MojAndroid
(x) hirdetés

Tablet

Amióta megjelentek az első tabletek, azóta nézegetem, s próbálom használatba venni őket. Igen, próbálom, mert valamin mindig elcsúszik a dolog. Lentebb olvashatjátok majd az igényeimet egy tablettel szemben.

Van egy első generációs iPad a családban, aztán végigteszteltem az összes Samsung tabletet, végül lett egy Xoomom. A Xoomból igyekeztem mindent kihozni, amit lehetett, sikerült is. Minden jó volt, tettem rá még idő előtt ICS-et, van már rá hivatalos is azóta. Lehet tesztelni a Jelly Beant vele, de mégse volt az igazi.
Pedig azt hittem azzal már végre ráleltem a nekem ideális tabletre. És ekkor jelentették be a Nexus 7-et, s rögtön elkezdtem nézelődni, honnan tudnám beszerezni.

Vásárlás

A Nexus 7 beszerzése egyelőre idehaza nem egyszerű feladat. Nekem nagy szerencsémre egy kedves barátunk éppen az USÁban tartózkodott, amikortól beszerezhetővé vált a tábla. Először azt gondoltam, hogy beszerzem én (ezzel szert tettem volna extra 25 dollár költőpénzre a Play Store-ban), de a Google hamar kiszúrta a magyar kártyámat, s egy fél napra még ki is zártam magamat a Google univerzumból.
Így végül ő rendelte meg magához, s hozta haza nagyjából egy hete.

Első benyomások

A Nexus 7 remek formájú, kényelmes és gyors eszköz. Szép lett. Nem hiányzik a hátlapi kamera. Bár kétségtelenül alkalmasabb fényképezésre is a 7″, mint a 10+. Viszont fényképezésre ott a telefonom, vagy a fényképezőgépem (remélem hamarosan megérkezik az USB-OTG kábelem az e-bay-ről, s akkor leírom majd, hogy működik-e a fényképezőgéppel való összekötés).

Nincs benne 3G. A Xoomban volt, s az iPadben is van. Mindegyikben használtam, de ebből nem hiányzik. Valahogy tisztább, egyszerűbb így minden.

Külső

A külsőről már fentebb írtam, de még egyszer részletesen. A hátulja a kamera hiánya miatt egységes műanyag borítású, s boldogan le lehet pakolni az asztalra, padra, akárhova. Nem kell azon morfondírozni, hogy vajh mi lesz az, ami megkarcolja a lencsét, vagy a hátlapot.

Az előlapon kicsit talán zavaró az alján levő nagy kihasználatlan rész. De ez az egyetlen, amibe bele tudok kötni.

A bekapcsoló gomb a hangosító gombokkal együtt a készülék jobb oldalán kapott helyet. Ez talán kicsit meglepő lehet, mert ilyet eddig az Asus termékeinél nem tapasztaltunk, de a Samsung szinte mindegyik telefonja ilyen. Így a Nexus S és a Galaxy Nexus telefonokon is mindegyiken a jobb oldalt van a bekapcsoló gomb. Hogy a Google javaslatára került az első igazi Nexus tableten (azért írom ezt, mert a Xoom is szegről-végről Nexus rokon, hiszen pure Android van rajta, legalábbis az MZ604 családon. A Honeycomb Xoomon került bemutatásra, ha még emlékeztek rá) is oldalra a gomb, vagy az Asus látta így jónak, ezt nem tudom.
Így viszont a készülék összes többi oldalán nincsenek gombok.

Tudjuk, hogy a 4.0 érkezésével megszünőben vannak a hardveres gombok, így ez nem is meglepő. Érdekes történelmi adalék, amikor az Androidot és az iPhone-t egymás mellé rakjuk, hogy az elején majd’ kétszer annyi hardveres gomb volt az Androidos készülékeken, most pedig már kettővel kevesebb.

A kamerája alapesetben nem használható. A 4.1.1-es frissítés óta nálam nincs is kamera alkalmazás a Nexus 7-en. Természetesen van rá mód, hogy fényképezésre használjuk az előlapi kamerát (minek?), Paul O’Brien a MoDaCo csapat alapítója készített egy Camera Launcher for Nexus 7 nevű alkalmazást, ami root jogok nélkül megoldja az előbbi problémát.

A beépített hangfal a hátlapon nyomja ki a hangot, csendesebb szobában ez több, mint elég. Vonaton, buszon már kevés lehet a boldogsághoz, de ki használja ilyen helyen füles nélkül! Szabályos 3,5″ Jack dugó található a Nexus 7 alján.

Az alján kapott helyet egyébként a micro USB csatlakozó is. Ezen keresztül ára, illetve adatkommunikáció történhet.

7″

Nos, nálam ez volt az egyik ok arra, hogy megváljak a Xoomtól, s vegyek egy Nexus 7-et. A 7″ méret ideális. Egy kézben tartva lehet rajta a másikkal pötyögni. Két kézzel is kényelmes, s ami a legfontosabb a legtöbb zsebbe pont belefér!

