MojAndroid

A közelmúltban Twitteren is feltettem a beugratós kérdést: kétmagos, magonként 1,6 GHz-es Android eszköz 2 GB RAM-mal és 40 GB felhasználható háttértárral, az haladós? Ráadásul csaltam is kicsit, mert igazából a 160 GB háttértárból saját kényem-kedvem szerint jelöltem ki 40 GB-ot… És hát ez így persze hogy haladós! És ha hozzáteszem, hogy az eszközhöz hardveres QWERTY is jár és Ice Cream Sandwich fut rajta?

A címből persze úgyis tudjátok már a rejtvény megoldását: az eszköz egy Intel Atom alapú MSI Wind netbook, amire az Android-x86 project jóvoltából teljesen (na jó, mondjuk 95%-ban) működő Android rendszert tudtam telepíteni. Katt az Olvass továbbra, és gatyát felkötni, igazi kuriózum következik!


Genezis

Genezis átugrása, irány a lényeg!

Hol is kezdjem.

Még 2008-ban vásároltam egy MSI Wind netbookot. Android akkoriban még nem nagyon volt látótérben, illetve telefon oprendszerként éppen akkor kezdett, cserébe a netbook-láz teljes erővel pörgött. (Mennyire más idők voltak ezek!… Mindenki az asztali PC és az erős mobilgépek halálát jósolta, hiszen kinek kéne egy Asus Eee-n kívül más? Aztán persze ha a jóslatok nem is váltak be, a világ tényleg más irányt vett az addigiakhoz képest.) Erős gépre nem volt szükségem (egyrészt volt egy asztalim, másrészt volt egy céges notebookom), valami olyan kellett, amivel akárhol cikket/blogot tudok írni, van egy ssh terminálom, és kicsi, könnyű. Ez lett az MSI Wind: a kétmagos, magonként 1,6 GHz-es Intel Atom már akkor sem volt erős proci (első generációs atomról beszélünk, nem a mai Ivy Bridge-es Ferrariról), RAM-mal relatíve ki volt tömve: bár a 2 GB nem számított soknak, elégnek kellett lennie mindenre; és persze WiFi, bluetooth, és 160 GB-nyi SATA vincsi. És a mérethez szükséges tradeoff: egy szinte semmire sem jó, kb. 2 órát bíró miniakku (amit felbővítettem egy 9 cellásra, ami fénykorában 7-8 órákat bírt, cserébe egymaga volt több, mint 1 kiló), és 10,1″-os, 1024×600-as felbontású kijelző – ezeknek köszönhetően a kis gép a kis akksival, írd és mondd, eredetileg 1 kilót nyomott, mint a Grafitember-féle mérőmókus (“1 kiló vagyok!”).

Aztán telt-múlt az idő, az eleinte Ubuntu Netbook Remixszel lassan de biztosan elketyegő netbook az újabb és újabb Ubuntu verziók, és a bennük az emberiség ellen elkövetett merényletek (Gnome Shell, korai Unity, és társai) eredményeképpen a kis Windről egyre egyértelműbben sütött egy letűnt kor, egyre visszavonhatatlanabbul látszott rajta, hogy elavult. Ennek ellenére gond nélkül ketyegett tovább, és kitartóan szolgálta ki egyre minimálisabb szövegszerkesztői-cikkírói igényeinket, időről időre gondolkodásra sarkallva engem a megfelelő utódlás vészterhes problémakörében. (Hihetetlen, de utálok új eszközt scoutolni.) A legutóbbi Kubuntu próbálkozásom alkalmával aztán Juli kijelentette, hogy a gép a használhatatlanság szintjére lassult és ő részéről ezen a ponton definitív megoldást vár tőlem. (Igen, így szoktunk idehaza kommunikálni.) Ez pedig lökést, hovatovább szikrát adott nekem: ha úgyis mindegy, ha úgysincs ennél lejjebb, miért nem próbálok meg Androidot pakolni a kütyüre? Legfeljebb azzal dobjuk ki.

