MojAndroid

…érdekes kérdés szerintem nagyon, mivel manapság lehet következtetni a sztereotipizáló agynak egy-egy telefon után is a használója személyére. Én például nem tartom magam egy olyan embernek, aki megítél, vagy berak egy skatulyába egy embert, mielőtt jobban meg nem ismerné, de nekem is van egy sarkalatos pont és ez nem más, mint a tetovált szemöldök. Azon már gondolkoztam néhány beszélgetés után olyan lányokkal/hölgyekkel, aki szemöldökük míves ívét egy vékony tetovált csíkkal helyettesítették, ami vagy követte az eredeti ívet, ami a szem “öldökét” illeti, vagy random egy csík volt a szem fölött valahol, hogy tulajdonképpen nem is tetováló-pisztollyal csinálják ezeket a vonalakat. Hanem egy központi agyelszívót indítanak be minduntalan és szemöldök csíkonként megcsapolják 20-25 %-al a delikvens agyát ezzel csökkentve az IQ-ját. Ez egyenlőre csak egy tézis, de már tervezem, hogy egy komoly Angol vagy Norvég tudóscsoporttal a végére járatok a feltételezésemnek.
Elkalandoztam, megesik, szóval telefont választani nem könnyű manapság. Rengeteg féle készülék van és szaporodnak a brandek is a piacon. Azt mondom, hogy bizonyos eseteket leszámítva az okostelefon egy nagyon jó választás, erre nem térnék most ki, hogy miért, egy következő írásomban kifejtem (vagy nem). Ha ezen túlvagyunk, akkor jön az első nagy válaszút az operációs rendszer. Én évekig használtam régifajta 6.1-es window-os rendszerű okostelefont, mivel PC-n is window-t használok, tökéletes volt a kompatibilitás, naptár, képek, meg amit lehetett szinkronizálni, gördülékeny volt, ha az ember egyszer átrágta magát a kezdeti beállítások kuszaságán. De, ahogy telt az idő és elkezdtem használni a g-mail-t, szépen bekebelezett a google, most egy kellemes emésztő fázisban vagyok a Google nagyhatalom gyomrában, de amilyen gyorsan változik ez a világ, nem lennék meglepve, ha évek multán egyszer csak a nemesebbik felén távoznék. Így hát nekem, az androidos rendszer a legmegfelelőbb. Iphone-ra sose gondoltam, mivel túlárazottsága okán állandóan átverve érezném magam. Plusz a magyar Iphone használók nagy százalékánál eszembe jut az a bizonyos attitűd, amitől menekülök, itt egy örökérvényű ideillő Neurotic szám, amit most hallgass meg “Neked a divat mondja meg, hogy ki vagy” ! Blackberryben meg semmi olyan nincs, ami megfogna, mivel nem használok üzleti mail szolgáltatást…stb semmi előnyt nem látok benne.