Belső

A Tegra 3 remekül szerepel. Eddig egyszer nem akadt meg, nem lassult le a rendszer. Nekem a 8GB-os modell van, s nagy reményem, hogy az USB-OTG kábel valóban jól fog működni, így ha mondjuk filmet támadna kedvem nézni, akkor azt meg tudom tenni külső vinyóról vagy pen drive-ról.

A zenéim a Google Musicban laknak, így bárhonnan elérem, ha szükség van rájuk, s van persze internet. Ha meg internet mentes helyre megyek, akkor azt a pár albumot elérhetővé teszem az eszközön.

Mivel nem fényképezek vele, így az megint tárhelykímélő hatású.

Szoftver

A Jelly Bean nem volt ismeretlen számomra, hiszen a Nexus S-en is az fut már. Az ICS nagy lépés volt, a JB még nagyobb. Az Android rendszer hihetetlen, de még jobb lett.

És a JB a Nexus 7-re termett. Gyönyörűen fut az eszközön. Van rajta Google Magazin olvasótól video vásárlón minden. Ezeket itthonról sajnos nem tudjuk használni, de ami késik, nem múlik alapon nem távolítottam el.

Érdekes, hogy a koreai és japán beviteli eszközök is előtelepítve vannak, s azok nem távolíthatóak el. Így végre találtam egy okot, hogy rootoljam majd a Nexus 7-et, de erről majd később.

Adatok

Az adatokat kivételesen nem a pdadb vagy egyéb oldalakról, hanem egyenesen a Google-tól linkelem: http://www.google.com/nexus/#/7/specs. Egyrészt mert szép, másrészt mert a lényeget mutatja.

KÉPERNYŐ

  • 7” 1280×800 HD kijelző (216 ppi)
  • Hátulról megvilágított IPS kijelző
  • Karcolás álló Corning glass
  • 1.2MP előlapi kamera

MÉRETEK

  • 340g
  • 198.5 x 120 x 10.45mm

MEMÓRIA

  • 8GB tárhely , de kapható 16-os méretben is
  • 1 GB RAM

AKKU

  • 4325 mAh
  • 9 órányi HD video lejátszás
  • 10 órányi web böngészés
  • 10 órányi ebook olvasás
  • 300 órányi standby (hogy mondjuk szépen magyarul?)

CUCCOK BENNE

  • Quad-core Tegra 3 processor
  • WiFi 802.11 b/g/n
  • Bluetooth
  • USB
  • Micro USB
  • Mikrofon
  • NFC (Android Beam)
  • Accelerometer
  • GPS
  • Magnetometer
  • Gyroscope

Mire jó?

Most, hogy leírtam, s tisztáztuk, hogy gyors, könnyű, s elfér a zsebben, adódik a kérdés: Mire jó?

Sokak problémája lehet, hogy kicsi. Itt térnék vissza a bevezetőhöz. Sok tabletet kipróbáltam, s nekem a tablet nem váltja ki a laptopot/számítógépet. A tablet egy átmeneti eszköz. Gyors, zsebből kivehető miniszámítógép. Egy olyan eszköz, amin:

  1. Gyorsan tudok gépelni, mert a virsli ujjaim eltalálják a betűket.
  2. Jó rajta filmet nézni, böngészni, mert látom, amit csinálok.
  3. Egy “pici” 4-es telefonnak jó kiegészítője.
  4. Mindig friss, van hozzá hivatalos/közösségi frissítés.
  5. Gyors, s alkalmas akár játékra is.
  6. Kényelmesen kézben tartható, jó rajta újságot, ebookot olvasni.

A Nexus 7 nálam a fenti feltételeknek mind megfelelt. Természetesen ezek szubjektív feltételek. Mindenkinek megvan a saját feltételrendszere, az enyémek ezek. Az utolsó ponton bukott el eddig a legtöbb eszköz.

Az Asphalt 7-től a Shadowrunon át a Jelly Defense játékokon át, mindegyik amit próbáltam kiválóan futott a tableten. HD filmet is kiválóan játszott le a Nexus 7.

Akku

Az adatoknál felsoroltam a Google által megadott értékeket. És azt kell mondjam, hogy azok a valóságnak többnyire megfelelnek. Az egy hét használat alatt háromszor töltöttem a Nexus 7-et, pedig amikor kézben volt, akkor futott rajta minden amit el tudtok képzelni.

Végül

Összességében a Google és az Asus közös tabletje beváltotta a hozzá fűzött reményeimet. Nem még egy eszköz, ami húzza a vállam, hanem egy bármikor előkapható gyors és szép tablet.

Folyatás lesz még. További tapasztalatok, gondok, örömök, stb. Illetve ha kérdésetek van, osszátok meg!

2012.08.17.

+