És rátaláltam az Android-x86 projectre

Közismert tény, hogy a Google az Ice Cream Sandwich-csel kezdődően hivatalosan támogatja az Intel x86 architektúrát az Androidban. Ehhez képest meglepő módon (nálam okosabbak majd talán leírják, hogy hogyan) az Android-x86 project már Froyo óta elérhetővé teszi az Androidot Intel alapú gépekre. Ez történetünk szempontjából persze mellékes, hiszen van nekik egy Android 4.0.4 alapú AOSP ROM-juk RC2 állapotban – ez az, amit én feltettem. (A korai verziók nyilván a tablet support hiánya miatt viszonylag használhatatlanok.)

Maga a telepítés egyszerűbb, mint az egyszeregy, de nem árt néhány dologra odafigyelni. Először is: a telepítő USB stick image egy live Android rendszerként is üzemel. Célszerű bebootolni vele és körbenézni, hogy mi minden működik, és mi az, ami esetleg nem. Ez azért fontos, mert egyrészt egy nem működő WiFi-vel ész nélkül feltelepített Android-x86-tal nem sok mindent lehet kezdeni, másrészt viszont többféle build van, ha tehát valami nem megy, lehet próbálkozni egy másikkal. Aztán nem árt észben tartani, hogy ez nem Ubuntu: a telepítőben pl. nem fordítottak külön figyelmet a gépen már meglevő rendszerek detektálására. Emiatt a fenti ész nélküli telepítés könnyen a gépen futó rendszer hazavágásába, esetleg értékes adatok törlésébe torkollhat. Ráadásul a telepítő által telepített bootloadert egyáltalán nem érdekli, milyen boot partíciók vannak még a gépen, ezeket kézzel kell a GRUB configba később beírni. (A telepítési dokumentáció ehhez segítséget ad.)

Nálam elég triviális volt a szitu: a MSI Wind hardvere kb. teljesen megegyezik az Asus Eee-vel, ami ha minden igaz az ősbuild Android-x86-éknál, így aztán az ethernet porton kívül minden fontosabb dolog vígan ment, amit próbáltam: a WiFi, a billentyűzet, tapipad (oldalsó görgetősávval együtt!) még a hang és a képernyő háttérvilágítása is. Arra is elég hamar rájöttem, hogy a Wind beépített kamerája csak akkor működik, ha még bootolás közben bekapcsolom. Ellenkező esetben hiába kapcsolgatom futó rendszer alatt, az Android már nem találja meg. (WiFi-t, Bluetooth-t ezzel szemben nyugodtan lehet hardveresen kapcsolgatni.)

A rövidke live session után meglehetős izgalomban átméreteztem tehát az Ubuntu partícióit, szabaddá tettem 40 GB-ot Androidnak (az elég sokmindenre elég lesz, nem igaz?), és telepítettem az Android-x86-ot a Wind-re.

És örvendeztem vala

Mielőtt elkezdek ömlgengeni, lássuk pontokba szedve a feketelevest.

A feketeleves (pontokba szedve)

