MojAndroid
(x) hirdetés

Előző hasoncímű cikkemben (előzmény: Miért Barnes & Noble nook Simple Touch?) körbejártam, hogy miért nagyon jó ebook olvasó a nook Simple Touch már gyári kiszerelésben is. A nook Simple Touch azonban nem csak azért nagyon jó eszköz, mert végre egy jó éintőképernyős-einkes ebook olvasó, hanem azért is, mert az alaprendszere Android, és mint ilyen, hackelhető, funkcionalitása bővíthető. Az eredmény pedig az, hogy a nook Simple Touch nagyon jó alapanyag egy einkes, nem mellesleg ebook olvasásra is alkalmas szöveges alapú kommunikációs eszköz létrehozásához. Minisorozatom második részében ezt az eszközt mutatom be.

Még egy pár szó a hardverről

Mielőtt nagyon belevágunk, gyorsan foglaljuk össze még egyszer, hogy miért jó maga az eszköz:

  • kicsi: a teljes eszköz akkora, mint egy A5-ös füzet, simán befér egy oldal- vagy farzsebbe
  • könnyű: az egész kütyü kb. 210 gramm, ami simán feleannyi, mint gyakorlatilag bármilyen mai tablet, már abszolút a használható , könnyen kézben tartható kategória
  • szuperül látható/olvasható: a nST 6″-os, 800×600 pixel felbontású Pearl eink kijelzőt kapott (ami ráadásul érintőkijelző, lásd fönt)
  • nagyon jó a kialakítása: mivel nem tablet és nem kell csillognia, a Barnes & Noble a designkommandók retorzióinak veszélye nélkül gyárthatta a nST-ot csúszásgátló műanyagból, ahogy egy ebook olvasót kell; kellemes adalék, hogy elég masszívnak is tűnik a kis eszköz, bár szerencsére ezt nem volt még alkalmam tesztelni
  • a teljes könyvtárad elfér rajta: 240 MB felhasználható belső memória mellé akár 32 GB-os microSD kártyát szúrhatsz; ha mindenképpen számokkal kell kifejezni: ez több millió könyvre elég
  • iszonyú sokáig bírja: gyári állapotában (rootolatlanul) 2 hónapig elmegy egy töltéssel, de ha álandóan WiFi-zel vele, 2 hetet még akkor is
  • microUSB-n tölthető, árammal és adattal egyaránt
  • ePub, PDF, JPEG, PNG, BMP, GIF formátumokat támogat

Ezen felül a rootolt rendszer szempontjából fontos/érdekes info még:

  • az ebook olvasó tulajdonképpen egy folyamatosan futó Android app; mindig ott van a háttérben, mindig elérhető
  • a Barnes & Noble funkcionalitások (Shop, Library, beépített kereső, nST Settings) beégetetten a képernyő alatti “n” gombbal érhetők el, ez a gomb tehát kiesik, mint Androidos funkciógomb
  • ezen kívül az eszközön 1 hardver gomb van (a Power a hátoldalán), és a képrernyő két oldalán a lapozógombok

A rootolás: miért?

Szerencsére nem kell uber hackernek lennünk ahhoz, hogy rootoljuk a nook Simple Touch-ot, mert vannak más uber hackerek, akik ezt már megtették helyettünk, sőt: teljes rootolt alaptelepítést kapunk pár egyszerű lépésben.

A projekt neve TouchNooter, hol máshol lenne neki thread, mint az xda-developers.com-on. A telepítés elég jól dokumentált, ha valamit elrontasz, akkor elvileg 0-ról újrakezdhető.

Itt szögezem le: sem GabrialDestruir (a ToucNooter fejlesztője), sem én (én meg pláne nem) nem vállalunk semmilyen felelősséget, ha véletlenül eltörik az eszköz, sem azért, hogy a rootolással elvész a gari.

A TouchNooter által telepített dolgok, szolgáltatások:

  • ADB uRamdisk-en keresztül
  • su és Superuser.apk
  • Busybox
  • Button Savior: szoftveres Android control gombok (Home, vissza, menu, stb.); azért van rá szükség, mert mint fent látható, nincs rájuk hardver megoldás az eszközön
  • Go Launcher
  • NookColor Tools:
  • GApps (Gmail, Google Calendar, Youtube, Market, Google Talk)

A rootolás: hogyan?

A TouchNooter telepítéséhez egy microSD kártya kell – a fórumokon azt mondják, hogy célszerű minimum Class6-tal indulni, úgyhogy hosszas mérlegelés után (szeretek veszélyesen élni) én Class2-vel vágtam bele, és semmi baj nem történt, illetve a Frank árfolyamot ne próbáljuk már erre fogni.

Szóval kézben a microSD, amiről lementesz mindent, mert bármilyen adat, ami rajta van, dd általi halálra van ítélve. Ezen felül szükséged lesz még egy Google accountra (gmailes emailcímre), ami nem meglepő Androidos eszközök esetében. Illetve fontos, hogy a microSD kártyára ne a nook Simple Touch-on keresztül dd-zd majd fel a goldcard adatokat – szükséged van tehát egy számítógépre, amivel tudod natívan írni a microSD-t.

