MojAndroid
(x) hirdetés

Amikor kb két hete a Google meghívásából megtekinthettem közelebbről hol terem az Android, volt szerencsém az amerikai aprónetről levadászni egy Nexus Q-t. Első izgalom az volt, amikor a határőr hölgynek el kellett mondanom, hogy mi is az a labda a táskámban. A repülőutat jól viselte, itthon pedig üzembe helyeztem.

Igen, a Nexus Q, az a termék, ami ha megjelent volna, háromszor annyiba került volna, mint az Apple TV, s nagyjából ugyanazt is tudja. És mégsem. A Q szebb. Igen, azt kell, hogy mondjam, hogy a Q az első Nexus termék, ahol végre odafigyeltek a design-ra, a külsőre.

602402_504952536195097_1832205916_n.jpg

A fenti képen Ancsa tartja kezében a Q-t. A képet Polcz Péter készítette, amikor az eheti Smarteast adást rögzítettük.

A Q sokáig figyelt és várt a Play Store Devices részlegén (ez sajnos magyar IP címről nem érhető el). Azonban a legújabb Nexus eszközök bejelentését követően eltűnt onnan. A Nexus oldalon csak az új család látható. Természetesen a Q saját oldala nem tűnt el teljesen, de a Store-ban úgy tűnik egy darabig még nem tervezik eladni. Jelenleg a bejegyzés feletti kép fogad minket ha mégis vásárolni terveznénk.

Az előbb linkelt termék oldalon azért találunk egy videót:

És részletes leírát az eszközhöz. Valamint a Play Store-ban ott van a Nexus Q alkalmazás is (természetesen csak az amerikai Store-ban érhető el), ami a csodalabda használatához kell.

A használat pofonegyszerű. Feltesszük az appot, az bekapcsolja a bluetootht, megkeresi a Q-t, összehozza az internettel, s máris tolhatjuk rá a zenéinket, videóinkat. Öröm az ürömben, hogy egyelőre csak a Google saját alkalmazásaival (Music, Movies, YouTube) használható. Tehát ne akarjunk egy MX Playerből videót küldeni a Q-ra. Pedig ugye, hogy az lenne az igazi nagy jóság?!
Ez persze valószínűleg azért van még így, mert nagyon kevés labda forog közkézen, s nem érte meg még a rendszert “kiokosítani”, alkalmazást írni, hogy más appokból is lehessen kitolni rá filmeket, egyebeket.

A Q egyelőre inkább szobadísz, mint nélkülözhetetlen eszköz otthonra. Remek rajta Youtube-ot nézni, zenét hallgatni, de az ideális az lenne, ha nem csak a Google-tól méregdrágán kölcsönzött/vett filmek lennének megtekinthetőek rajta. A lehetőség benne van az eszközben, duplamag, szép design, hdmi, audio csatlakozók, microusb, s 4.0-ás Android rendszer. Kiváncsian várom mit tervez a Google a későbbiekben a Q-val.

2012.11.05.

+