MojAndroid
(x) hirdetés

Azt gondolom előbb utóbb mindenki foglalkozik nyelvtanulással, ha máshol nem, akkor az iskolában a kötelező nyelvórákon. A nyelvtanulás egyik fontos része a szótanulás, amit sokféle módon lehet űzni (szótárfüzet, szókártyák, címkék használata, stb….). Az Anki fejlesztői a számítógéppel segített szótanulást tűzték zászlajukra. Több PC platformra (Windows, Linux, Mac, FreeBSD) és webre is elkészítették a szótanuló alkalmazásukat és legnagyobb örömünkre más mobil kliensek mellett Androidos alkalmazást is készítettek hozzá AnkiDroid néven.

A program lényege röviden annyi, hogy a kliensbe betölthetünk különböző szótanuló adatbázisokat, beállítjuk a programban a hozzánk illő tanulási sebességet (pl. hány új kártya jelenjen meg naponta, milyen gyakran jöjjenek az ismétlések), és ez után nincs más dolgunk, mint a gyakorlás.
A program egymás után jeleníti meg az új, és az ismétlő kártyákat, amit memorizálhatunk, ellenőrizhetjük válaszunkat. Sőt, minimális interakció is lehetséges benne, mert a programban van lehetőség arra, hogy a képernyőre írunk/rajzolunk kézzel, és csak utána nézzük meg a választ. Ugyan a program nem próbálja meg felismerni a kézírásunkat, de mi magunk összevethetjük az írásunkat a helyes válasszal.

Talán felmerült bennünk a cikket olvasva, hogy milyen jó lenne, ha nem csak idegen szavakat, hanem más témakörben megtanulandó szavakat (országok fővárosai, az ember csontjai, kristályszerkezetek…) is meg lehetne ezzel tanulni. Nos van egy jó hírem, lehet. Sőt, nem csak szavak lehetnek a kérdések és válaszok, hanem akár képek is, így a tanulandó témák szinte kimeríthetetlenek. A programban le tudunk tölteni a már megosztott számos adatbázisból, de ha nem találjuk a megfelelőt mi magunk is létrehozhatunk és meg is oszthatjuk ezt másokkal. Sőt arra is van lehetőség, hogy már meglévő szöveges állományainkat alakítsuk át Anki által elfogadható formátumba.

Aki nyelveket tanul, annak mindenképp megér egy próbát!

Honlap: http://ankisrs.net/
Webes tanulófelület: https://ankiweb.net/
PC kliensek: http://ankisrs.net/anki2.html
Ankidroid fejlesztői oldal: https://code.google.com/p/ankidroid/

2013.01.18.

+