MojAndroid
(x) hirdetés

Nehéz objektíven megírni egy pletykát, melynek talán nincs is sok valóságalapja, főleg ha azt nem erősíti meg egy illetékes. Ha viszont nem is cáfolják, akkor ezek a mende-mondák talán közelebb állnak a valósághoz, mint képzelnénk. Ma ismét a Nexus 5 került a középpontba, mellyel kapcsolatban a legmeglepőbb hír, a nem FHD kijelző.

Akik napi szinten követik az IT, azon belül is az Androiddal kapcsolatos híreket, pletykákat, azok egy érdekes bejegyzést olvashattak a PocketNow oldalán, akik a PhoneArena-ra hivatkoztak. A téma a közelgő Google I/O-val kapcsolatban kedvenc zöld robotunkat képviselő következő referenciamodell volt.

A legfrisebb infók szerint a következő Nexus, nem hogy a trendet követve nagyobb lenne az elődnél, hanem kisebb lehet. A mostani 4,7 colt 4,5 colra csökkenthetik, mely talán az egyik legideálisabb okosmobil lehet a mostani piacon. A második meglepetés a kijelző felbontását érintette. Az idei divat a FHD, így talán jogosan is várta a többség (köztük én is), hogy a Google is színre lép ebben a szegmensben. Ha a méretcsökkentés igaznak bizonyulna, akkora az igazi meglepetés a 1080p felbontás lenne. A szerző szerint azonban “csak” 720p lesz (szerintem ez bőven ideális a mobilokban).

A 2013. év idei top Android alapú zászlóshajói egyértelműen a HTC One és a Samsung Galaxy S4, melyek számítási teljesítményéről egy Snapdragon 600-as SoC gondoskodik (Samsung esetében nem 100%-ig igaz). Természetszerűleg hathat, hogy a következő Nexus-ban is ez kap helyet, ezzel gyorsan le is tudná a Google a kötelezőt. Tovább haladva a paramétereken, gyorsan leszűrhetjük, hogy a keresőóriásnál az üzemidőre és a kamerára összpontosítanak. Előbbi egy 2800 mAh-s akksi lehet, mely a hardver, pontosabban a kijelző tükrében kimagasló használati időt eredményezhet.

A kamera modul lehet a siker másik kulcsa, mely a hagyományosan elterjedt CMOS technológiát leváltva, CCD-t kaphat. A forrás szerint az utóbbi segítségével, még részletgazdagabb és jobb minőségű képeket készíthetünk. Akik persze nem nagyon értenek ehhez (mint én), azoknak ajánlott olvasmány az Oktel bejegyzése.

Update: Ringeriel nevű felhasználónk szerint ez korántsem olyan jó hír: “Én fotózásban igen jártas, vagyok sőt a technikai mivoltjában még inkább. De még fotós tudás sem kell hozzá, csak nézzük meg hogy hol használják a cmost!!! Canon 1d 5d 7d 500d Nikon d3 d700 d7000 d300s HASSELBLAD olympus, pentax, sony, samsung. Ezek a gyártok nagyon mellé lőhetek a felső ketegóriás gépeikkel. És akkor a videókamerákról nem beszélve!”

Ezek az újabb információk sok kérdést és sok miérttel kezdődő kérdést felvethetnek. Számomra a legnagyobb rejtély az, hogy vajon elegendő lehet-e a mai világban maga a Nexus jelző, a sokak számára ismeretlen CCD, vagy éppen a hosszú üzemidő?!

Végül pedig egy rövid szemléltető videó:

[video:http://www.youtube.com/watch?v=-N4p6Osvf50]
2013.03.25.

+