MojAndroid
(x) hirdetés

Legutóbb bemutattuk a Project Buttert, most pedig nézzük a többi Jelly Bean újdonságot. Bár talán senki nem örül jobban annak, hogy végre igazán kellemes a szemnek is egy Android használata, de ez még nem elegendő egy új kiadáshoz (bár a Google így sem gondolta azt, hogy óriásit lépett volna, hiszen a 4.0.x (Ice Cream Sandwich) után az új rendszer kódszáma 4.1.x (Jelly Bean).

Kis kitekintő. Az 1.x számozás után a 2.0/2.1 tekinthető mérföldkőnek, ez volt az Éclair. Majd egy finomabb verzió érkezett a 2.2. képében, ez volt Froyo. Végül az egész a 2.3-al érte el a megfelelő simaságot, ez lett a Gingerbread. Közben elkezdődött a táblagépek komolyan vétele és elkészült a 3.0, azaz a Honeycomb. A 4.0 lett az Ice Cream Sandwich, ahol a telefonok és a táblagépek találkoztak. Szerintem (és ez a dizájnon is jól látszik) a 4.1 Jelly Bean, az előbbi rendszer tökéletesítése.

Google Now (Google search)
Ez az új funkcionalitások közül a kedvencem. A Google keresésben mostantól mindig plusz információkat kapunk ha használjuk, de a rendszer akár magától is tesz javaslatokat. Ma pl. utazás közben kaptam értesítést. A Google Now helyettem akart gondolkodni és jelezte, hogy mennyi idő alatt tudok hazajutni felajánlotta, hogy kirajzolja az útvonalat térképen vagy Google Earth-ön, esetleg elnavigál és természetesen azt is kiírta, hogy milyen a forgalom (a feketével maszkolt részen utcanév és térkép részlet látható, a térképre kattintva megnyílik a Google Maps).

google_now1.pnggoogle_now2.png

Angol nyelven kérdezhetünk a telefontól szóban is a normál keresésen felül, de ez még nem minden. Beállíthatjuk, hogy milyen kártyákat mutasson számunkra. Ezek a következőek lehetnek:

  • Időjárás: Megmutatja az időjárást az aktuális helyzeted és a munkahelyed környékén (ha már megtanulta, hogy hol lehet az. Márpedig kollégám szerint nála ehhez 2 munkanapra volt szükség és onnantól még útvonalat is javasol neki mindig. Bár szerintem Szilár enélkül is hazatalál :) ) Nálam a hétvége alatt eldöntötte, hogy szerinte ott lakom, ahol valójában. Szóval úgy tűnik működik.
  • Forgalom: Jelzi a közlekedési információkat, amiket ismer, hogy elkerülhesd a dugókat stb.
  • Tömegközlekedés: Ha valamilyen tömegközlekedési eszköz megállójának közelében vagy, segít a hazajutásban és az indulási időkben.
  • Helyek: Helyeket javasol, hátha szükség van egy bárra, étteremre vagy másra a közelben (a Margitszigeten például javasolta, hogy ugorjak be egy pizzára a Pizza Paradicsomba)
  • Repülőjáratok: Ha valamilyen reptérre vagy járatra kerestél, onnantól kezdve jelzi ha valamilyen információra szükséged lehet (késik, törölve stb.)
  • Sportjátékok: Sportesemények eredményeit mutatja, ha pl. rákerestél többször a kedvenc csapatodra, jelzi ha meccsük lesz, ilyesmi.
  • Pénznem: utazások idején segít az átváltásokban (pl. ha Amerikába repülünk, segít a kilométer mérföld váltásban stb.)
  • Fordítás: Utazások során segít a fordításban.
  • Következő találkozó: Megjeleníti a következő naptárbejegyzést és a szükséges utazási időt/információkat.
  • Otthoni idő: Másik időzónában megmutatja mennyi az idő otthon.

A gyári home felületen a fölfelé swipe előhozza a Google keresést. Ha meg van nyitva a keresés, csak ki kell mondanunk, hogy Google és máris indul a hangalapú keresés (voice search). Ha pedig headset van rajtunk, akkor a felvevő gomb hosszan nyomvatartása indítja a keresőt. Egy szóval bárhonnan könnyen elérjünk, gyorsabb, szebb, jobb lett. Örülünk Vincent.

