MojAndroid
(x) hirdetés

Gondolom nem én vagyok egyedül “szerelmes” az Ice Cream Sandwich letisztult és minden korábbinál egységesebb felhasználó felületébe. Természetesen a gyártók jó szokásukhoz híven törekednek az egyéniségre ennél a verziónál is, emiatt bizton számíthatunk arra, hogy a Samsung telefonokon a TouchWIZ felhasználói felület vár ránk a jövőben is, a HTC pedig teljesen elrejti az adott verzió szépségeit a Sense felülettel. De az LG, a Sony-Ericsson és valahány név a naptárban szintén hasonlóan tesz majd. Üdítő kivételnek számítanak a kínai gyártók, akiknél vagy anyagi vagy más okoknál fogva sokszor találkozhatunk az eredeti felülettel.

Éppen ezért figyelemreméltó Tim Bray bejegyzése az Android fejlesztői blogon. A cikkben Adam Powell szavait olvashatjuk, aki a kinézettel foglalkozó Android Framework mérnök.
Tovább után a cikk egy részének zanzásított fordítása és egy kis magánvélemény következik. Ha eredeti nyelven szeretnéd elolvasni vagy érdekelnek a kimaradt részek is (vagy fejlesztő vagy), kattints ide. A cikket mindenkinek jó szívvel ajánlom, mert ez ismét egy olyan újdonság az ICS-ben, amely meghatározó a platform életében és mindenképpen örömteli mindannyiunk számára.

Bevezető
Az Android 4.0-ban (Ice Cream Sandwich) bemutatkozott a Holo téma család, amely a 3.0-ban (Honeycomb) jelent meg és azóta tovább lett finomítva. Fejlesztők számára egy új rendszer téma lehetőségeket rejt, hiszen az alkalmazások fejlesztését megkönnyíti, ha nem egyedi dizájnt használ valaki, hanem az egységes témából használ fel elemeket. Ez a fejlesztőknek időt spórolhat meg, de csak abban az esetben, ha tudják, hogy milyen lesz a végeredmény. Az Android 4.0 előtt ez problémát jelentett, hiszen a gyártók módosíthatták és módosították is a rendszer témákat, ezáltal a fejlesztő nem várhatta el, hogy ha a rendszer témákat használja, az minden készüléken egységes megjelenést fog eredményezni.
A Google célul tűzte ki, hogy javít a helyzeten és segíti a fejlesztőközösséget az ICS-el kezdődően és a jövőben.

Kompatibilitási szabvány
Az Android 4.0 Holo felület más, mint korábban. A Holo téma család módosítatlan meglétét követelményként állítja a Google azon készülékek számára, amelyeken Android 4.0 vagy újabb rendszert kívánnak használni a gyártók. Értsd, ha a készülékeden fut az Android Market, biztos lehetsz benne, hogy megtalálható a módosítatlan Holo téma is, ahogy eredetileg tervezték. Ez a szabványosítás vonatkozik a widgetekre is.

Miért fontos ez nekünk? Mert végre eljött az ideje az egységes alkalmazásoknak. Androidon ugyan rengeteg szép alkalmazás és widget található, de tegye a szívére a kezét az, aki még sohasem tűnődött el azon, vajon mennyivel szebb lenne 4db azonos stílusban készült 4×1-es widget egymás felett ahelyett, hogy mindegyiknek más a dizájnja. A jövőben pozitív változások fognak bekövetkezni, hiszen a komoly fejlesztők törekedni fognak az egységes megjelenésre. Ez nem jelenti azt, hogy minden alkalmazás egyforma lesz, de azt igen, hogy joggal várhatjuk el az egységes megjelenést. A Market pedig azért bizonyító erejű, mert a Google alkalmazásai nem tartoznak az Android rendszer alá. Magyarul, míg Androidot bárki, bármire feltehet, Market csak azon eszközökön van, amiket a Google elfogad.

Mi a helyzet az egyedi témákkal? (TouchWIZ, Sense stb.)
A gyártók nincsenek korlátozva abban, hogy egyedi témákat készítsenek a készülékeikhez. Valójában lépéseket tettek annak érdekében, hogy ezt minél könnyebben tehessék meg. Egy új publikus téma családot vezettek be DeviceDefault néven, mely egy hivatkozás a készülék natív kinézetére.

Formally separating these theme families will also make future merges easier for manufacturers updating to a new platform version, helping more devices update more quickly. Google’s Nexus devices alias DeviceDefault to the unmodified Holo themes.

Azaz a gyártók frissítéseit is megkönnyítik, hiszen ha új Android verzió jelenik meg, gond nélkül cserélhető a rendszermag, mindenféle módosítás nélkül. Változatlanul marad a gyártó saját kinézete, hiszen nem kell semmit módosítania, a DeviceDefault arra a témára fog mutatni, de a mag már új lesz. A velem készült interjúban pont ez volt az, amit említettem (a backup-restore API mellett), mint probléma. Tehát ha egyszer Ice Cream Sandwich-et fog futtatni a készülékünk, elvileg semmi akadálya, hogy rendszeresen érkezzenek a rendszerfrissítések.

Android 2.x támogatás
A legtöbb fejlesztő szeretné ha az alkalmazásai a korábbi verziókon is futnának, hiszen a verziók váltása nem egyik napról a másikra történik meg és sokan használhatnak korábbi Android verziót a készülékeiken. A Holo téma használata nem akadályoz meg ebben senkit. Egyszerűen be lehet állítani az alkalmazásban, hogy az adott platformnak megfelelő témát használja.

Értsd, a Google tovább ment, nem csak az egységesítést lépte meg, nem csak kötelezővé teszi a téma meglétét, de arra is lehetőséget teremt, hogy a korábbi Android verziókon is használható legyen egy alkalmazás. Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy köszönöm, amiért egy ilyen profi gárda gondozza ezt a nagyszerű rendszert.

Összefoglalás
Az Androidra fejlesztett alkalmazások nyugodtan használhatják a Holo témát, a kinézet és érzet nem fog változni ha olyan készülékre telepítik, amin egyedi téma van. Ha egy alkalmazásban mégis a gyártók egyedi kinézetét szeretnénk használni, annak sincs akadálya, ott van a publikus API-ban a DeviceDefault, ami erre való. Ezek a változások lehetőséget adnak arra, hogy több időt tölts el a dizájn kérdésekkel és kevesebbet aggódj azon, hogyan fog kinézni egyes eszközökön.
Végül, az Android rendszer megengedi, hogy kihasználd a legújabb verzió lehetőségeit, miközben könnyedén támogathatod a régebbi eszközöket is.

2012.01.05.

+