MojAndroid
(x) hirdetés

Egy hétig játszottam a Note névre keresztelt Samsung eszközzel. Szándékosan nem használom a telefon szót rá, mert nekem ez a méret már nem telefon. Bár egy hét alatt telefonáltam is vele többször is a próba kedvéért.

Az ismeretségünk a Galaxy Note eszközzel nem újdonság. Már a Telenor Android Workshopján is ismerkedhettünk vele, aztán Londonban még jobban megismerhettem.

Mit tud a Samsung Galaxy Note?

 • HSPA+ 21/5,76 Mbps
 • 5,3″-es Super AMOLED Plus kapacitív TFT kijelző
 • 146.9 x 83 x 9.7 mm
 • 178g
 • 1280×800 felbontás
 • 1,4 GHz-es, kétmagos processzor
 • Android 2.3
 • 8 megapixeles autófókuszos kamera, 2 megapixeles előoldali kamera
 • 802.11 a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 3.0, DLNA
 • GPS
 • Gorilla Glass
 • 16 GB-os belső memória
 • 2500 mAh akkumulátor
 • S Pen


A tapasztalt okostelefon használóknak valószínűleg több adat is felkeltette az érdeklődését. Az első ilyen a szokatlanul nagy méretű akku. A 2500 mAh akkumulátorral nekem két napot bírt a Galaxy Note, ami nagyjából a duplája annak, amit a saját Nexus S telefonom bír.

Az 5,3″ kijelző a másik meglepő adat. Hatalmas eszköz ez, ha telefonnak tekintjük. Persze nem véletlenül pozicionálja a kettő közé valahova a Samsung.

tt_ben02.png

Az Super AMOLED Plus kijelző viszont gyönyörű szineket ad, s az 1280×800-as felbontás több, mint elég egy ekkora kijelzőn. És akkor ne menjünk el a Gorilla Glass mellett sem, s az olyan apróságok se baj, ha nem kerülik el a figyelmet, hogy 16GB belső memória mellé a Note Micro SD kártyát is befogad, ezzel akár triplájára növelve a rendelkezésre álló tárhelyet.

A telefon méretei (146.9 x 83 x 9.7 mm, 178g) nem a tipikus nadrágzsebre lettek szabva. Ez talán a Note legnagyobb problémája, telefonnak nagy, tabletnek kicsi. Akinek van egy 4+ kijelzővel ellátott telefonja, annak az 5,3″ nem akkora előrelépés, hogy második eszköznek megvegye, vagyis telefon mellé tabletnek kevés. Tablet mellé telefonnak sok, így a célcsoport azon emberek, akiknek egy eszköz kell csak, s nem bánják, ha a telefonjuk hatalmas.

Ők viszont nagyon jól fognak járni a Galaxy Note-tal. A Note A kétmagos processzort nem sikerült semmilyen alkalmazással sem torpanásra kényszeríteni. A 8 megapixeles kamera szintén minden probléma nélkül rögzítette az 1080p Full HD videókat, mint pl. az alábbi. Video felvétel közben néha elveszíti a fókuszt, de a képernyőn a megfelelő helyre tappolva gyorsan visszatalál.

[video:http://www.youtube.com/watch?v=AvNuhWnj3hw]

A Note lényege azonban eddig még nem került szóba. A Note nem egy nagyra nőtt telefon, vagy egy összement Tablet. A Note egy új kategória. A HTC a Flyerrel próbálkozott hasonlóval, de a Samsung eszköze egy jó nagy lépéssel megelőzte azt. És itt nem csak a hardver specifikációkra gondolok, hanem a Note elengedhetetlen hozzávalójára, az S Penre.

s_pen_androidportal.png Az S Pen. Az S Pen egy kis toll, ami a Note aljában helyezkedik el. Egyetlen gond vele, hogy műkörmös hölgyek egy pár garnitúra körmöt majd valószínűleg elhagynak, mire kiszabadítják az írószerszámot a házból. A jó oldalát nézve, biztosan nem fog kicsúszni, s elveszni a Note kis tollacskája. A toll mérete nagyjából az ikea ingyen ceruzájával egyezik meg, ami nekem mindig is a jól kézreálló még épp elég nagy íróeszköz etalonja volt. Az S Pen nem egy egyszerű kapacitív kijelző piszkáló cucc. Az S Pen mindamellett, hogy nyomásérzékeny, vagyis a lehető legjobban próbálja a papírra írást, s rajzolást éreztetni, rendelkezik egy kis bűvös gombbal.

A kis gomb az S Pen felületén gyorsan kitapintható. A gombot benyomva a tollal már nem csak írhatunk, hanem irányíthatjuk a telefont. A gomb benyomva tartása közben, ha hozzáérünk a kijelzőhöz, akkor a telefon készít egy képernyőképet, amire azonnal jegyzetelni tudunk. Ez az egyik leghasznosabb funkciója, s nagyon sokat használtam.

A másik funkciója, hogy ha alulról felfele swype-ra a menü, jobbról balra húzásra pedig a back/vissza gomb funkció jön elő. Így a telefon teljes egészében vezérelhetővé válik csak az S Pen segítségével. Az alábbi kis videón láthatjátok az S Pen használatát:

[video:http://www.youtube.com/watch?v=laTpFM7JLdU]
(egy kis játék a telefonnal, elnézést a minőségért)

Egy hét tapasztalata

A Note remek eszköz. Mint ez bizonyára már sokak számára ismert, hétköznapjaimat középiskolában, illetve egyetemen tanítással töltöm. A Note az az eszköz, amit örömmel vittem be magammal az óráimra, s ha lett volna rá lehetőség, hogy rákössem egy projektorra, akkor már csak a próba kedvéért is, szívesen tartottam volna úgy órát, hogy csak a Note-ot használom digitális táblának.
Az S Pen segítségével sokat rajzolgattunk a gyerekeimmel. Jó és kényelmes volt jegyzetelni megbeszéléseken. Köszönöm a Samsungnak és a Telenornak, hogy kipróbálhattuk.

2011.11.22.

Ezeket már olvastad?

+