MojAndroid
(x) hirdetés

Annak idején a Samsung Galaxy Ace pozitív emlékeket hagyott bennem (Samsung Galaxy Ace – a telefon, amit megveszel a csajodnak). Egyértelműen nem zászlóshajó eszköz, de az akkori standardok szerint pont elég erős, pont jó méretű, és jól összerakott kis kütyü volt.

A Samsung úgy döntött, hogy folytatja a sikerszériát, és a Samsung Magyarország jóvoltából mi is kezünkbe kaparintottunk egyet a méltó utódból: egy hétig a Samsung Galaxy Ace 2-t tartósteszteltem.

A hardver

A Samsung bátrat húzott az Ace 2-vel: míg az eredeti Ace-ban egy darab 800 MHz-es proci ketyegett, az Ace 2-ben dupáztak (elvégre Ace kettő), de csak magot, órajelet nem. De nem ez az egyetlen furcsaság: a GSMArena szerint az Ace 2-be a ST-Ericsson NovaThor U8500 SoC megoldása került, ami egyrészt se nem Samsung se nem Qualcomm, tehát nem mainstream, másrészt elvileg 1,2 GHz-et is bírna. Vélhetően az akkuteljesítmény optimalizálása végett klokkolták le 800-ra. Érdekes elgondolás, meglátjuk, hogy vált be!

A telefon a fenti érdekességen kívül viszonylag egyszerű speckókkal bír, de azért van még pár extra:

  • kétmagos, magonként 800 MHz-es ST-Ericsson NovaThor U8500 CPU, Mali-400MP GPU
  • 768 MB RAM, 4 GB ROM, 32GB-ig bővíthető microSD kártyával
  • 3,8″-es, 480×800 pixel felbontású (246,8 ppi pixelsűrűségű) PLS TFT kijelző
  • 5 Megapixeles hátlapi kamera LED vakuval és 720p@30fps videofelvétel képességgel, 0,3 Megapixeles előlapi (videochat-) kamera
  • GPS (A-GPS) és GLONASS támogatás
  • WiFi Direct és DLNA támogatás
  • 1500 mAh akksi
  • Android 2.3.6 alaprendszer
  • 0,5 W/kg (fej) EU SAR érték

A teljes speckót a PDAdb-ről és a GSMArena-ról lehet összevadászni, mindkét helyen hiányos.

Külcsíny, és az előd

A készülék kinézeténél egyértelmű a rokonság az első generációval, de ezer szónál többet ér egy kép (kivéve amikor szóra fizetik az embert ugye):

Így néz ki a Samsung Galaxy Ace:


Samsung Galaxy Ace

És így néz ki a Samsung Galaxy Ace 2:


Samsung Galaxy Ace 2

Az avatatlan szemlélőnek is feltűnik, hogy fordítva van a telefon szinte nincs különbség. Az Ace 2 kicsit nagyobb, kicsit laposabb a Home gomb, került rá egy króm keret, de tulajdonképpen ennyi. Ugyanaz a szolid külső, szappantartó anyagú test, ami a Samsung védjegye. Ugyanúgy nincs külön gomb a keresésnek (de ez egyre kevésbé zavar), és nincs LED villogóka az értesítéseknek, de ebben a kategóriában nem is szokott lenni. Mérete és súlya folytán (és a szappantartó ellenére) jó fogása van, minden pont jól kézre esik rajta. Ez a 3,8″-es kijelző arra ad lehetőséget, hogy egy női kézzel is tökéletesen kezelhető telefon legyen az Ace 2. Szóval nem egy gyönyörűszép telefon (de melyik Samsung az), nem is azért szeretjük.

Gyorsan szaladjunk végig, hogy mik a fontosabb változások az eredeti Galaxy Ace-hez képest:

Samsung Galaxy Ace Samsung Galaxy Ace 2
egymagos, 800 MHz-es proci kétmagos, 800 MHz-es proci
512 MB RAM 768 MB RAM
3,5″-os, 480×320 pixeles kijelző 3,8″-os, 800×480 pixeles kijelző
240p videófelvétel 720p videofelvétel
1350 mAh akksi 1500 mAh akksi

Ha pedig ki kéne emelnem a felhasználói szempontól legfontosabb különbséget, akkor a kijelző felbontását említeném: a 800×480 de facto szabvány és mindenre elég; a 240×320 azért kicsit soványka, manapság pláne!

Belbecs, az alaprendszer

Amiért az Ace 2-t szeretjük, az a rendszer. Alapból Android 2.3.6-tal, vagyis Gingerbread-del érkezik, de iparági pletykák szerint érkezik majd rá Ice Cream Sandwich – szívből remélem, megérdemli!

Viszont a Gingerbreaddel sem rossz. Természetesen az Android megkapta a Samsung felhasználói felületének, a TouchWiz-nek a 4.0 verzióját, amiről sok helyütt megírtam már, hogy bár én nem vagyok nagy rajongója a gyártói ui-knak, de a TouchWiz alapvetően szolid és letisztult felület, és a kétmagos procival (na meg a Mali-400-zal) egyáltalán nem akad, a magonkénti 800 MHz, vagyis az alacsony órajel ellenére. Ezt egyre kevésbé kell persze leírni: az Ace 2 a bizonyítéka annak, hogy ma már az alsó-középkategóriás Android eszközök is szolid, megbízható teljesítményt nyújtanak. A felület magyarítása végülis rendben van, a menükbe beleásva vannak cifra rövidítések (a magyar kicsit bonyolultabb nyelv, mint az angol), de nem volt égető az igény, hogy visszaálljak eredeti nyelvre.

