MojAndroid

Régen volt szó a Cyanogenmod 9-ről és mivel a mai napon elkészült az első kiadásra szánt verzió (Release Candidate – RC1) a Samsung Galaxy S II és további 36 készülékre, talán érdemes pár sort bepötyögni a billentyűzeten. Ez még nem végleges stabil verzió, ami azt jelenti, hogy vannak még benne ismert hibák. Ellenben azt is jelenti, hogy ez már napi használatra (daily driver) javasolt kiadás, ami legalább annyira stabil, mint a gyári kiadások. Bár véleményem szerint a cm9 már 1,5 hónappal ezelőtt is stabilabb volt, mint a gyári ICS szoftver, pedig akkor még bőven nightly kiadásokról beszéltünk.

Az RC1 kiadás azt is jelenti, hogy mostantól új funkciók elvileg nem kerülhetnek a kiadásba, csak hibajavítások és fordítások. Azaz a CM9 elkészült, “végleges” szoftvernek tekinthető. Jó hír, hogy mostanra a magyar fordítás is 99,9%-os lett, ami a következő csapatnak köszönhető:

 • Tóth Tamás
 • Buga Dániel
 • Nyilas Péter
 • jómagam

Az RC1 installálása Galaxy S II készüléken ugyanúgy történik, mint a nightly installok. Le kell tölteni és recovery-ből mehet fel. A csomag innen tölthető le.

Ha most szeretnél áttérni a CyanogenMod 9 rendszerre, olvasd el korábbi írásom. A különbség annyi, hogy a leírásban szereplő legfrissebb nightly csomag helyett már ezt az RC1-et töltsd le.

A jelenleg ismert hibák (ami nem működik):

 • TV kimenet: nem működik hibátlanul
 • FM Rádio: nem működik és valószínűleg nem is fog, próbáld Spirit FM alkalmazást a google Playről
 • Ha zenét hallgatsz és értesítés érkezik, lehalkul a zene is. Köszönet érte a Samsungnak, amiért belenyúlt a libaudio driverbe
 • Ha a telefont döntögetjük előre-hátra, hajlamos rossz irányt mutatni a készülék

Mostantól él a hibák riportolásának lehetősége. Itt lehet bejelenteni, ha valami nem működik/nem úgy működik. De nem ám úgy, mint elefánt a porcelán boltban. Egyrészt angolul, másrészt a rizsa kimarad, harmadrészt ennek az útmutatónak megfelelően. Persze lehet úgy is hibajegyet nyitni, hogy van egy Samsungom és a kamera, na aaaaz nem megy rajta, mert dobtam rá egy superhiperfast kernelt és azóta meg pláne nem jó. Csak ha így nyit az ember jegyet, akkor a vége az, hogy le lesz zárva anélkül, hogy valaki egy pillantást is vetne rá.

Mi változott a szoftverben, mióta először írtam róla? Felsorolni is napok kérdése lenne. 2 mikrofon használata a zajszűrés érdekében, teljesen testreszabható zárolt kijelző, téma kezelés, profilok, új kamera lehetőségek és még ki tudja hány név a naptárban. Az első cikkem óta több, mint 2500 változás történt a szoftverben (hibajavítás és új funkciók), ha csak a CyanogenMod oldalt nézem. De ehhez jön, hogy a Google által kiadott 4.0.4 2. kiadása is belekerült a szoftverbe (hiszen ha a Google frissíti az alap kódot, pár napra rá frissül a CM9 alap kódja is, nem 6 hónap alatt, mint a gyártóknál), így IMM76D helyett immáron az IMM76L a rendszer alapja. Talán csak a Samsung Galaxy S III rendelkezik ennyire friss szoftverrel és némelyik Galaxy Nexus kiadás.

Bejegyzésemet pedig ezzel a mondattal zárom, A CM9 számomra is ezt jelenti:

This is what Android should be – and it’s good.

2012.06.26.
 • JoeYi

  az FM rádió és döntögetős bug azért elég kellemetlen. Pedig egy pillanatra elgodnolkoztam hogy kipróbálom

  • readya

   Az FM rádió mindenkinél döntés kérdése. Nekem majd minden telefonomban volt, de soha, egyetlen percig sem hallgattam, így nálam nem volt kérdés. A döntögetős bug igazából nem tudom mikor jön elő, autós és kézi GPS-nél nálam semmi gond vele. Talán a tájékozódási alkalmazásoknál lehet gond, nem tudom. De a Google Maps alatt én nem láttam hibát. Ha mozog az ember, nincs vele gond, tudja merre van az előre :-)

 • Brian

  Én már nem is foglalkozok Cyanogen rom-al. Ugy haza vágta a telomat mint a sicc! Mindnek van valami baja. Már bánom,hogy bele fogtam! Már 2 telom van oda. A gt540-em full kuka. A u8230-at még talán megtudják menteni. Ennyit a cm-ről!

