MojAndroid
(x) hirdetés

Minél inkább jómunkásember, vagy blogger valaki (pláne, ha a kettő tetszőleges kombinációja), annál inkább van szüksége kikapcsolódásra. Megállni, elmerengeni, kikapcsolni agyat és csuklót, esetleg inspirációt szerezni, gyönyörűt látni… esetenként pedig valami blőd játékkal halomra lövetni ennen magunkat. Kihasználni az ökoszisztémát, tartalomlétrehozóból fogyasztóvá válni. És ne feledkezzünk persze meg az utánpótlásról is: elvégre a mi felelősségünk, hogy a jövő generációja már 2 évesen tudjon Angry Birds-özni!

A 101 élmény sorozat előző részében munkakerülést ígértem, úgyhogy elő a sört, pizzát, irány a terasz: jöjjön végre a munkakerülés!

Sör? Pizza? Na de mikor melyik?

Munkát kerülni többféleképpen lehet, és bár a témához igazán nem illik a kategóriákba sorolás, nem haszontalan futni egy kört vele.

Nézem, mert mozog


Pizza, tablet, Foci EB app

A mozgókép, videó egyértelműen a legnagyobb kategória. Mivel tévét nem nézünk, kézenfekvő megoldás a tablet.

Nagy Youtube rajongó vagyok, bár éppen mostanában kezdtem úgy gondolni, hogy ideje kicsit takarítani a feliratkozásaim között – mindenesetre ahányszor megnyitom az egyébként remek tablet felülettel rendelkező Youtube appot, mindig találok valami újat; ha nem a saját feliratkozás feedemben, akkor az ajánlatok között. A Youtube-ban majdnem annyira el lehet veszni, mint a Wikipediában!

Hasonlóan nagy királyság az élőképre berendezkedett (és köztudottan Magyarországon fejlesztett) Ustream. Ha csak a NASA control room meg az ISS adások lennének fent, már az is elég lenne! Hab a tortán, hogy a Ustreamnek szintén szuperjó a tabletes felülete. Hiába, a videó tabletre való!

Bár itthon nincs semmilyen kábel- és/vagy tévészolgáltatásunk, tévénk van. Antenna helyett egy XBMC alapú médiacenterből jön a jel, ezt a remek médiacenter megoldást pedig Android alól lehet a legegyszerűbben vezérelni. Egyrészt ott az Official XBMC Remote app, ami csak telefonra van optimalizálva viszont hivatalos és mindent tud, másrészt az XBMC Media Player, ami kifejezetten a médiacenter zenekönyvtárát kezeli, táblára optimalizált felületen – az így elindított zene természetesen a médiacenteren, illetve a hozzá csatolt hangfalakon szólal meg. Többnyire egyébként sorozatokat fogyasztunk – a színészek, háttérinfók kutatásának és trailerek, watchlist böngészésének okán pedig gyakran forgatjuk az IMDb appot. Az alkalmazás korai verziói elég bénák voltak, de mára kinőtte magát, és a tablet verzióját (de igazából a telefon verzióját is) jobban, hatékonyabban lehet használni, mint a kilencvenes éveket idéző “deskop” változatot.

Videóból most még pár napig mégis az Magyar TV Foci EB TV alkalmazása az abszolút nyerő: telefonon is, tableten is jól néz ki, élőben nézhetjük az összes meccset, ezen kívül kedves extraként a teljes tabella megtalálható frissítve, logikusan felépítve. Remek app, komolyan! Így aztán az esi gyerekfektetés után jólesően roskadok le a teraszon a tablet és egy sör vagy valami hasonló mellé – és mintha nyaralni lennék!

Az információ gyönyörködtet

A tartalomfogyasztás másik legfontosabb módja az olvasás: hírek, könyv, érdekességek – erre természetesen mind-mind jó a deszka. Könyvolvasásra persze kézenfekvő a Kindle vagy az Aldiko, mégis ritkán használom őket: erre nálam ugyanis céleszközként ott a nook Simple Touch a maga einkes kijelzőjével.

Minden mást viszont szívesen fogyasztok. Az ipari jellegű (tehát bloggerléthez szükséges) hírekről már szóltam korábbi részben, kedvtelésből pedig általában a világ híreit szeretem fogyasztani – erre jelenleg a BBC alkalmazása a legjobb választás. Időnként szeretek továbbá blogposztokat olvasni szabadidőmben, valahogy úgy, mint ahogy az ember a napi hírekbe belefáradva időnként leül egy pl. építészeti magazin elé, hogy lásson valami szépet. Erre a szabadidős blogfogyasztásra pedig stílusos, szemnek szép app dukál – a Play Store-ban jelenleg a Google Currents és a vadiúj Flipboard for Android ilyen, igaz, ez utóbbi nem rendelkezik tablet felülettel. (Viszont jól néz ki tabletre nagyítva.) Mindkét appra jellemző, hogy a készítők továbbgondoltk a szimpla RSS olvasót, és az importált, szindikált tartalmakat “magazinosítva” tárják a felhasználó elé. Amikor ráérek és végre nem munkaként fogyasztom a híreket, kifejezetten jól esik ezeken a szép felületeken falni a karaktereket, fotókat!