 • Néhány appot nem lehet telepíteni, nyilván az Intel-ARM build parák miatt. A legfájóbb talán a Google Chrome, ezt használtam már Ice Cream Sandwich alatt, és hát hiányzik. Második a Skype, szintén nem indul. Harmadik pedig bármilyen benchmark eszköz. Kénytelen vagyok szemre pontozni a teljesítményt.
 • A Wind felbontása 1024×600, vagyis nem túl nagy mai tabletes szemmel nézve. 160 ppi-n fut az Android-x86, így az alsó sáv kicsit bumfordi, ezen a 10,1″-os kijelzőn szemre olyan 1,2-1,4 centi. Fórumokon azt mondják, 120-on valamivel jobb, viszont néhány app szétcsúszik tőle (az app egy része a “képernyő mellett” van, kilóg), és a kisebb betűk nagyon elmosódnak a felbontás miatt. Maradtam 160 ppi-n inkább. Tegyük hozzá gyorsan: ez a felbontás csak tabletnek kicsi, telefon esetében még mindig jó lenne. Használhatónak tehát használható.
 • Az Ice Cream Sandwich beépített screengrab funkciója nem működik, mégpedig nagyon prózai okból: az elővarázsolásához való billentyűkombó a hangerő fel+kikapcs gomb. Nos, a kikapcs gomb netbookon kicsit máshogy működik.
 • Jelenleg nem működik a suspend funkció. A gép elmegy aludni, aztán kb. 5 másodperc elteltével fel is ébred. Nem tudom mitől van, talán javítják, talán valami hackelés lesz belőle.
 • Az első időkben egyes telefonra optimalizált appok elforgatták a kijelzőt, amit aztán nem mindig sikerült visszaforgatni, lévén a Wind-ben nincs giroszkóp, gyorsulásmérő, stb., és a Screen Rotation menüpontot sem annyira veszi figyelembe. A megoldás végül az lett, hogy telepítettem a nagybonyolultságú Set Orientation nevű appot, amivel force-olni lehet a képernyő pozícióját. Be is állítottam Landscape-re, azóta ezzel nincs gond.
 • Az Android-x86 angol billentyűzettel jön, és bár nyelvet lehet váltani, az a hardveres kiosztást nem változtatja meg. Erre más eszköz kell, amit én meg is találtam az External Keyboard Helper Pro app képében. Pofonegyszerű app, sőt, megkockáztatom: némi Google és egy kis hackelés segítségével én is megtalálnám és amendálhatnám a rendszerszintű keymap-et, de a Keyboard Helper nem drága, és tökéletesen működik: beállítod neki a kívánt kiosztást, onnantól bent csücsül az ikonja a jobb alsó sarokban a notifikációk között, és billentyűzetkoisztás-állítóként üzemel.

Nem jut eszembe egyéb komoly gond, és igazából a fentiek sem komolyak. (A suspend hiánya a legzavaróbb.) Mivel RC szoftverről van szó, időről időre felbukkanhatnak apróságok (a képernyő-elforgatásos is ilyen volt), amik maximum idegesítőek, de nem hard blockerek.

És akkor ömlengünk

Nagyon, nagyon gyors.

Itt igazából abba is hagyhatnám a cikkírást, mert annyira jó a teljesítmény. Nem hazudok, ha azt állítom, hogy ez a MSI Wind soha életében ennyire gyors még nem volt, mint Ice Cream Sandwich-csel. Ubuntu Netbook Remix-szel elfogadható volt, de korántsem gyors. Itt jön elő az, hogy egy eredetileg mobilra készült, következésképpen vékonyka erőforrásigényű rendszer mennyire meglepő eredményt ad, ha asztali hardverre kerül, még ha lassúra is. A kétmagos Atom hirtelen a a piac csúcsát jelentő ARM procik közelébe repül (mondjuk amikor épp ott röpköd akkor persze hajtja a légcsavarokat is rendesen, aka. hűt mint egy erőmű), a 2 GB RAM mai szemmel rengeteg egy mobil eszközben, következésképp taskváltás sose okoz semmilyen fennakadást a rendszernek, bármelyik régi taskra váltok is vissza… Azt pedig nem kell egyetelnem, hogy 40 GB belső tárhely egy telefonban ma mit jelent: ha úgy tartja kedvem, felteszek 500 appot és még mindig töredékét használtam csak ki.

Annyira gyors, hogy bár lássuk, hogy Tegra3 alapú tablet nem volt még a kezemben (csak telefon), a Wind és az Android lenyom minden tabletet, amivel eddig dolgom volt. (Majd egyszer egymás mellé tesszük Kobak Nexus 7-ével és megnézzük, mennyivel jobb a Tegra3.)

