MojAndroid
(x) hirdetés

Az Asus Magyarország jóvoltából egy hétig nyúzhattam a legújabb tabletet, a Transformer Padot. A Prime mindenki számára ismert, az Androidos tabletek jelenlegi legjobbika, mindenki álma. Az első Transformert is ismerjük és szeretjük, bár az még “csak” kétmagos.

A Transformer Pad hasonlóan a Prime-hoz, szintén az Nvidia Tegra 3 chipjével szerelve érkezik, s tulajdonképpen nüansznyi különbségek vannak a Prime és a Pad között. A vicc, hogy az egyik legnagyobb különbség a fém vs. műanyag borítás. Mivel a Pad műanyag borítással érkezik, így olcsóbb is, s olcsóbbnak is hat (ez van…), cserébe ahol a Prime sötétben kuksol, Internetről nem is hallott, ott a Pad még vígan fogja a wifi hálózatot. Hasonlóan a GPS-el sincs problémája a kistestvérnek.

Billentyűzet, dokkoló

A nálam vendégeskező modell dokkolóval érkezett, s az egyetlen dolog volt, ami felemás érzéseket keltett bennem. A dokkoló billentyűzetéről egyébként teljesen kezelhető a tablet. A Home, vissza, hangerő, fényerő mind-mind saját gombot kapott. Így laptopként a képernyő tappolása nélkül is teljesen használható eszközt kapunk.

Nincs nagy kezem, legalábbis nem átlagonfelüli. Azonban a Transformer billentyűzetén nem volt kényelmes gépelni. Biztosan, akik netbookon nőttek fel, simán átszoknak, de nekem mindig teljes billentyűzethez volt szerencsém, így egy hét kevés volt az átszokáshoz.

A tablet egyébként magyar billenyűzettel kerül itthon forgalomba.

A billentyűzet/dokkoló tapipadja se volt nálam főnyeremény. Itt még csiszolni kell az együttműködésen a dokkoló és a tablet között. Néhol kihagyott az egér, nem jelent meg az egérmutató, darabos volt a scroll.

És akkor jöjjön a jó oldal! A dokkoló “átvezeti” a tablet hangfalát a billentyűzet és a kijelző közé. Naszóval, a lényeg, hogy ha a dokkolóban a tablet, akkor nem hátuljából szól a hang. Így élvezetesebb pl. filmet nézni rajta. A dokkolón találunk USB csatlakozót, így tulajdonképpen, ha valakit nem zavar a netbook méretű billentyűzet, akkor egy tökéletes hordozható eszközt kapunk.

Egy apró érdekesség, a dokkolónak is külön aksija, és az is le tud merülni. Ez pl. ezen a screenshoton is látható. Így praktikus a dokkolót mindig áram alatt tartani, mert abban mintha kisebb lenne az erő.

Külső

A műanyag, amit sokak szeretnek leszólni egyáltalán nem zavaró. Szépen megmunkált, jó a fogása, s nem csúszkál. Nem látszanak rajta az ujjlenyomatok, s könnyű. A kijelzője napfényben nem látható annyira jól, így strandon csak napernyő alatt használjuk!

Ami érdekes, hogy a tablet nem az Androidos táblaeszközöknél megszokott 16:9 formát követi, hanem azoknál kicsit magasabb (1280×800 felbontás). Ezáltal filmnézésnél ott a kellemetlen kis fekete csík, de webböngészésnél, pdf olvasásnál viszont sokkal jobb élményben van részünk.

Belső

A Transformer Pad ICS-el telepítve jutott el hozzám. Míg a Prime látott még Honeycombot, addig a Pad már ICS-re termett. Az Asus mérnökei mesterien integrálták a rendszerbe az Asus extráit, nem zavaró a “belenyúlás”. Kapunk szép extra időjárás widgetet, az Asus saját Cloud tárhelyét, Office alkalmazást, s saját “Quick Settings”-e érhető el a jobb alsó sarokba tappintva. A Quick Settings nem szép, de minden funkció azonnal elérhető. Ez azért megmosolyogtató, mert pont azok a dolgok kerültek bele oda, amik a custom tablet romokban is helyet kaptak.

