közt megtaláljuk a felhasználók menüt, ahol hozzáadni és törölni is tudunk.

Ez egy egyszerű módszer arra a célra, ha valaki több felhasználói fiókot szeretne egy telefonon használni anélkül, hogy komolyabban kellene turkálnia a forrásban, vagy éppen egy másik ROM-ot kelljen feltelepítenie. Itt azért megjegyezném, hogy vannak olyan “főzött” szoftverek, amelyekben ez sztenderd módban szerepel, ilyen például a Jelly Bam, amit kb. 1,5 hete volt szerencsém próbálgatni. Előnye, hogy egyesíti a CM, a Paranoid Android és a saját tulajdonságait, ezzel létrehozva egy szinte végtelen módon testreszabható és formálható felhasználói felületet, ami nem mellesleg nagyon stabil és rendkívül gyors is, de erről majd máskor :)

2013.05.14.

+