MojAndroid
(x) hirdetés

Mint ismeretes, az Apple múlt héten (erre a szabadalomra hivatkozva) az USA-ban (hangúlyozom: az csak USA-ban) sikeresen betiltatta a Samsung Galaxy Nexus készülékeket, ám a Nexus most mégis kapható. Ennek magyarázatára, illetve az utózöngék miatt gondoltam írok egy gyors update cikket: mi újság most a Galaxy Nexussal?

Miért kapható?

A tiltás feloldása (írtam már) jelenleg átmeneti jellegű: a bíró bekért még egy pár részletet az Apple-től, aminek egyébként pont tegnap volt a határideje. A részletek beadásáig a tiltást átmenetileg feloldották. Otromba FUD húzás volt tehát az első betiltás az Apple-től, nem tudom, hogy tudták keresztülverni a bírón, mindenesetre bevált, működött.

Mi lesz ezután?

Egyrészt hamarosan Android Jelly Bean-nel (vagyis 4.1-gyel) fogják szállítani a Galaxy Nexus-t, amiben cirkumveniálják a szabadalomsértő keresési technológiát.

Másrészt ezzel egyidőben az USA-ban levő Galaxy Nexus tulajdonosok “biztonsági” OTA frissítést kapnak a napokban (Sprint userek már megerősítették a tényt), amelyben a Google cirkumveniálja a szabadalomsértő keresési technológiát.

Cirkumveniálja? E?

És itt jön a feketeleves: a cirkumveniálja esetünkben ugyanis azt jelenti, hogy eltávolítják az univerzális keresés funkciót. Magyarul: a Google Search keresőwidgettel neten lehet majd keresni, telefonon található appokban nem.

Ez gáz, én pl. napi szinten használom.

Most mi lesz?

Mindenekelőtt, és ezt mindig hangsúlyozom: Európában semmi. Ideát valamelyest működik a szabadalmi rendszer, az Apple-nek nem ítélnek meg szabadalmat létező technológiára illetve nem megvalósításra vonatkozó buzzword-ökre, ezért nincs nekik “universal search” szabadalmuk. (Remélem, az előző mondatban legalább 1 állításom igaz.)

Magyarán ideát működik, és működni fog az “universal search”.

Az USA-ban már érdekesebb a helyzet, és 2 válaszlépés létezik:

1. Az azonnali: kiélvezzük az Android fejlesztői közösséget

Az XDA-devek természetesen máris előálltak a korábbi, “universal search”-et tartalmazó Google Search widget akár rootolatlan készülékre is egy tappantással telepíthető változatával. Azok a felhasználók tehát, akik odaát már megkapták a készüléküket tulajdonképpen részben lebutító OTA frissítést, remélhetőleg nagy számban tudomást szereznek erről, és szépen felteszik a telefonjukra. A világ megy tovább.

2. A Google/Samsung harcba küldi a jogászait

Nem lesz 2 perc (vélhetően), de a Google feladata most az, hogy érvényteleníttesse az Apple szabadalmát. Vagy “prior art” felkutatásával (ami több mint valószínű, hogy létezik), vagy azért, mert a “universal search” szabadalom nem elég részletes leírása a megvalósításnak.

Akárhogy is, “vihar egy pohár vízben” ide vagy oda, a lényeg az, hogy az Android felhasználói élmény nem romlik, a Google/Samsung pedig talán végre felköti a répaszárú farmert és visszavág. Valahogy.

2012.07.13.

+