Annyira gyors, hogy még a Google Currents, ami egyébként gyakorlatilag bármin képes akadni, még az is nagyon gyors rajta.

Ennyire gyors.

Az új munkagépem

Mondok valamit: annyira gyors, hogy a gépen egyébként meglevő Ubuntu partíciókat azóta sem volt érkezésem betenni a GRUB configba (mert minek), és a kis Androidos netbookot az elsődleges itthoni eszközömmé léptetem elő. Még egy új akkut is veszek neki, hogy ne kelljen állandóan pórázon tartani. (Disclaimer: természetesen ez nem jelenti azt, hogy innentől felhőben tárolom az adataimat. Az offline backup alap, de nem az elsődleges gép feladata.)

Elvileg minden adott a harmonikus kapcsolathoz. A kedvenc appjaim: a Twidere, a Tasks, a Catch Notes, a Google Reader, és a fontos appok: a Gmail, a Calendar, a Talk, a Drive, stb., mind-mind szépen, tabletesen jelennek meg, minden tökéletesen használható, a billentyűzet pedig állandó, gyors, és jó hogy van.

Az Android pedig megint megmutathatja, mennyire erős: idegen pályán (gyakorlatilag PC platformon) nagyon erősen teljesít, ráaásul a kis Wind-nek, amire egyébként az elavult gadgetek szomorú sorsa (e-waste) várna, még legalább egy év használható “harmadik félidőt” adott, és ez önmagában is megható. We leave no gadget behind!


Cikkünk hamarosan második résszel bővül, ahol Cikkünk második részében hősünk egy annotált videó segítségével megmutatja, hogy mennyire gyors a rendszer, illetve kicsit ír majd arról is, milyen a hétköznapi élet egy Androidot futtató MSI Wind-del.

2012.08.23.
 • Noname Cowboy

  Höhööö! :)
  Egy ilyen közel a végét járó gépem nekem is figyel otthon. Asszem az esti projekt meg is van.

  • MDVLaci

   Annó,még a Froyo-t én is próbáltam,előbb Virtualboxban,majd live-ként is.Már akkor jó benyomást tett rám,pedig az én masinám még a fent említetthez képest is matuzsálem(P4,2,66Ghz,1gb ram).Talán teszek vele ismét egy próbát

 • kobak

  Az első ilyen tapasztalataim még 1.6-tal történtek: http://kobak.org/android-a-szamitogepeden/ :)

 • Szoleczki Zoltán

  Biztos vagy benne, hogy kétmagos? Tudtommal az összes MSI Wind egymagos 1,6-os procival van.

  • lipilee

   biztos. hacsak az ubuntu nem fakelte be a 2 magot dmesg-estül, acpi-stul, cpu governorostul.

   • Greg

    Egy mag… Hyper threading…

    • lipilee

     te nyertél: Intel Atom N270, 1 core, 2 threads. így még impresszívebb a droid teljesítménye rajta.

 • Lehi

  WOW! Ugyanezzel a problemaval szenvedek most en is, asszony VAIO netbookja haldoklik, es ultimatumot kaptam! :) Nah este neki is allok! :)

 • matedon

  Igazán szimpatikus megoldás. Nagyszülők számítógépére is jó lehet, a nagy ikonokkal ellátott felhasználói felület. Egy valami még érdekelne. Egy videó a wind-en működő androidról. Úgy mi is látnánk a sebességet. ;)

  • lipilee

   asszed nem lesz, de lesz! a cikk második részében, hétvégén. (csak még annotálgatni kell.)

 • mixergera

  lássuk

 • pistooli

  Melyik iso megy a legjobban? Eeepc? Köszönet!

  • lipilee

   Eee-n az eeepc, és vélhetően Atom alapú netbookokon általában. de egyébként gépe válogatja, ezért írom, hogy lehetőleg telepítés előtt a live image-et bootold be. ha az egyik nem működik, talán majd a másik.

   • pistooli

    köszönöm a választ, sajnos a wifi nem működik. én is eeepc isot próbáltam A winden.

