MojAndroid

Már csak két nap a Samsung nagy bejelentéséig, melyet New Yorkban ejtenek meg, és a teljes marketing kimondatlanul a következő generációs Galaxy S modell bemutatását sugallja. Képzeljük el, mekkora döbbenet lenne úrrá az izgatott kütyüőrültek körén, ha mégsem ez következne be. De vajon tényleg leváltják a Mali GPU-t?

Az elmúlt hetek, sőt hónapok témája a Galaxy S IV. Folyamatosan arról szóltak a hírek, hogy mikor, hol és főleg milyen paraméterekkel kerül végre nyilvánosságra a nem régiben bemutatott HTC One méltő ellenfele vagy legyőzője. Annyit mindent hallani, hogy milyen lesz a design, plasztik lesz-e, nyolc vagy négymagos proci lesz bent, vajon jön a Photosphere-hez hasonló feature, hány megapixeles lesz a kamera stb.

Egy valami körül azonban kevesebb a felhajtás, ez pedig a GPU. Lássuk be, az Android világa kezd kicsit a magok hajhászásáról szólni, arról viszont gyakran megfeledkezünk, hogy a mindennapos használat terén a két mag is elegendő tud lenni, sokkal fontosabb a memória illetve az UX-ért (user experience) felelő GPU mivolta. Az S IV kapcsán több minden is szóba került, de a legtöbb pletyka a Nexus 10-ben lévő Mali-T604.et vagy a Mali-T658-at tippelte.

Az év első két nagy mobilokat is érintő eseménye a CES és az MWC. Előbbin mutatta be a Samsung a következő generációs processzorát, az Exynos 5 Octát, mely a négyes szériát hivatott leváltani, nem mellesleg nyolc maggal rendelkezik. Bőszen mondták a tudnivalókat a CPU-t illetően, de a GPU-val szemben elég szégyenlősek voltak, pontosabban mélyen hallgattak.

Ezzel a kérdéssel kapcsolatban a közelmúltban két érdekes bejelentés is napvilágot látott. Az egyik az AnandTechnél dolgozó Brian Klug száját hagyta el, majd később az Imagination Technologies is megerősítette, miszerint az új Exynos PowerVR GPU-t fog tartalmazni. Ezzel kapcsolatban kijelenthetjük, hogy a koreai vállalat visszatér a gyökerekhez, hiszen még az első Galaxy S modell volt szerelve hasonló vezérlővel, mely bőszen helyt is állt a maga idejében. Ezután az információ után következtek az újabb találgatások, melyek már természetesen nem Mali vezérlőről szóltak, hanem a PowerVR SGX 544MP3-ról, mely három magot tartalmaz.

Ezt a kombót végigtekintve, az Exynos 5 Octa nyers teljesítményét az iPad 3 hajtotta A5X és az iPad 4-ben levő A6X közé saccolják a szakértők. És mit jelent ez az UX-et figyelembevéve? Az Imagnition Technoligies jóideje már PowerVR GPU-kat gyárt, melyek egy CPU-val karöltve javarészt megtalálhatóak az Apple termékekben, és mint tudjuk ott azért nem nagyon van panasz a gördülékeny működést illetően. Másrészről, az almás cégnek 10%-os részesedése van cégen belül, így itt még az is felmerülhet, hogy a Samsung itt is szeretne egy kis szeletet csippenteni az almatortából.

Azzal, hogy egy régi-új útra tértek, nem biztos hogy rossz döntést hoztak, mivel az eddig kiszivárgott benchmark-teszteket elnézve (amik vag yigazak vagy nem), a következő S igazi szörnyetegnek bizonyulhat.

Share to TwitterShare to Google PlusShare to LinkedInShare to EmailShare to Print
2013. 03. 12.
 • medwe27

  Gratulálok az íráshoz, nagyon sima és élvezetes. Viszont legközelebb fusd még át pubklikálás előtt a helyesírást – van pár elgépelés.
  A tartalomhoz kapcsolódóan: a média nem sugalja hanem ontja magából az S4-et, és 100, hogy holnap bemutatja a samu – mernék csak nem megtenni, mindenki venné a One-t. Ami inkább akar lenni az S4 legyőzője (kihívója?) mintsem fordítva. Az S4 már látatlanban megkapta a virtuális koronát, és nehéz lesz tőle akár a HTC-nek, akár a Sony-nak vagy Huaweinek elvennie.
  És persze PowerVR-t mindenbe!

  • Balázs Szabó2

   Köszi az őszinte véleményt/kritikát, nem gondoltam volna, hogy kikerül a címlapra rögtön az első írásom :O Persze nagyon örülök :)
   Valóban nagyon nagy a felhajtás a Samsung háza táján, viszont a HTC One is istenítik, szóval érdekes párbaj lesz az tuti. Már látatlanban is tele van az internet olyan olvasottságnövelő cikkekkel, melyekben ezt a két szörnyeteget hasonlítják össze, ami azért kicsit bosszant, mert az egyikről mindent tudunk a másikról csak sok mindent, és sokmindent csak találgatunk. Én speciel S3 tulajként várom a bemutatót, és én még nem adtam oda látatlanban a koronát ;)

+