Inspiráció, szépség


A Duplo emberke is érdeklődve figyeli Hans Rosling TED előadását

Amikor nincs kedvem olvasni (mondjuk egy Hírhétfő összállítása után), akkor sem kell információ, inspiráció nélkül maradnom. Ebben a kategóriában abszolút kedvenc a TED app, amely remek kiindulópont a több száz remek és inspiráló előadás felé. Ha időnként maga az előadás nem is feltétlen érdekel, már csak az általában kimagaslóan profi előadó miatt érdemes ezeket nézni – nagy szívfájdalom, hogy Magyarországon nincs (még) kultúrája a jó előadásnak, ezért a TED-et, és a belőle való okulást mindenkinek csak ajánlani tudom!

Az inspiráció másik eleme a gyönyörű fotók: az 500px mint weboldal is a gyönyörűség gyűjtőhelye – az app a kezdeti döcögés után mára szintén jól használható Androidos fotóalbummá nőtte ki magát. A like és tumbs up gomb szinte hiába is van – mindegyik fotó gyönyörű, szinte nincs is olyan, hogy valamit nem lájkolok be.

Kicsit kilóg innen, de egy honourable mention-t szeretnék adni Jamie Oliver alkalmazásának, a Jamie’s 20 Minute Meals-nek. Fizetős, telepítés után letölt még egy rakás adatot, viszont: Jamie a saját élvezetes stílusában remek fortélyokat tanít a célzottan férfi közönségnek. Nem csak kajareceptek, hanem akár olyan alapdolgok, mint a konyhakés kiválasztása és élezése, vagy a hagymapucolási technikák. Az olyan arcoknak, mint én, akik a konyhában kb. a mosogatógép működését tudták elsajátítani úgy-ahogy, remek tanulási lehetőség. Mindezt pedig olyan köntösbe csomagolták, hogy igazából főzős app kategóriában abszolút győztes a “20 Minute Meals”. Remek app.

A “csak úgy tappantgatósok”

Ezek azok az appok, amikor az agy már végképp semmi értelmes befogadására nem képes, de az ujjak még dolgoznának. Ilyenkor jön a Flightradar24, amelyben kiterjesztett valóságon (augmented reality-n), vagy hagyományos térképnézeten keresztül szpottolhatjuk az otthonunk fölött elsuhanó repülőgépek szinte minden információját. Nem hangzik túl izgalmasan, de anno a hazánkba látogató Airbus 380-at ennek a segítségével szúrtuk ki, ahogy a házunk közelében elszállt Ferihegy irányában. Ugyanez a kategória a Google Sky Map, csak persze nem repülőkkel, hanem csillagképekkel. Csillagot vizsgálni kiterjesztett valóságon menő.

Ráadásként pedig egy itthon kevéssé ismert név: Jack Handey és a Deep Thoughts. Kell hozzá egy agyi berendezkedés, de ha bírod pl. a Monty Pythont és a Waczak szállót, akkor ezzel a palival se lesz gond.

Hentelés, bodicsek!

Játékok, játékok, játékok! Van olyan időnként, hogy ki kell nyitni az agy “semmi dobozát” és hentelni kell. Úgy fest, hogy autós korszakomban vagyok; ez csak most csapódott le bennem, ahogy szedtem össze az appokat. A SimCity Deluxe az egyedüli, ami kilóg ebből a kategóriából, de hát ez régi klasszikus, amit a régi idők emlékére játszom. Mégis úgy adódott, hogy gyakrabban forgattam egy másik klasszikust: a GTA III Androidos változatát. Emellett pedig a két legjobb autóversenyes app, a Death Rally, és (főleg) a Reckless Racing 2 ment. Ha egyet kell kiválasztani, egyértelműen a Reckless Racing 2 kapja a munkakerülés érdemrendet!

Bónusz


Rajzolás Markers-szel, az utód által “berendezett” nappali közepén

A bónusz pedig nem más, mint cikkem fejlécének főszereplője, az utód, illetve esetünkben utódok.

Hogy az elején kezdjem: úgy adódott, hogy pont a 101 élmény cikksorozat elején született a második kislányom. Míg az elsővel én otton voltam, az anyja pedig a másodikkal a kórházban (3 napig, ugyebár), elévülhetetlen érdemeket szerzett a Google Talk videohívás funkciója. Reggeli és esti mese közben is együtt volt virtuálisan a család, tényleg elmondhatatlan, hogy mennyit számított ez a kommunikációs csatorna, az egyik legjobb dolog, amit az okostelefonok elhoztak nekünk. Sose vegyetek előlapi kamera nélküli tabletet!

Ha viszont már itthon együtt a család, a deszka akkor is jól jön. Rajzolásra a szintén új Markers alkalmazás, a gyermek egyéb irányú elfoglalására pedig szakajtónyi memóriajáték. A sztár nálunk a Toddler Lock, ami pár hónapostól pár éves korig remekül lefoglalja a gyerekeket. Ez persze nem jelenti azt, hogy órákra ott kell hagyni egy ilyen app mellett, de napi pár tízperc nálunk simán belefér – erősítve azt az érzést, hogy a mai kor kisgyerekei 3-4 évesen már maguk fogják kezelni az általuk fogyasztott tartalmakat…

Zárszó

Remélem az elmúlt 3 cikkben sikerült egy kis betekintést nyújtani egy Android geek mindennapjaiba. Teljességre nem törekedtem, nem is törekedhettem, hiszen a Google Play Store-ban található sokszázezer alkalmazással az itt adott metszetnél sokkal több mindent végezhetünk. Látszik viszont talán a trend, hogy akármit is csinálunk, mindenhez remek kiegészítő egy deszka, és egyre inkább az lesz, egyre több feladatot fog átvenni a háztartás többi elektronikájától.

És végül, várom az ötleteket kommentben: te milyen appokkal kapcsolódsz ki?

2012.06.26.

+