Jöhet az utlosó elágazás a kiválasztás rögös útján, a márka kérdése. Neves gyártó, vagy kínai még (Európában) nem ismert, vagy esetleg a mostanában elterjedő csak kis piacra koncentráló hálózat-független, de olcsó telefon választása.
A nagy márkák mellet szól az általában remek support, nem kell várni a szervizelésnél, alkatrész mindig van, és általában tényleg minőségi darabokat adnak. Viszont vaskalaposan megtartják az alsó-közép és felsőkategória közötti különbségeket, így ár/érték arányban nem mindig a legjobb választás egy ilyen készülék.
A feltörekvő “kis” márkák (Huawei, ZTE…), ez nagyon izgalmas szerintem, mert itt a gyártók kompenzálnak. A névtelenséget ellensúlyozzák olyan processzorral, vagy gorilla glas-al, amivel egy nevesebb gyártó drágább készülékében találkozhatunk csak. Ez nekem tetszik, példaként mondom, hogy szívesebben együtt vagyok egy olyan lánnyal, akinek mondjuk egy vagy két melltartókosár számmal kisebb méretű a melle, de egy többszörösen összetett mondatból álló kérdést gond nélkül megért, és ne adja az ég, hasonló mondatszerkezettel még válaszolni is tud egy vitriolosat, mint egy olyannal, akinek hatalmas szemet és minden érzékszervet gyönyörködtető a keble, de csak tátog, mint egy ponty. Ahogy ezt a mondatomat leírtam bal kézzel be is húztam magamnak, mert tényleg semmi párhuzam nincs a mellméret a “jónőség” fogalma között.
Utoljára hagytam azokat a telefonokat, amik nagyon friss márkák és csak kis piacra koncentrálnak, megkeresik közvetlen a kínai gyártót, vesznek annyi készüléket, amennyivel le tudnak fedni egy viszonylag kicsi piacot, és nagyon gyorsan reagálnak a felmerülő piaci résekre. Ilyen pl. a Myaudio, behozta a hatalmas tabphone-okat, amik kísértetiesen hasonlítanak a Samsung új tepsi telefonjára, csak harmad áron elérhetők fele olyan hardverrel. Itt nagyon félnék a supporttól, és a szerviztől, de lehet, hogy alaptalanul.
Jó lenne egy olyan teszt, amiben ki lehetne próbálni az egyes gyártók szervizelési hajlandóságát.
Nekem a legjobban a kínai márkás középkategóriás telefonok jönnek be, nagyon tetszik, hogy be akarnak törni nyugatra és közben hatalmas versenyhelyzetet teremtenek, ez a végfelhasználónak mindig jó.
Én jelenleg egy Huawei G300-at nyomkodok, amit használtan vásároltam 20 ezer forintért, ha csak rágondolok az árra nevet a lelkem. Nagyon fájna egy telefonért 20-30 ezer forintnál többet adni.

Ez az egész telefonválasztósdi dolog egy emocionális döntés (meg pénztárcafüggő).
Lehet választani úgy is, ahogy két haverom csinálta egyszer. Történt ugyanis egy szép tavaszi napon megbeszélt találkán, ahol a sárga földig aljasodtak sörök és tömények jótékony hatására és addig heccelték egymást, amíg egy szolgáltató kirendelt irodájában találták magukat, mindkettő vásárolt egy-egy a másik által ad- hoc alkoholgőzben kiválasztott telefont, hűségnyilatkozatra…

Elmondod, hogy milyen telefonod van és miért azt választottad?

Share to TwitterShare to Google PlusShare to LinkedInShare to EmailShare to Print
2013. 04. 16.
 • korgcsa

  No, nekem éppen pont Blackberry-m van. Természetesen a legolcsóbb ami kapható, Curve 9320-as.

  Én sem vagyok üzleti felhasználó, nem csatlakozok a céges üzleti hálózathoz, de egy 700 Ft-os BIS szolgáltatásra előfizettem a T-Mobile-nál. Azóta nincsenek problémáim… komolyan mondom.

  Előtte bejártam a Windows Mobile 5-6-ot, aztán egy évig az Androidot.

  Amennyire egyébként bírtam az Androidot a felület és a szoftverellátottság miatt, annyira ki is csinált idegileg. A telefon sokszor annyi háttérmunkát végez, hogy az valami irdatlan… kínszenvedés kivárni mire hozzáfér az ember. Eleve olyan optimalizálással kell kezdeni a vásárlás után, hogy letiltani az összes automatikus internetes tevékenységet, frissítést, különben egész nap nyalja a MB-okat.
  Ha így teszünk, akkor alkalmanként kapcsoljuk be a netet rajta, de abban a pillanatban hogy a telefon netet fog, rögtön elkezdi csinálgatni a saját kis feladatait, ami Budapesten jó vételi körzetben talán nem olyan nagy gáz, de vidéken (ahol amúgyis olyan gyatra netszolgáltatást kapunk a szolgáltatótól a többtízezer forintunkért hogy kapják be a hátamat) a telefon olyan kínkeservesen ér a feladatok végére, hogy hosszú percek után kapjuk csak meg az irányítást a saját készülékünk fölött. Azt mikor csak kb. 10 másodpercet szerettünk volna eltölteni a méljeink megtekintésével, a Google rendszernek köszönhetően eltöltünk 10 percet és lepörgetünk 5-6 MB adatforgalmat… a semmiért.