Így bár AOSP párti vagyok, s szeretem ha teljes uralmam van az eszközön, a Pad esetében először éreztem úgy, hogy nincs szükség a rendszerbe való belepiszkálásra. Az egyetlen dolog a Titanium Backup funkcionalitása, ami miatt esetleg mégis rendszergazdai jogokért folyamodnék.

Sebesség

A Tegra 3-ról ódákat zeng az Nvidia. Ezzel nincs is baj, ez a dolguk. Ha már a háztartásban akad egy Tegra 2-vel szerelt tablet, gyorsan videóra rögzítettem a ki, illetve bakapcsolás sebességét a két tablet esetében. Az eredmény itt látható:

[video:http://www.youtube.com/watch?v=qYedGUe4mKU]

Megjegyezném, hogy a Xoomon egy custom 4-es rom fut, amit nagyon szeretek, s gyorsabb, mint a gyári honeycomb (a Motorola Európába még nem küldött jégkrémfagyit).

Nem vagyok a Benchmarkok híve, mert mindegyik csal valahol egy kicsit, de azért lefuttattam mindkét eszközön egy quadrantot. Persze igazán akkor lett volna még szembetűnőbb a 4 magos eszköz gyorsasága, ha mellépakolom az egymagos Nexus S-t is. :)

[video:http://www.youtube.com/watch?v=0t_X8RhlzZE]

A Quadrant eredményről Screenshot a galériában.

Számok

  • Méretek: 263 x 180.8 x 9.9 milliméter
  • Tömeg: 635 gramm (teleppel)
  • CPU: NVIDIA Tegra 3 T30L 1200MHz 5x ARM Cortex-A9 MPCore
  • Kijelzõ: színes IPS TFT kijelzõ 10.1 ” (257 mm)
  • Kijelzõ-felbontása: 1280 x 800 (1024000 pixels)
  • Kijelzõ méretei: 8.58 ” x 5.36 ” (217.94 x 136.21 mm)

Kamera

Van benne elő- és hátlapi kamera is. Az érdekes az előlapi kamera, ami 720p videók rögzítésére alkalmas. Így nem lehet panasz egy-egy Google Hangout és/vagy Skype videókonferencia kapcsán a képminőségre sem.
A hátlapi kamera full HD-t rögzít, de nem hiszem továbbra sem, hogy egy tablet esetében a fényképezési képesség lenne a “selling point”. Ha valakinek ez mégis fontos tényező, akkor is bátran beleugorhat egy TF300T megvásárlásába, nem fog csalódást okozni.

Zárszó

Az Asustól amikor visszaadtam a tabletet megkérdeztem az árát, az alábbi információkat kaptam:

Egyelőre csak 16 GB-os változatban lesz kapható hazánkban, kék és fehér színben, melyeket később piros is követ.

Ajánlott végfelhasználói ára:

TF300T 16 GB: 129 900 Ft
TF300T 16 GB + dokkoló: 159 900 Ft

Fontos, hogy a dokkoló billentyűzete magyar lesz!

Ehhez a képest a Prime árai jelenleg:

TF201 32 GB: 169 900 Ft
TF201 32 GB + dokkoló: 194 900 Ft

Azaz aki tabletben gondolkozik, s nem fontos a fémházzal való villogás, azoknak sokkal inkább ajánlom a Transformer Pad megvásárlását. Hölgyeknek a piros szín pedig gondolom úgyis jobban megdobogtatja a szívét, mint az unalmas alumínium.

Végül, igen lecserélném rá a Xoomot, de amennyire sokat vártam a dokkolótól, abban akkorát is csalódtam. Maga a tablet viszont egy remek eszköz, s kedvező induló árának köszönhetően reméljük sok háztartásba eljut majd.

2012.05.13.

+