MojAndroid
(x) hirdetés

Érdekes elemzést tett közzé a minap a Bloomberg, a Nomura Equity Research nyomán. Az elemzés a manapság oly népszerű infografikák csoportját erősíti, és azt a témakört járja körbe, hogy miből van egy telefon, pontosabban: miből adódik össze a telefon ára, meg a piac. És meglepetés: nem a kijelző a legdrágább – mondja a Bloomberg cikk. Ennél viszont sokkal érdekesebb részleteket is találunk, ebből három dolgot szeretnék most kiemelni.

A pdf formátumú posztert megnyitva érdekesség persze a legdrágább komponens, miért ne lenne az: a NAND Flash (vagyis a beépített memória) a legdrágább – igaz, második helyen ott van a kijelző! Maga a proci pedig csak a harmadik.

Érdekesebb azonban némi konkrét adatot látni arról, hogy hogy is tevődik össze gyártókat tekintve egy eszköz. A fenti két legdrágább komponensben pl. a Samsung abszolút első, az egyébként 4-6 szereplős piac 25-30%-át uralják. És ez nem csak Android! Szóval nem csoda, hogy olyan jól megy nekik a szekér.

2012-05-20-frontprices.png

Aztán: félvezetőgyárak piaci erőviszonyai. A Qualcomm még mindig magasan uralja ezt a szegmenst, Samsung szinte kanyarban sincs, Texas Instruments rúg még labdába. Most álljunk meg egy pillanatra, és emlékezzünk: az első Androidos telefont (HTC Dream) Qualcomm proci hajtotta, azt pedig, amelyikkel igazán mainstreambe került a platform (Motorola Droid), Texas Instruments. Véletlen? Vagy ennyit számít az a fél-egy éves “head start”?

2012-05-20-semicond_share.png

És végül: nagyon érdekes historikus oszlopdiagramok vannak mindenféle részesedések alakulásáról. Látszik a 3G totális, majd a 4G kezdődő térnyerése, és látszik a szívünknek oly kedves sztori: az oprendszer, amely 2008-ban rajta se volt még az ábrán, 2011-re több, mint a felét elvitte, úgy, hogy a diagramon az iOS-t gyakorlatilag változatlan piaci részesedéssel “maga előtt tolja”.

2012-05-20-shares_historic.png

A PDF, még egyszer, itt található, egy negyedórás kellemes böngészést mindenképpen megér! A magam részéről statisztika- és érdekesadat-fetisisztaként csak remélni tudom, hogy a Nomura jövőre is elkészíti ezeket az ábrákat, frissült adatokból.

2012.05.22.

+