  Egy szó mint száz, valószínűleg nem (csak) a telefon tehet róla (HTC volt), hanem a netes jelerősség és maga az Android rendszer, de igen sokszor földhöz, vagy falhoz vágtam azt a telefont. Plusz még az érintőkijelző gyengeségei, amikor soha nem tudtam eldönteni, hogy most nem érzékelte a telefon amit akartam, vagy érzékelte, csak még nem hajtotta végre, aztán egyszercsak egyszerre végrehajtja az összes nyomkodást és 63 menüponttal arrébb kikapcsol valamit. Soha többet nem akarok ilyen idegbajt.

  Na, hát ezt oldotta meg nekem a Blackberry. A BIS-hez jár 3 e-mail postafiók, pontosabban külső fiókból (freemail, gmail stb.) ennyit lehet hozzácsatolni a készülékhez. Ezekről a fiókokról azonnal megjelennek a mélek a kélszülékemen, amiről közvetlenül válaszolni is tudok és nem kell az Androidhoz hasonlóan az e-mail átjárók programozásán agyalni. Ezen kívül folyamatosan online vagyok a telefonnal a Facebook-on, az FB messengeren és akár más chat programon is, anélkül, hogy a készülék napi szinten akár 10-100 MB adatforgalmat bonyolítana olyan háttérfeladatokkal, amit a kutya nem kért tőle.

  A kijelző nem érintős, így azzal bajom nincs, cserébe van egy optikai egér rajta, ami gyors és pontos, plusz a QWERTY billentyűzettel is százszor gyorsabban tudok gépelni, mint annó az érintős Androidon, ahol minden negyedik karaktert javítani kellett elütés miatt.

  No hát hirtelen ennyi… szerintem kár leírni a Blackberry-t, csak mert nem vagyunk üzletemberek. Én sem vagyok… SŐT én egy csóró zenész vagyok, semmi közöm az üzleti szférához.

  • korgcsa

   Ja igen, attól én is kész vagyok, amikor a lányok kiszedik a szemöldöküket, aztán fííctollal rajzolnak helyette sokkal csúnyábbat :D

  • ducKAL

   Természetesen én is úgy gondolom, hogy virágozzék minden virág, a lényeg, hogy elégedett legyél.

  • Ovalis

   Nagyon fontos kérdést vetsz fel, ami az alkalmazások “hátérmunkájára” vonatkozik. Tény az, hogy nagyon sokan az alkalmazások automatikus frissítését állítják be a telefonukon, illetve engedélyezik, hogy az alkalmazás frissítése csak wifi jel észlelése esetén működjön. A wifi engedéllyel lehet spórolni az adatforgalmon, ám a gyakori alkalmazás frissítés nagyon megterheli a szerkezetet és energiát fogyaszt. A megoldást is leírtad, idézem: “Eleve olyan optimalizálással kell kezdeni a vásárlás után, hogy letiltani az összes automatikus internetes tevékenységet, frissítést, különben egész nap nyalja a MB-okat.” Az elmúlt két napban kipróbáltam, hogy mi történik akkor, ha letiltom a Google Playen az alkalmazások automatikus frissítését. Az történt, hogy a telefon bekapcsolás után begyorsult, az aksi pedig két órával tovább bírta. Amikor töltőre tettem akkor frissült a kb. 400 alkalmazásomból legalább 20 egyszerre. Megabájtokat nem használtam el a wifi környezet miatt, és az aksit sem merítette ezzel a megoldással. Nagyon köszönöm ezt az észrevételt.

 • farrvince

  Sziasztok. Elmondanám akkor én elsőként a választásom!
  Mielőtt hozzáfognék elismerésem kell kifejeznem a cikk írójának. Nagyszerű cikknek sikeredett ez.