  • cz

   Nincs azzal gond csak nem ész nélkül kell használni …

   • Brian

    Nem mondom,hogy sz@r! Pedig az! Egyikben kam nem jó a másikban magyar nyelv nuku. Hiába nyomtam rá a beállitásokban. Volt olyan is,hogy tényleg kajak jó volt. Full hungary,gyorsabb is volt a telo.Csak a kamerába lépve fehér kép fogadott. Nem volna vele baj! Csak ha már csináják! Csinálják ùgy,hogy müködjön azon a tipuson normálisan amire készült. Az Rmb2-ön is zsír volt. Telepités. Beàllitás. Kam jó,nyelv is barò. De kikapcs vagy ùjrainditás után vége volt. Zöld kép,fagyás stb..! És progi még nem volt rajta! Ha Huwaei-m helyre jön rárakom a cm-et. Csak a hibákat csinálják meg!

  • Drachoo

   Ott valamit te baltáztál el de nagyon…

  • readya

   Szervusz! A Cyanogenmod biztos nem rontotta el a telefonodat, maximum a hibás telepítés. Az mindig benne van a pakliban. A nightly buildek mindig azt jelentik, hogy még csak béta, nincs kész. Folyamatosan javítva van, tehát dolgoznak/dolgozunk rajta. Munkaidő után, a szabadidő rovására, ingyen. Szóval ez most lehet, hogy csúnyán fog hangzani, de ha nem tetszik, nem kell használni. Nem véletlenül nincs az általad említett típusokra RC, azokon még nem tart ott a fejlesztés. Az SGS II-nél viszont már ott tart. Aki nightly-ra adja a fejét, az mindig tájékozódjon, mielőtt alkot.

 • Hooker

  Szerintem meg galaxysokkal jobb a gyárinál. A rádió meg sohasem érdekelt. Nem telefonon fogom hallgatni, amikor itthon 300+ Watt van. :)
  Persze ha a telepítés szabályait felrúgja az ember fia-lánya, ne csodálkozzon, hogy szarakodik a CM.

 • Andrew

  Használtam a Nightly-t egy ideig, remekül működött. Most épp Wajkiui van a telefonon Siyah kernellel, ráadásul ezt egy magyar srác gondozza, Miui alapra épül és nagyon tetszik. Erősen gusztus dolga, kinek mi a végső – ha van olyan – de lehet, újra felteszem a Cyanogent megnézni, mi változott :) Ám a gyári romra már nem bírnék visszaállni, az 100%.

 • annak5604

  SGS2-n nálam már a hónap közepe táján felrakott nightly is tökéletesen működik. Nincs kernel panic, majdnem dulájára nőtt az akkuidő(!) – bár ebbe belejátszik a törölt WatchDog -, nincs fagyás/lassulás, minden pöpec. Szerintem frankó, bár az ismert hibák engem nem érintenek.

 • mrweisz

  Azt a zenehallgatásnál lehalkul dologra nincs valami megoldás? XDA-n néztem de nem találtam. Ez az egyetlen dolog ami bosszant benne. Meg talán az hogy a gyári kamera app nem megy rajta pedig azt nagyon szerettem.
  Amúgy csak mindenkinek ajánlani tudom!!!!

 • Hooker

  Amúgy a két fentlévö között mi a különbség?

  • GabeszTdi

   sziasztok, hónapok óta használom a CyanogenMod 9 -et. egyszer voltam azon a ponton hogy vége mikor fel raktam egy frissítést és mikor hívtak újra indult a teló, másnapra javították azóta az ég világon semmi gondom nem volt a telóval!
   szóval én pozitívan jelzek, csak így tovább!!!
   SGS2

 • Pradam

  A kettő közül most melyik a jó?
  http://download.cyanogenmod.com/?device=galaxys2

  Mind2 egy napon lett feltéve mégis más a mérete.. :S

  • Andrew

   Mindig a legfrissebb :)

 • raam989

  Én az X10i-n használtam CM7-es szoftvert, de állandóan meggyűlt vele a bajom, soha semmi nem úgy működött rajta, ahogy kellett volna. Újrahúztam a ROM-ot (a lehető legfrissebbre), eladtam a telót, de egy hét után sikítva jött vissza a vevő, hogy ez a telefon egy szar, mert semmi nem működik rajta… megnéztem, igaza volt, tényleg nem az ő hibájából b.szakodott a telefon. Visszavettem a telót, most pedig feltettem rá egy Wolfs xpreia rom-ot, ami nagyjából a gyári 2.3.3-as rom finomított verziója. Egy-két fura dolog van még most is (ugye az x10i 2.3.3 stock rom úgy kula, ahogy van), de sokkal elégedettebb vagyok vele, mint a CM rommal. Csak, hogy érzékeltessem miről beszélek: éjszaka, kikapcsolt wifi mellett 3-5%-ot merül az akksi, CM alatt ez 30-50% volt…
  Szóval nem feltétlenül a CM a legjobb, érdemes kicsit kutakodni, hátha talál az ember más alternatívát a saját telefonjára.