Innentől a telepítés nem túl bonyolult. Az XDA-dev fórumban lépésről lépésre le van írva a mindig up-to-date eljárás, ide most lefordítom az éppen aktuálisat:

  1. Töltsd le a touchnooter-1-6-24.zip file-t
  2. Tömörítsd ki, és az eredmény img file-t dd-zd át a microSD kártyára: dd if=touchnooter-1-6-24.img of=[path/to/microSD] (Windows alatt WinImage segítségével tudod kiírni)
  3. Kapcsold ki a nook Simple Touch-t
  4. Tedd be az előbb felokosított microSD kártyát a nook Simple Touch megfelelő helyére
  5. Kapcsold be a nook Simple Touch-t
  6. A képernyőn meg kell jelennie a “Rooted Forever” szövegnek
    • Nálam (és sokan jelezték fórumokban, hogy náluk is) a bootolás meglehetősen sokáig tartott. Ha 5-10 percet vársz és még mindig a “Rooted Forever” van a képernyőn, a Power gomb hosszú lenyomásával újra tudod indítani az eszközt, a rootolási-telepítési folyamat újraindul, és jó eséllyel pikk-pakk le is fut.
  7. Az eszköz febootolás után rákérdez, hogy mi legyen a default launcher: válaszd a GO Launcher-t
  8. Az eszköz rootolva van, most jön a trükk: a rootolt nST-t ugyanis valamiért csak a Youtube appon keresztül lehet gmail címhez rendelni.
  9. Oldd fel a képernyőzárat
  10. Az Androidos “Sign In” képernyőnél tappants a “Skip”-re
  11. “Location Services”-re mondj “Enable”-t
  12. Kapcsolódj fel a WiFi-re, és indítsd el a Youtube appot (GO Launcher app drawerjében megtalálod)
  13. Tappants a “Menu”-re (a Notification bar-on középen a két ikon közül a jobboldali)
  14. Válaszd a “My Channel”-t, és jelentkezz be a Google accountoddal
    • Nekem itt bejelentkezés után nem történt semmi, de ez állítólag nem baj – a lényeg, hogy a gmail cím regisztrálva van.
  15. Lépj ki a Youtube appból, és indítsd el a Gmail appot
  16. Synceld a Gmail-edet (nem fog azonnal megtörténni, de elindul)
  17. Indítsd el a Marketet, és fogadd el a felhasználási feltételeket
  18. Ha eddig eljutottál, sikeresen rootoltad a nook Simple Touch-odat
  19. A NookColor Tools appban engedélyezd a Marketen kívüli csomagok telepítését, ez jól jöhet később
  20. Ha a Youtube nem indul, installáld újra a /data/app-ba
  21. Formázd a microSD kártyát: Settings / Device Info / SdCard / UnMount / Format
    • Ez fontos: ha a preparált SD kártyával indítod újra a nook Simple Touch-ot, újra fogja indítani az egész rootolási folyamatot!
  22. Pezsgő, öröm.

A rootolás: kész van, és most?

Nos, kezedben a rootolt nook Simple Touch, lássuk, mi is van a kezedben:

  • A GO Launcher Notification bar-jának bal felső sarkában mindig fogsz látni egy kis könyv ikont: ez maga a nook ebook olvasó app, ha rátappantasz, visszavisz a rendes nook üzemmódba, ahol épp tartottál a könyvedben.
  • A Notification bar közepén látsz két sw gombot: vissza, és menü gombok ezek, és úgy működnek, ahogy bármilyen más Androidos eszközön működik a vissza és a menü.
  • A Notification bar jobb felső sarkában az órára tappantva két érintéssel be tudod kapcsolni a WiFi-t (Quick Settings, így nevezik).
  • Illetve a notification bar-on jobbról balra swipe-olva bárhol “vissza” akciót indítasz, tehát ez a mozdulat egy vissza gombnyomásnak felel meg.
  • A képernyő jobb oldalának közepén látsz egy kb. 3×4 mm-es nyilacskát: ez a Button Savior, az Android menüd. Ha bármikor (akár GO Launcher, akár ebook olvasó módban) ráböksz, előjön egy szoftveres Android menü, amiből nekünk legfontosabb a “home”, mert ebook olvasó módból így tudsz visszaváltani a GO Launcherre. Lévén Android, a Home ikont sokáig nyomva a közelmúltban használt alkalmazások ikonjai jelennek meg – reméljük, ezért az Apple nem tiltatja be a nook Simple Touch-t.
  • A többi irányítás pedig tapasztalt Droiddernek triviális: alkalmazások menü, Google Search widget, parancsikonok, stb. Ami feltűnhet, az talán csak annyi, hgoy az animált effektek (asztalváltás, ilyesmi) érdekesen renderelődnek eink-en…

Innentől el lehet kezdeni használni a rendszert, mintha egy új Androidos telefont, vagy tabletet fognál a kezedbe. Lássuk, mire jó ez nekünk!