  A jelenleg használt telefonom egy iPhone 5. A cikkben is kifejtett árazással kezdeném. Tudok róla és én mind Apple Fan is belátom, hogy az iPhone készülékek, de ugyanígy más csúcskategóriás, márkás telefonok túlárazottak! Ezzel a dologgal egyet is kell értenem és nem is! Nem vagyok nagy vagyonú ember és nekem is számít az ár! Azonban ez a mi (felhasználok) szemével nézett oldal, viszont a cégek (Apple, Samsung, HTC…stb)olyan áron adják el telefonjaikat, amilyen áron csak nem szégyellik. Valamilyen formában velük is egyet tudok érteni, mert szerintem minden ember, közületek is egy adott terméket a lehető legmagasabb áron próbál eladni. Nem hiszem, hogy lenne olyan ember, aki el akar adni egy bizonyos terméket, a piacon annak a terméknek az átlagos ára mondjuk 110,000 FT és ő kér érte akkor 60,000 FT-ot! Mindenki a lehető legtöbbet kéri el azért amit elad.
  Na, ugyanez a helyzet a cégekkel is! Amíg valaki megveszi az iPhone 5-öt 189990 FT-ot, vagy a Galaxy SIII-at 137740 FT-ért, addig nem fogják levinni az árát, mert megéri a gyártónak így is simán, mivel 10 eladott telefon ilyen áron kiteszi 1000 olcsóbb telefon eladott árát!
  Az árhoz még hozzáfűzni valóm csak annyi lenne, hogy én itthon (Erdély, Marosvásárhely) olcsón megkaptam telefonomat egy barátomtól, aki külföldről hozta és én sem voltam hajlandó kifizetni érte azt a 700 Eurot! Én a telefonom 87600 FT-ért vásároltam és adtam még a régi telefonom, ami egy iPhone 4 volt! Így számomra aránylag olcsón kijött a telefon.