Az alap Samsung appok persze itt is megtalálhatók: a Social Hub (ami annyira minimál, hogy szerintem nem mentesít a rendes szociálishálózat-appok telepítése alól), a Game és Music Hub, a Kies Air, a ChatON üzenetküldő szolgáltatás (ami ráadásul pont a teszt ideje alatt kapott egy frissítést), na meg az az érdekesség, hogy az Android böngészőt átnevezték [origo]-ra. Gondolom T-Mobile-nak készült a cucc.

A telefonon telepítve van az AllShare, a Samsung DLNA megoldása (használatáról írtam még az eredeti Ace cikkben), amivel amellett, hogy könnyen kiküldhetünk a tévénkre vagy a (DLNA-képes) hifinkre zenét, videót, szuperegyszerű módja a két eszköz, pl. egy telefon és tablet közötti direkt adatátvitelnek. Olyan, mint a Bump, a bumpolás nélkül!

A fentiek mellett alaptelepítésben kapott helyet a Google+, egy alap kis jegyzet app, valamint egy Napló, amibe képes kis bejegyzéseket írhatunk, amik aztán megjelennek – a Napló appban. Viszont se netre szinkronizálni, se mást nem lehet, így sok értelme nincs. És került a rendszerbe néhány extra óra, diktafon, meg energiaezelő widget, amik TouchWiz konzisztensek, következésképp jó hogy vannak.

És bár nem konkrét app, hanem hardver, külön kiemelném a beépített GLONASS-támogatást. A GPS orosz megfelelője, a GLONASS segítségével (illetve a két rendszer jelének kombinálásával) a telefon sokkal pontosabban tud helymeghatározni, ami főleg városban, szűk utcákban jön jól.

Kamera, akku, teljesítmény


Kamera: napsütésben szép színek

Eredetileg azt jegyeztem le az Ace 2 kamerájáról, hogy rémség (konkrétan ezt: “egész jó képeket lehet vele csinálni – tökéletes időben, állványról”), de az még azelőtt volt, hogy rendes fényviszonyok közepette használtam volna. A napos, fényes használat után kicsit (stílszerűen) árnyaltabb lett a véleményem, ezzel a kamerával nagy bajok nincsenek, még egészen jó, szép színű fotókat is lehet vele csinálni – világosban. Sötétben azért ne nagyon legyenek vérmes reményeink, ráadásul olyan bitang lassan fókuszál a kamera, hogy elfelejtjük mit akartunk fotózni, pláne ha gyerek/macska lett volna a képen. A makró is egészen jól működik, a közelpont kb. 5 centinél van. És került a kamera appba panoráma is, amit most, lévén nem mászkálok a városban, csak egy teraszról körbelőtt teszt erejéig használtam: gyorsan fotóz, viszont csak 528 pixel magas képet csinál. Ez egy párezer pixel széles panorámánál talán nem annyira fájdalmas, ha cserébe a kép bájtméretét nézzük.


Makró: közelont 5 centi körül

Ezt, és a többi editálatlan tesztfotót is a cikk végén, a monstre galériában találjátok – jó böngészést! (Az editált fotók közül pedig pár felkerült a Streamzoo-ra, ide, ide és ide – ilyen képek is kijönek az Ace 2-ből!)

Na és akkor akksi! Itt szeretném elmondani, hogy szerintem a két, 800 MHz-re (le)tekert procis megoldás fényesen bejött a Samsungnak. A rendszer nem lagol sehol, nem akadozik, minden pont olyan jól megy rajta, ahogy azt manapság elvárjuk, cserébe viszont azt hiszem a legjobb akkuidőt tisztelhetjük az Ace 2 személyében, legalábbis a nálam járt készülékek közül. A nálam megforduló tesztkészülékek folyamatos 3G, időszakos WiFi hálózat mellett és persze átlagos app használattal tipikusan vagy egy munkanapot, vagy egy teljes napot bírnak. A Samsung Galaxy Ace 2-t végül (a galériában található screenshot tanúsága szerint) 1 nap 20 óra környékén dugtam töltőre, és még akkor is volt benne kb. 5%! Mondom, nem emlékszem, hogy még egy eszköz így bírta nálam a strapát.

Ennek ára a raw teljesítményben lesz, gondolhatnánk, de mint említettem, a telefon nem érezteti, hogy kevés benne a szufla. Vélhetően nem ezzel fogunk N.O.V.A 3-at játszani, a napi dolgokra, Youtube-ra, videochat-re, Angry Birds-re bőven elég ennyi. A szokásos benchmarkokon nem is teljesít rosszul a készülék: Quadrant 2512, kicsit lemaradva a Galaxy Nexus mögött, a CF Bench pedig a Nexus S és a Moto Atrix 4G közé ratálta. Nem csúcskategória, de nem is éppen low end!

Zárszó

Anno a Samsung Galaxy Ace-ről azt mondtam, hogy ez az a telefon, amit megveszel – a csajodnak. Az Ace 2-re mindenképpen igaz ez és ennek kibővítése: bátran tudom ajánlani mindenkinek, aki megbízható teljesítményt nyújtó alapkészüléket szeretne, ódzkodik a péklapát méretű zászlóshajó eszközöktől (méretben és/vagy árban), és nincs problémája azzal, hogy a gyártó a “stock” Androidot kicsit átszabta itt-ott.

A cikk alatt megalomán beütésű képgalériát találtok

  • készülékfotókkal,
  • a készülékkel készült tesztfotókkal (editálatlanul, ahogy a kamerából kijöttek),
  • és egy mindenre kiterjedő képernyőkép-gyűjteménnyel!

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!

2012.06.01.

+