[video:http://www.youtube.com/watch?v=QImeZzFvHLI]

Kisegítő lehetőségek
Nem csak egészséges emberek vannak és az Android mindig is rendelkezett kisegítő lehetőségekkel, de most újdonságok is érkeztek.

  • Gesture mode: Vak illetve gyengén látó felhasználók számára gesztusokkal is kezelhető mostantól a rendszer és a Google Voice el is mondja szóban, hogy mi történt, hol tartunk.
  • Accessibility Focus: dupla kattintással bármilyen elemen előhozható.
  • BrailleBack: letölthető díjmentesen a Google Playről. Braille eszközöket lehet használni ennek segítségével és a Google Talk beszéddel segíti a felhasználót.
  • Text traversal: segít akadálymentesen olvasni. Léptethetünk oldalak között, bekezdések között stb.

Böngészés
A gyári böngésző új Java Script motort kapott (V8) illetve fejlődött a HTML5 támogatása és természetesen a teljesítménye is javítva lett.
Most már a rendszerrel érkezik a Chrome böngésző és Nexus 7 alatt ez lett az alapértelmezett. Újra lett rajzolva az Other Devices szekció, ahol a más eszközeinken megnyitott lapokat látjuk. Egyszerűsítve lett a beállítások menüje, most már konzisztens a többi Google alkalmazással. Illetve természetesen a project butterből ez sem maradhatott ki. Tisztább, szárazabb érzés használni.

Értesítések
Szintén komoly fejlesztések történtek a motorháztető alatt.

  • Kiterjesztett értesítések: mostantól nem azt mondja a készülék, hogy önnek 1 új szöveges üzenete érkezett, hanem azt is látjuk, hogy kitől jött és mi a szöveg eleje.
  • Ha több értesítést kapunk egy alkalmazásból, a legújabbról több információt látunk de pinch-to-zoom funkcióval össze is zárhatjuk őket illetve szét is választhatjuk.
  • Mostantól konkrét interakciókat végezhetünk az értesítésekből. Pl. van egy nem fogadott hívásunk, az értesítési sávról azonnal vissza is hívhatjuk az illetőt.
  • Az új funkcióhoz API-t kaptak a fejlesztők, azaz csak rajtuk múlik, hogy az alkalmazásaik miket használnak és miket nem.

Biztonságos mód (safe mode)
Jelly Bean alatt lehetőségünk van csökkentett módban elindítani a rendszert, ha netalán valamely program megadta volna magát. Talán akkor jöhet jól ha mondjuk egy nem gyári launcher meghal vagy ilyesmi. Bár nem tudom mennyire működik folyamatos Force close hibák feldobálása esetén. Mindenesetre ha a telefon elindult, a kikapcsoló gomb hosszan nyomva tartásával előjön a kikapcsolás menü, itt a kikapcsoláson hosszan tartsuk rajta az ujjunkat és feljön a párbeszéd ablak, amiből biztonságos módban újraindíthatjuk a telefont.

safe_mode1.pngsafe_mode2.png

Egyebek
Rengeteg dolgot fel lehetne még sorolni, de csak a fontosabbakat emelem ki, a teljes lista és leírás megtalálható itt.

  • SMS/MMS – a teljes szöveg olvasható az értesítési sávon illetve a kapott kép is megtekinthető.
  • Billentyűzet – nem csak a szavakra, hanem a következő szóra is ad javaslatot a rendszer (predikció). Saját tapasztalataim szerint azért senki ne bánkódjon, aki megvásárolta a SwiftKey keyboardot.
  • Face unlock – gyorsabban reagál az arcfelismerő képernyőzár és beállíthatjuk, hogy kérjen pislogást, amivel kivédhető egy fénykép, de pl. egy videó már nem.
  • Kamera – swipe-al lépkedhetünk a képek között, pinch-to-zoom-al filmszerűen pörgethetjük a fotókat és kaptunk új animációkat is. Nem nélkülözhetetlen újdonságok, de élvezetesebb lett a használat.
  • Naptár – mostantól a desktopon beállított színeket használja a naptár alkalmazás, új animációkat és kényelmi funkciókat kapunk itt is. Érdekesség, hogy az értesítésből most már azonnal e-mail-t küldhetünk az összes résztvevőnek, ha pl. késnék vagy ilyesmi.

A befejező részben a saját tapasztalataimat fogom leírni és ha minden jól megy, videóval is illusztrálom majd.

(x) hirdetés
2012.07.17.

+