  Cikkem második felében pedig elmondom, miért is az iPhone 5-öt választottam!
  Választásom előtt hosszas heteket gondolkoztam, milyen telefont vegyek az iPhone 4-em után. Amik szóba jöhettek, Galaxy SIII, HTC One X+ vagy esetleg HTC One. Számomra nem igazán van más telefon ami igazán jó telefon lenne.
  Miután megvolt a 3 céltermék, neki kezdtem a neten való böngészésnek, fórumozásnak, telefonok összemérésének. Sokáig tartott ez a folyamat, majd számtalan dolog az iPhone 5 mellét terelt.
  És miért is, teszitek fel a kérdést valószínűleg?
  Első dolog amit igazából megnéztem egy telefonnál, az az volt, hogy a csúcsminőség legyen. Azért volt ez az elvárásom, mivel nagy pénzt adok ki érte és ezért cserébe minőséget követelek! Ebben a versenyben az iPhone 5 alapból nyertesnek jött ki. Az Unibody alumínium ház és az előlapi Gorilla Glass üveg Prémium érzetet ad, minden szempontból. A telefon 7,6 mm-es vastagsága pedig kényelmes fogást biztosít. Ezt a versenyt számomra az iPhone 5 nyerte. Tehát az állás itt 1 VS 0 volt az iPhone javára.
  Következett a kamera, ezen igazából nem sokat volt mit gondolkozzak. Mind három telefonnak 8 Megapixeles hátlapi kamerája volt, mindhárom 1080p-ben képes filmezni és mindhárom rendelkezik LED Vakuval! Ebben a versenyben igazából számomra egyenlő volt mindhárom telefon. Tehát ez nem volt döntő szempont.
  Előlapi kameráról igazából a véleményem az, hogy mindegy az, hogy 3 vagy 1,3 Megapixel, mert csak Video Chatre használjuk. Ebben sem volt döntő szerepe a választásnak. Az állás így tehát 1 – 0 még mindig.
  Következett a belső hardware! Itt igazából számomra csak az Akkumulátor élettartama és a processzor meg a RAM sebessége számított. Többi nem érdekelt túlságosan! Nem érdekel engem a Magok száma, vagy az, hogy mennyi RAM van. Csak a sebesség! Internetes Benchmark és Youtube tesztek alapján hamar eldőlt, hogy ezt a versenyt az iPhone nyeri. Hiába van az S3-nak 4 Magja és a HTC One X+-nak is, az optimalizálás miatt az iPhone 5 gyorsabban ment. RAM szempontjából az állás egyenlő volt. Akkumulátor szempontjából az S3 hátra maradt, azonban a HTC One X+ is csak 6 perccel bírta többet mind az iPhone 5 a teszteken, szóval itt igazából az iPhone részesítettem előnyben a Proci és a RAM sebessége miatt. Ez alapján az állás 2 – 0 iPhone 5 javára.
  Sokan fogjátok mondani majd, hogy nincs NFC az iPhone 5-ben és MicroSD bővíthetőség. NFC-re nincs semmi szükség még, mivel “drága” hazámban még nem terjedt el és nincs sehol ilyen fizetési mód! A MircroSD kártyák pedig lassabbak mind a FlashMemória. Ezen kívül pedig ott az iPhone 5-ből a 32 vagy 64 GB-os modell ami bőven elég egy telefonnak. Nekem a 16 GB is jól kiszolgálja amit kell. Így az állás 3 – 0 az iPhone javára.
  Következtek a funkciók. Itt hosszan lehetne beszélni a telefonok funkciójáról, mivel mindenikben van valami jó. Azonban a csak iOS által biztosított teljes Szinkronizáció a géppel, a felhővel és a telefonnal egyértelműen hiányzik mindkét rivális telefonból. Az iCloud csak példának okáért. Minden este, mikor töltőre teszem a telefonom és Wi-Fire csatlakozik, automatán, a háttérben lement mindent a telefonról a felhőbe (képek, zenék, fileok, appok, beálítások) és azt szinkronizálja a géppel is! Ezt nem tudja egyetlen egy telefon sem iPhonen kívül. Ott a Dropbox, ami teszi a dolgát, de nem automatán és nem ennyire gördülékenyen. Szóval iCloud nem helyettesíthető lényegében semmivel. Példának okáért, egyszer előfordult, hogy törlésre került a telefonom és minden adat elment. Majd miután beindult a telefon, az iCloud bejelentkezés után automatán vissza tett mindent a telefonra (Appok, zenék, képek, fileok, beállítások, háttér, SMS-ek, kontaktok, egyszóval mindent). Ezt nem kaptam meg egy telefonon sem.
  Ahogy azt sem találtam meg amit szintén csak iOS-re elérhető iWork biztosít. Ha irtam egy dokumentumot a gépre, automatán elérhető volt a telefonon és fordítva és szerkeszteni is tudtam.
  Még egy plusz a Wi-Fi szinkronizáció, nem szükséges bedugnom a telefonom a gépbe, csak iTunest indítom el és mehet is az adatok feltevése a telefonra.
  Egy harmadik dolog amit plusznak tudok be az iOS-nek, egyben iPhonenak is, hogy nincsenek reklámok soha a notifikácios centerben, nincsenek vírusok, malware Appok és hibás appok amik nem müködnek, azon kívül pedig sokkal több jó app van az AppStoreban.
  Ezek után az állás immár 4 – 0 volt az iPhone 5 felére.
  Az S3-ban ami nagyon tetszett, hiányolom az iPhone 5-ből: a szemfigyelő funkció, automata jó kép kiválasztás, Smart Gestures.
  Ezeket hiányolom az iPhone 5-ből ezért az állás 4 – 1.
  Amit hiányolok a HTC One X+-ból az a HTC Sense. Az állás 4 – 2.
  Egy utolsó + pont az iPhonenak, a nagyszerű, mondhatni tökéletes hangminőség, hangos hangszórók és tripla mikrofon ami leszűri majdnem teljesen a zajokat telefonáláskor és hatalmas zajban is lehet a SIR-t használni. Ezzel már 5 – 2 az állás.
  Utoljára pedig a Hang Asszisztenseket hagytam. Ismét Youtube tesztvideok nézegetése, majd kiderült, hogy sebességben és válaszok helyességében is jobb a SIRI mind az SVoice, azonban az iPhoneból hiányolom a HiGalaxy funkciót.
  Így tesztem végén az állás 6 – 3 lett.
  Remélem elég kielégítő hozzászólásom és a tesztem és előre is elnézést kérek, hogy hosszúra sikeredett a hozzászólásom.
  Aki kíváncsi azokra a tesztekre amiket megnéztem (Aku, CPU, SIRI) az szóljon és mellékelem a linkeket!