Alkalmazások

Elérkeztünk ahhoz a részhez, ahol a nook Simple Touch, illetve a TouchNooter hibái is felszínre kerülnek. Röviden: nagyon sok alkalmazás működik, de vannak egy pár, ami nem.

A rootolt nook Simple Touch-csal szemben támasztott app szintű elvárásaim a következők voltak (prioritás szerint rendezve, legfontosabb legelöl):

  1. email
  2. RSS-olvasó
  3. jegyzet app
  4. Twitter
  5. naptár
  6. alternatív ebook olvasók
  7. chat
  8. böngésző

Előre lelövöm a poént: van pár olyan app, amik neten szeretnének autentikálni, a beépített böngésző funkcióit használva – na ezek tipiksan nem mennek. A beépített böngésző ugyanis elég gyenge lábakon áll még így rootolás után is, van pár oldal, funkció, ami megfekteti: vagy kilép, vagy szimplán nem csinál semmit. Érdekes, hogy miért nem lehetett a stock böngészőt egy az egyben megtartani.

Lássuk tehát sorjában:

  1. email: Gmail és K9Mail tökéletesen működik, OK
  2. RSS: JustReader tökéletesen működik, OK. Itt jegyzem meg, hogy az állításom, miszerint “swipe-pal tudsz lapozni eink-en, nagyon cool”, nos ez hatványozottan áll RSS-olvasásra: übercool!
  3. jegyzet app: sajnos az általam használt Catch Notes-ban ezidáig képtelen voltam autentikálni a fent említett böngésző para miatt – work in progress, egyelőre nem OK
  4. Twitter: új kedvencem, a Plume tökéletesen működik, OK (megj.: a hivatalos Twitter app szintén a böngészős kezdeti auth miatt nem működik, sem a Seesmic)
  5. naptár: a naptár nem importálja a Google naptáraimat, ráadásul egy ronda nagy SD kártya ikon van a naptáron – nem OK
  6. alternatív ebook olvasók: Aldiko, Amazon Kindle (hehe) tökéletesen működik, OK
  7. chat: Google Talk elindul, de a billentyűzetnek csak a fele látszik, tehát olvasni igen, írni nem lehet vele – nem OK. Elvileg le lehet cserélni a beépített billentyűzetet egy kis hack segítségével, de eddig nem szórakoztam vele.
  8. böngésző: a beépített böngésző inkább felejtős, az Opera Mobile viszont tökéletesen működik – OK

Látható tehát, hogy a TouchNooter nem tökéletes. Az összkép persze az, hogy marhajó használni, de lesz még vele némi hackelés, hogy 100%-os legyen számomra a usability.

A cikk végén található galériában találsz fotókat, hogy hogy mit kezdenek az Android appok az eink kijelzőn – ha ilyen eszköz vásárlásán töröd a fejed, mindenképp érdemes megnézni, ha nem, akkor csak érdekességképpen.

Akksi

Az eszközt legutóbb augusztus 14-én reggel töltöttem fel 100%-ra, és pont most, a cikk írása közben értem el a 10%-os töltöttségi határt, amikor rám dörrent Brian Griffin a képernyőmről, hogy dugjam be tölteni, mert nagy baj lesz.

Természetesen a nook Simple Touch esetében értelmetlen a lipilee-féle átlagfelhasználás, hiszen nem 3D-zek, nem Youtube-ozok az eszközön, és a folyamatos 3G használat sem lehetséges. Ehelyett a tipikus felhasználás: napi többszöri WiFi használat (levelezés, RSS syncelés), reggel-este kommutálás közbeni hírolvasás (a JustReader remekül teljesít rajta), esetenként könyvolvasás; ezen kívül Market frissítés, némi levelezés (pl. kezdek rászokni, hogy hosszabb, leíró jellegű emaileket, heti reportokat letöltök és a nook-on olvasom végig – sokkal kényelmesebb!), némi webböngészés.

Azt mondhatjuk tehát, hogy kényelmes használat mellett egy rootolt nook Simple Touch kb. 17 napot bír ki, ami igencsak impresszív adat!

(Azt persze már sose fogom megtudni, hogy nem rootolt állapotában mennyit bírna… nem is érdekel.)

Összességében: jó-e a rootolt nook Simple Touch?

Röviden: jó.

A rootolással az egyszerű ebook olvasóból Androidos alkalmazásokat futtató eszköz válik. Sajnos a rootols OS bizonyos funkciók tekintetében gyerekcipőben jár (lásd a fenti OK / nem OK listát), de egyrészt még így is nagyon sokmindenre jó, másrészt bízzunk benne, hogy szépen lassan megoldódnak ezek a gyerekbetegségek, és mondjuk 3 hónap múlva egy teljeskörűen üzemelő einkes kommunikációs központként számolhatunk be a Barnes & Noble remek termékéről. Én természetesen igyekszem saját hatáskörben megoldani a nekem zavaró problémákat, és jelentem, amint készen vagyok vele!

(x) hirdetés
2011.08.31.

+