  • Lehi

   Nekem az EeePC iso tokeletesen ment egy VAIO netbookon, szinten ATOM procival… (Hozzateszem hogy csak a 4.0-as, a 2.3-assal nem ment a wifi)

 • PDA_FAN

  Ez valóban remek projekt, de talán a hozzászólók egy részének figyelmét elkerülte az a momentum, hogy a fent említett Android portolások csak nagyon kevés hardvert támogatnak. Nem garantált tehát, hogy pl. egy asztali P4 konfigon használható lesz.
  Egyébként régebbi hardverre érdemes kipróbálni a Linux Mint vagy a Lubuntu/Xubuntu kiadásokat. Nekem egy nem épp korszerű FSC P7120-at sikerült egész használhatóvá tenni (1.2-es mobil P4, 1 GB RAM), és az xfce kezelőfelület sem az a rémség, mint az Unity. Nem mellesleg egy notebookot megmentettem az enyészettől.

  • lipilee

   így van, ezért is írtam (és remélem az nem kerüli el senkinek a figyelmét), hogy előbb live usb kipróbál’, aztán telepít’ csak!

 • ifrit

  Két kérdésem lenne:
  1) hogyan lehet irányítani? Egérrel és billentyűzettel normálisan?
  2) 64 bites procira telepíthető?

  • zsoltmazlo

   hali,
   ifrit két kérdéséhez hozzácsapnák még párat:
   3) win7 mellé dual-boot-tal megoldható a dolog?
   4) ha másik rendszer mellé teszem, nem ront el más fájlokat? annak nagyon nem örülnék.

   A lényeg, hogy gyakorlatilag mindenem ezen a laptopon van (munka, egyetem és privát fájlok), de kiszeretném próbálni az ICS-t, mégis meg szeretném tartani az eredeti fájlokat. Tudnék rászánni 30GB-t a merevlemezből, gondolom az is elég neki (nem akarnék 500 appot feltenni).

   • Virtual box

    Erre találták ki a VirtualBox-ot.

   • lipilee

    3. elvileg igen, ha külön partícióra teszed.
    4. ha külön partícióra teszed, a másik rendszert nem is fogja látni.

    mint látható, a szűk keresztmetszet a partíció, azt valahogyan létre kell hoznod. para akkor van, ha resize-olnod kéne a Win7 partíciódat (mert mondjuk teljesen kihasználtad vele addig a vincsit), ilyet az android-x86 telepítője nem tud. (de bármilyen más linux telepítő, live image igen.)

    30 gb bőven elég, gondolj bele, hogy a telefonodban valószínűleg 8 vagy 16 GB belső tárhely van, vagy valami hasonló.

   • lovassrobi

    Sziasztok!

    Win7 mellé telepítve is frankó, dual boot is OK és nálam semmi gondot nem okozott az eredeti rendszerrel.
    Én is Wind-re telepítettem, csakhogy nálam 1GB a RAM és nincs BT a gépben.

    Ezer köszönet a cikkért!

    Nekem is van kérdésem:
    5) hogyan vegyem rá az Androidot, hogy a 40GB partícióból egy szeletnyit kezeljen mint belső tárhely?

    Köszi és üdv!

  • lipilee

   1: igen, mint egy rendes netbookot. az android, mint tudjuk, rendelkezik a teljes HID alrendszerrel, amivel bármilyen Linux :)
   2. gyanítom, hogy igen, mint ahogy bármilyen 32 bites linux disztró felmegy a 64 bites procira. de próbáld meg elindítani a live usb-t és meglátod.

   • ifrit

    Ok, kösz a választ, akkor kipróbálom, bár nekem a gépem sebességével nincs gond, csak a telefonommal leragadtam a 2.3-on, már régóta kiakartam volna próbálni az ICS-t.
    Ma sem fogok unatkozni.

