MojAndroid
(x) hirdetés

Amióta csak Androidot használok, szinte folyamatosan Seesmic-en tartottam a kapcsolatot a szociális hálóimmal. Most mégis úgy néz ki, hogy egy trónkövetelő sikerrel jár: átálltam TweakDeck-re. És azóta hatványozottan hatékonyabban dolgozom fel a Twitter feedemet.

De ne szaladjunk előre, először egy kis

Törtnelmi áttekintés

Először is, hogy miért állok át. A Seesmic iszonyúan nagy tudású Twitter kliens. Amiért eddig szinte lehetetlen volt átállnom róla, az a beépített bit.ly pro támogatás, a beépített Facebook támogatás (Facebookra szököévenként egyszer nézek be, ezért nem fogom a mostanában egyébként is egycsillagos értékeléseket kapó hivatalos appot telepíteni), és a felület, ami Android 1.6 és 2.1 alatt nagyon újszerű volt. És ott van a Seesmic Web, ami talán a legjobb webes Twitter felület, és szeretem a konzisztenciát az alkalmazásaim között. Ami a telefonon, az a böngészőben!

Csak hát… a Seesmicet szinte magára hagyták a Marketen. Utolsó frissítés 2011 június 17-én, de ami sokkal fontosabb, az ui ugyanolyan már évek óta. @loic-ék ígérnek egy update-et, de ezidáig ez nem érkezett meg, nekem pedig elfogyott a türelmem: a Seesmic lassú, régi, és a mai Android ui-ban már nem intuitív.

Enter TweakDeck

A TweakDeck-et Paul “MoDaCo” O’Brien tartja karban, és a TweetDeck-en alapszik. Igen, a TweetDeck-en, amit a Twitter felvásárolt – majd magasról lesza magára hagyott.

De ez még mind semmi! A TweakDeck hányattatott sorsára jellemző, hogy pont a napokban volt kénytelen (a Twitter panaszának eleget téve) Paul leszedni a Marketről az alkalmazást. Szerencsére hamar kiderült, hogy a Twitternek csak a TweetDeck név és a Twitter logó mostani direkt alkalmazása nem tetszik, és egyébként is relatíve jófejen álltak a kérdéshez, így Paul örömmel jelentette be, hogy hamarosan ismét elérhető lesz a TweakDeck a Marketen – így is lett, e cikk apropója részben az, hogy a TweakDeck a Twitter áldásával ismét letölthető.

És akkor az app

A hosszúra nyúlt bevezető után lássuk magát az appot.

Amiért írásra ragadtattam magam, az az, hogy a TweakDeck használata óta új világ tárult ki előttem, és eddig ismeretlen hatékonysággal fogyasztom a Twitter tartalmat. Ez nem azt jelenti, hogy állandóan a TweakDeck-en lógok; ez azt jelenti, hogy ugyanannyi lógással többet fogyasztok. Az ui intuitivitása és sebessége, a feladatok egyszerűsége révén sokkal könnyebben válaszolok, nézek képeket a beépített quick preview-ben, és ha csak 3 másodpercem van, akkor is hatékonyan tudom updatelni magam a timelineom újdonságaival. Érdekes ez, mert hát a Twitter nem egy rocket science (persze mint tudjuk “rocket science is easy: it’s the theory of expanding gases; it’s rocket engineering that’s hard”), mégis: kliens és kliens között hatalmas a különbség. (Van a Seesmictől lefele is, ó igen, vessünk egy pillantást a hivatalos Twitter kliensre!)

Lássunk pár gyors Pro-t és Con-t.

Pro

  • Gyors
  • A Timeline új részét kis kék scrollbarral jelöli (az ember így egyszerűen áll át a régitől új felé haladó tartalomfogyasztásra, nem marad ki tartalom)
  • Swipe action “column”-ok között váltogat
  • Column szinten transzparens, hogy milyen szolgáltatásból csináltad az adott column-t; nem kell szolgáltatások között váltogatni, csak column-ok között swipeolni
  • A beépített kép előnézegető a fontosabb képhosting szolgáltatásokat (Instagr.am, Yfrog, stb.) felismeri, és tweeten belül megjeleníti
  • Geolokációt is automatikusan, tweeten belül térképre tesz, egy tappantással odanavigál
  • Az új üzenet képernyő letisztult, egyszerű, képet vagy geolokációt csatolni egy tappantás
  • Támogat Foursquare-t, Facebookot, Twittert
  • Nagyon ötletes a RT megoldás: RT-zésnél ha nem tappantasz bele a tweetbe, akkor natív RT-t tol, ha beletappantasz (=szerkeszted), akkor idéz

Con

  • Bit.ly pro integráció sajnos kimaradt
  • Picplz-t nem jelenít meg előnézetben
  • Nincs új tweet írása közben @contact autocomplete

Összefoglalva

A TweakDeck jelenleg sebesség-funkció arányban talán a legjobb Twitter kliens Androidra, legalábbis a Twitter, a Seesmic és a Plume beható használata után így látom. (De vitatkozz a kommentekben!) Az, hogy a fejlesztő nem a Twitter és nem egy cég, hanem maga Paul O’Brien, az én szememben még tovább növeli az app geek faktorát. A négy csillagot csak a számomra fontos bit.ly pro miatt adom, de istenuccse’ betolok egy feature requestet, és ha bekerül, megkapja az *****-öt!

(x) hirdetés
2012.02.06.

+