  • Brian

   Ugye ugye! Én sem győztem áramot nyomni a cm-es gt540embe! Pedig csak pár hívás vagy sms volt. Semmi net,wi-fi,zene!!! Egyszer csak se kép se hang! A telo meghalt:(! Vettem egy másikat. Gyári rom van rajta és kutya baja! Eladtam ballagàsi ajándéknak! Még a cm-eset is mellé dobtam alkatrésznek! Most van egy ùj Acem! Meg egy cm-es RMB2-öm. Amit bár nemtudom,hogy miért mert minden elolvastam a rom telepitésröl ami csak a telohoz van,volt! Mégis elkurtam! Most szabin van mert még hála bekapcsol de csak kriksz kraksz kép van rajta. De ha jól olvastam még JTagelhető! Javitás után marad a gyári rom. Nincs kedvem már bugos romokal szívni! Majd talán egyszer lesz rá egy tökéletes custom! De addig nem piszkálom!

 • gaabi777

  Már nem azért, de még mindig csak max 2 MB/s a másolási sebesség class10 karira is. Azontúl nem működik a fényerőszabályzás sem az értesítési sáv húzgálására és, ha felteszek egy siyah kernel a haptic feedback maxon lesz és hiába állítom 25% akkor is max. Egyszóval ez is még Használhatatlan.

  • readya

   Működik az autobrightness, csak lassú. MTP-n full sebességgel másol, ami windowsnál jobb megoldás is, mint a mass storage és a notification bar-os húzogatás is hetek óta javítva van, ahogyan az RC1-ben is. Szóval mielőtt butaságokat beszélsz, nézd meg a friss rendszert. Vagy csak kérdezz bátran.

  • Matula

   CM 9 Ben van fényerő szabályozás az értesitési sávon. csak pipálni kell a megfelelö helyen. Folyton használom. :)

 • Beco1991

  Február közepe óta napi romként használtam a CM9-et. A telefon most szervizben van. Megtört a fülhallgató kábele, és az egész telefont fülhallgatóstól, papírostól fel kell küldeniük Budapestországba, amiért tíz napit a 9 éves Nokia 6100-mat használom.

  Hibákkal soha egyik Nightly alatt sem találkoztam. Volt, hog voltak hiányosságok, a Trebuchet launcher nekem nem jön be annyira, én Apex-et használok helyette. Minden más viszont elsőrangú.

 • odordaniel

  Szivesen kipróbálnám de félek hogy elrontom a telepítést :P

 • andreas67

  Hali,
  A cm-9-20120628-NIGHTLY az ráépül a kiadott RC1-re, vagy az független tőle?
  Többször fenn volt a telon (S2), de apróbb hibák miatt levettem.
  Valószínűleg felteszem ezt az RC1-et is kipróbálni.

  • readya

   Független. Az RC1 a 14. állapotot tükrözi és csak bugfix került bele azóta és bugfix kerül majd az RC2-be is. A nightly-ba mehetnek új fejlesztések is, de azokban lehetnek hibák.

 • Hooker

  Ma kijött egy experimental galaxys2 STK frissítés.
  Na ez mit takar? Kisérleti?

  • hrgy84

   Az experimental azt jelenti, hogy meg nincs agyontesztelve, de elmeletileg nem kellene gond legyen vele. Persze az elmelet meg a gyakorlat nem mindig vag egybe.

 • hrgy84

  vision-re meg midnig nincs. Nem baj, marad az Andromedaus Audacity, az abba levo hackek ugyis tetszenek.

  Az FM radio viszont nagyon hianyzik, kb az egyetlen funkcio, ami miatt sajnalom, hogy el kellett hagynom a MIUI-t. Amugy a MIUI annyira raallitotta magara a kezemet, hogy azota nem trivialis, hogy elo kell vennem az app drawert.

 • jedloczki

  Sziasztok!

  Ma raktam fel a CyanogenMod 9-et ezzel az RC-vel és olyan problémám akadt,hogy nem akar működni a netem.Beállításoknál van esetleg valami amit be kellene állítanom vagy a telepítésnél rontottam el valamit?

 • Istvan84

  Sziasztok.
  Felraktam a Cyanogenmod 9et. Tetszik meg mukodik de ha vissza akarnam rakni az Icecreamsandwichet akkor azt hogyan tudom?

 • Teszike

  Sziasztok nekem a Spirit fm megoldotta a radio kerdest. minden rendben tokeletesen mukodik. Batran ajanlom mindenkinek.

+