MojAndroid
(x) hirdetés

Kipróbáltam az Ice Cream Sandwichet a telefonommal, mely egy T-Mobile G2, ismertebb nevén HTC Desire Z eszköz.

Mielőtt azonban elmondanám, hogy hogyan sikerült a teszt, kettő nagyon fontos dolog, melyet kötelező leírnom:
– A tesztelt ROM Alpha állapotú, éles használatra nem javasolt
– Ha valaki mégis kipróbálja, és adatot veszt, vagy a telefonja felfalja a macskáját, azért sem én, sem az oldal gazdái, sem a ROM fejlesztői nem vállalják a felelősséget.

Nos, miután ezeken túl vagyunk, lássuk, mi az, amit kaptunk. Gyorsan néhány száraz tény:

– A rom egy korai unofficial CM9 release, vagy legalábbis arra a kódra épül
– A neve Andromadus Alpha v10
– Android 4.0.3
– Linux 2.6.35.14

A rom nagyon pattanós, még a MIUI-hez képest is. Hardveres gyorsítással vagy anélkül, sehol nincs várakozás, sehol nincs késleltetés, minden azonnal történik.

Nagyon tetszik benne, hogy az Android rendszer fordítása teljes. A CyanogenMod és egyéb hekkeket leszámítva egyáltalán nincsen benne angol szöveg, olyannyira, hogy amikor első körben CM7-ről upgradeltem, a rendszer azzal indított, hogy “Alkalmazások optimalizációja” (vagy valami nagyon hasonló szöveg), amin nagyon meglepődtem.

Az ICS UI-ról nem akarok sokat beszélni, egyszerűen szép. A CM-es hozzáadott beállítások kicsit bénán jelennek meg, de ezt betudom annak, hogy a CM staff még nagyon dolgozik ezen a ROM-on.

A böngésző teljesen megújult, és nagyon használható lett. Sajnos a MIUI ROM-oknak egyik gyengéje a változó minőségű böngésző, ki kell fogni a jobban sikerülteket. Ennek tükrében szinte felüdülés volt a zökkenőmentes használat, bár – és ez valószínűleg WebKit probléma – néha nincs látható visszajelzés arról, hogy rátapintottál egy linkre, és az most éppen töltődik.

Ami viszont – sajnos – jelenleg éles, tehát mindennapi használatra csak korlátozottan teszi alkalmassá a ROM-ot, az a feneketlen energiaéhsége. Centire bírta ki a mai napot, pedig ma korán végeztem. El tudom képzelni, hogy ennek a bekapcsolva felejtett grafikus gyorsítás az oka, este kikapcsolom, és holnap mérek egyet, hogy mi lesz a vége, de 7-19 óra között 96%-ot megevett az akksiból, amit én sokallok, főleg annak fényében, hogy a MIUI 20-30 órát simán bírt – ugyanilyen használat mellett. Szinte alig használom a telefont, ha lehet, csökkentett háttérvilágítás mellett olvasok Twittert és G+-t, ma 0 hívásom volt, hasonló mennyiségű SMS társaságában, és 3 e-mailem jött összevissza.

Ezen felül kettő – elhanyagolható – probléma van, az egyik a BlueTooth működésképtelensége, a másik pedig az FM rádió működésének hiánya – ez utóbbi MIUI alatt tökéletesen megy, valószínűsíthetően a BT problémájával függ össze a dolog.

Forrás: XDA

2012.01.31.

+