 • GyZ

  Én egy Acer Aspire 1825-re tettem, egy a gond, hogy csak a honeycombos verzió jó az érintőképernyőjéhez. http://www.ceh-photo.de/blog/?p=457

 • ifrit

  VirtualBox-al kipróbáltam, nem rossz, de van valahol egy Asus EeePC-m, majd azon kipróbálom a teljes élményért. De ahogy eddig tapasztaltam, érintőképernyő nélkül nem akkora élmény.

  • asus eeepc 1005ha

   Valaki próbálta már 1005HA-n? Én virtualban tettem ma fel a 4.0 RC2-őt és a wifi-re nem csatlakozott valami azonosítási problémája akadt pedig a jelszó tökéletes s eredetileg winen müxik. most próbálok egy rc1-est majd egy nem asus eee verziot hanem asus laptopost aztán meglatjuk. ha vkinek a wifire lenne megoldása azt megköszönném.

   • greenlizard

    Szia.
    Most probalom live USB-rol (ezert nincs ekezet se :))
    Nalam siman megy a wifi, wpa2-es, nem volt problema.
    eeepc RC2 ez is. Csak be kellett menni beallitasokba, bekapcsolni, es csatlakozott is. :D
    Sok sikert

    • asus

     Jelentem eyt mar eyalol irom amint latni lehet nem sikerul bellitani a billentzt magzarra sehogz, vki 0tlet<. ey a fenti keyboard helper eyen segitene. amugz rc1/en megz csak a wifi rc2 nalam nem enged.

     • asus

      pöpec_This_is_a_demo_version!_működikamagyarbillentyűdemivelcsakademotprobaltamszóközhelyetteztrakjabe_This_is_a_demo_version!_

     • asus eeepc 1005ha

      Beszámoló:
      Elsőre tetszik nagyon lehet írok belőle én is egy kis cikket mert windows 7-nél ami most épp fut a netbookon fényévekkel gyorsabb, de! és itt jönnek a hirtelen negatívumok az eeepc rc1-el kapcsolatban. Amiket hirtelen próbáltam s nem tetszett. Google Plus alkalmazásban nem lehet felül a köröket váltani, néha elég ocsmány a kijelző, nem tudom ezt lehet-e állítani vagy buherálgatni addig még nem jutottam el. térképnél a görgős nagyítás kicsinyités nem működött ahogy elég sok helyen sem pl. a google musicnál ahova több száz albumot tettem fel de billentyűvel elég gáz tekerni lefelé pedig a kezdőlapon megy a görgős tekerés sőt akkor ilyedtem meg mikor az alkalmazás menüben véletlen görgettem s villámgyorsan lapozott sőt követni alig lehetett :D Mi is van még, ez a fizetős billentyűzet megoldás nem tetszik de lehet keresek hozzá mást bár ami a galaxymon van multiling keyboard itt sajnos meg sem jelenik a google play-en :( és igaz a fenti írás sajnos a chrome-ot sem lehet felrakni, pedig az lenne az igazi. (aprobb hibák a megjelenitésben a google play-nél egy-két programnál bár ez annyira nem vészes) igy hirtelen kb. ennyi elég is lesz. konfigom: Asus EEE PC 1005HA 1,6GHz 2GB RAM
      8GB-os pendrive-ra tettem fel de kb. 200MB helyet foglal rajta szóval őspendriveok tökéletesek erre. Az biztos ha felrakom a win8-at egy kis pár GB-os particiora felkerül ez is remélem siekrül mecsinálni az osx-et is rá mert az eddig nem ment.
      Köszönöm a cikket és a segítséget.

 • Geeko

  Sziasztok!

  Örülök hogy megszületett ez a cikk, :) mert én is hasonló cipőben járok.
  Én nem netbookra szeretnék Androidot rakni (sajnos nincs netbookom, bár régebben majdnem vettem egyet) hanem mostanában szeretnék új telefont venni, és a ZTE Grand X link az ami az elsőszámú jelölt, és ennek a telefonnak az intel procis verziója lesz kapható majd állítólag hazánkban elvileg még idén ősszel.