  • Ovalis

   Örülök ennek a hozzászólásnak, mert nem mélyíti az iPhone-Android ellentétet, hanem elősegít egy diszkussziót. Néhány jelentéktelen megjegyzésem lenne: nem tudom, mekkora előny a zárt fájlrendszer, de tudom, hogy mekkora hátrány: az Apple nem a globális szabványok élharcosa, a Googlenak viszont ez az identitása. Meggyőződésem, hogy a globalizáció tudja csak megmenteni a harmadik világ szegényeit. Nem tudom mennyi fejlesztőmérnöke van az Apple-nek vagy a Microsoftnak, néhány ezerre becsülöm a számukat. Az Android fejlesztőinek a száma viszont 60 millió fölött van. Kis kínai srác megveszi a kábé százdolláros telefont és alkalmazást fejleszt hozzá, amiből meg tud élni. Az Android lényege a nyílt forráskód: hasonló a Linuxhoz. Az Apple alkalmazásai esetében pedig nem kapja meg a felhasználó a forráskódot, így egy licencszerződést köt (EULA), mely csak bizonyos feltételekkel biztosítja az alkalmazás használatát. És végül: a Dropbox az én telefonomon automatikus. Beállítás kérdése egyébként.

   • farrvince

    Köszi az értékelésed.
    De nincsen igazad. Nem pár ezer fejlesztője van az Apple-nem hanem sokkal több mind android fejlesztő!
    El is mondom miért, en is fejlesztek es próbáltunk androidra is.
    iOS-re egy annyira jol kidolgozott, forráskódokat tartalmazó és könnyen kezelhető program van a fejlesztőknek, hogy sokkal könyebb iOS-re fejleszteni. Ezen kívül pedig egy nagyszerű szimulátor van amivel lehet tesztelni iPad, iPhone, iPod készülékeket.
    Meg 1 pozitívum amiért könyebb iOS-re fejleszteni:
    iOS-nel összesen 3 felbontásra és 2 kijelző méretre kell kifejleszteni az appot, ezen kívül pedig 2 operációs rendszerre.
    Androidon csak kijelző méretből van vagy 30-40. 2″-tol 6,1″-ig minden féle Kijelző van, felbontás még több fajta. Azonkívl jelenleg 4 Android verzió fut nagy %-bán míg iOS-en 5-os es 6-os soft uralja 90%-at az eszközöknek.
    Ezen kívül a statisztikák szerint csak Amerikában 5 millió fejlesztő van iOS-re.
    Ám soknak tartom az általad írd 60.000.000-t Androidon.
    Nem, hidd el, iOS-re többen is fejlesztenek, több jo app van és jóval könyebb is (utóbbit tapasztalatból mondom)

 • gergo0626

  Még 4 hónapja tudtam használni a Sony xperia sola telefonom 3 kemény hónapon át. A szervizelés egy katasztrófa, megvonták a garanciát, és most a békéltető testület időpontjára várok. Érdemes többször is meggondolni hogy valaki biztos Sony telefont akar e venni és ha a válasz igen akkor rákeresni az egyetlen Sony márkaszervizre a cordon electronics kft. re.
  Tehát Sony senkinek se kelljen.

  • farrvince

   Jártam én is így egy Nokia telefonnal! Pocsék náluk is az ügyfélszolgálat!
   Egyelőre egyedül a Budapesti iSytleban bántak velem tisztességesen, szó nélkül kicserélték 2 éve az iPhone 4-em!

   • korgcsa

    Nekem viszont a T-Mobile-nál gariban megjavították ingyen és bérmentve a 2 hónapja lejárt garis HTC-met.

 • Ditarf

  Valahogy ebből a cikkből is kitűnik, hogy mennyire halott már ez a blog/weboldal. Talán a leghasználhatóbb bejegyzés a megboldogult Appvasárnap volt, ami ugyan pótolva lett a Hírhétfőben, csakhogy az is el-elmaradozik. Tudom, ott van a Google+ közösségi oldal helyette, lehet azt nyálazni ha ez nem tetszik, de nem vagyok kíváncsi a sok értelmes kommentre és a szűretlen tartalomra. Tudtok ajánlani valami használható és hasznos androidos blogot, mert ezzel azt hiszem be is fejeztem. Kár.

  • farrvince

   Androidos fórumot nincs! Mindenik halott.

+