  Nem is vagyok elviekben az inteles verzió ellen, de az arm-x86 kompatibilitás az inkább, ami miatt bizonytalan vagyok.

  Azt szeretném megkérdezni tőletek, hogy arról van infótok esetleg, hogy az x86 alatt működhet az androidos IGO, vagy más androidos navi szoftver?
  Azért fontos ez számomra, mert szeretném a telefont alkalomadtán naviként használni (külön navit nem akarok venni, mert olyan gyakran nem utazok hosszabb távon) és ha az arm-x86 kompatibilitás miatt nem menne a navi, az egyből felejtős lenne szerintem, csak nem tudom hogy honnan tudnék megbízható infókat szerezni erről…

  Bármilyen infót előre is nagyon szépen köszönök!

 • nuenue

  Udv
  Zsenialis a cucc. Egy Lenovo Thinkpadra elso roccre felment klasszul fut, csak egy gondom van.
  A particiot amire raktam, az egeszet belso tarhelynek latja, SD kartya nelkul. Ennek hianyaban meg nem enged telepiteni par dolgot.
  A beallitasoknal ha a tarhelyre kattintok akkor kilep egybol.
  (thinkpad-os release-t használok, win xp vígan fut mellette, a grub simán meglátta és behúzta az xp-t :))
  Hogy lehet utolag SD helyet megadni?

 • Mózi

  Sziasztok! Valakinek volt már dolga ASUS EEEPC X101CH változatával? Szintén intel atom n2600 procival, azonban valami miatt hiába indítom el liveval, vagy telepítem fel akad, egy youtubes videónál is akad, ha csak a fényképezőt hozom elő, akad az egér minden, magában a menüben gyors, da ha egy játékot hozok elő akad. Nem értem, windows 7 starter volt eddig fent, még hd youtube videókat is lejátszott. Próbálgattam egy csomó verzióval de sehogyse akar sikerülni, pedig nagyon tetszik szép és jó, de ez a problémája van. Próbáltam guglizni, azonban nem nagyon találok használható megoldást, valaki esetleg találkozott már ezzel a gonddal, vagy hasonlóval, mit lehetne tenni, valami drivert felrakni esetleg?

 • iamboyka

  Sziasztok!

  Én amikor próbálom pendrive ről bootolni, akkor sikeresen indul live pendrive ként, viszont valamiért amikor a telepítésre nyomok, nem talál partíciót a gépen, pedig már paragon partition manager el létre hoztam egy ext3 fájlrendszerű elsődleges meghajtót is a gépen, d még azt sem látja! nagyon szeretném használni, kérném a segítségeteket. :$

  Üdv,

 • juhasz94

  Helló AMD® APU C60-val működhet ez az oprendszer vagy AMD-támogatás jelenleg nincs Android esetébe?

 • asanya

  Kedves Cikkíró és Többiek!

  Ma telepítettem 4.2-es androidot egy ugyanilyen gépre, csak egy problémába ütköztem: a kamerát nem tudom használni. A cikkben gyakorlatilag egy mondat fogott meg nagyon: “Arra is elég hamar rájöttem, hogy a Wind beépített kamerája csak akkor működik, ha még bootolás közben bekapcsolom” Nagyon hálás lennék, ha valaki ezt nekem pontosan lépésről lépésre elmagyarázná, hogy mit is jelent, mint egy 5 éves kisgyereknek. Mikor és mit nyomjak? Próbáltam az Fn+F6 kombinációt (ami windows alatt bekapcsolja a kamerát) megnyomni, amikor az msi-s kezdőképernyő megjelenik, még mielőtt a választási lehetőség megjelenik (android / debugging). Ez nem működött.

  Valamint azt kérdezném még a tisztelt cikkírótól, hogy erre az adott gépre melyik ISO-ból telepített.

  A válaszokat előre is köszönöm!
  D.Sándor

+