MojAndroid

Előző hasoncímű cikkemben (előzmény: Miért Barnes & Noble nook Simple Touch?) körbejártam, hogy miért nagyon jó ebook olvasó a nook Simple Touch már gyári kiszerelésben is. A nook Simple Touch azonban nem csak azért nagyon jó eszköz, mert végre egy jó éintőképernyős-einkes ebook olvasó, hanem azért is, mert az alaprendszere Android, és mint ilyen, hackelhető, funkcionalitása bővíthető. Az eredmény pedig az, hogy a nook Simple Touch nagyon jó alapanyag egy einkes, nem mellesleg ebook olvasásra is alkalmas szöveges alapú kommunikációs eszköz létrehozásához. Minisorozatom második részében ezt az eszközt mutatom be.

Még egy pár szó a hardverről

Mielőtt nagyon belevágunk, gyorsan foglaljuk össze még egyszer, hogy miért jó maga az eszköz:

 • kicsi: a teljes eszköz akkora, mint egy A5-ös füzet, simán befér egy oldal- vagy farzsebbe
 • könnyű: az egész kütyü kb. 210 gramm, ami simán feleannyi, mint gyakorlatilag bármilyen mai tablet, már abszolút a használható , könnyen kézben tartható kategória
 • szuperül látható/olvasható: a nST 6″-os, 800×600 pixel felbontású Pearl eink kijelzőt kapott (ami ráadásul érintőkijelző, lásd fönt)
 • nagyon jó a kialakítása: mivel nem tablet és nem kell csillognia, a Barnes & Noble a designkommandók retorzióinak veszélye nélkül gyárthatta a nST-ot csúszásgátló műanyagból, ahogy egy ebook olvasót kell; kellemes adalék, hogy elég masszívnak is tűnik a kis eszköz, bár szerencsére ezt nem volt még alkalmam tesztelni
 • a teljes könyvtárad elfér rajta: 240 MB felhasználható belső memória mellé akár 32 GB-os microSD kártyát szúrhatsz; ha mindenképpen számokkal kell kifejezni: ez több millió könyvre elég
 • iszonyú sokáig bírja: gyári állapotában (rootolatlanul) 2 hónapig elmegy egy töltéssel, de ha álandóan WiFi-zel vele, 2 hetet még akkor is
 • microUSB-n tölthető, árammal és adattal egyaránt
 • ePub, PDF, JPEG, PNG, BMP, GIF formátumokat támogat

Ezen felül a rootolt rendszer szempontjából fontos/érdekes info még:

 • az ebook olvasó tulajdonképpen egy folyamatosan futó Android app; mindig ott van a háttérben, mindig elérhető
 • a Barnes & Noble funkcionalitások (Shop, Library, beépített kereső, nST Settings) beégetetten a képernyő alatti “n” gombbal érhetők el, ez a gomb tehát kiesik, mint Androidos funkciógomb
 • ezen kívül az eszközön 1 hardver gomb van (a Power a hátoldalán), és a képrernyő két oldalán a lapozógombok

A rootolás: miért?

Szerencsére nem kell uber hackernek lennünk ahhoz, hogy rootoljuk a nook Simple Touch-ot, mert vannak más uber hackerek, akik ezt már megtették helyettünk, sőt: teljes rootolt alaptelepítést kapunk pár egyszerű lépésben.

A projekt neve TouchNooter, hol máshol lenne neki thread, mint az xda-developers.com-on. A telepítés elég jól dokumentált, ha valamit elrontasz, akkor elvileg 0-ról újrakezdhető.

Itt szögezem le: sem GabrialDestruir (a ToucNooter fejlesztője), sem én (én meg pláne nem) nem vállalunk semmilyen felelősséget, ha véletlenül eltörik az eszköz, sem azért, hogy a rootolással elvész a gari.

A TouchNooter által telepített dolgok, szolgáltatások:

 • ADB uRamdisk-en keresztül
 • su és Superuser.apk
 • Busybox
 • Button Savior: szoftveres Android control gombok (Home, vissza, menu, stb.); azért van rá szükség, mert mint fent látható, nincs rájuk hardver megoldás az eszközön
 • Go Launcher
 • NookColor Tools:
 • GApps (Gmail, Google Calendar, Youtube, Market, Google Talk)

A rootolás: hogyan?

A TouchNooter telepítéséhez egy microSD kártya kell – a fórumokon azt mondják, hogy célszerű minimum Class6-tal indulni, úgyhogy hosszas mérlegelés után (szeretek veszélyesen élni) én Class2-vel vágtam bele, és semmi baj nem történt, illetve a Frank árfolyamot ne próbáljuk már erre fogni.

Szóval kézben a microSD, amiről lementesz mindent, mert bármilyen adat, ami rajta van, dd általi halálra van ítélve. Ezen felül szükséged lesz még egy Google accountra (gmailes emailcímre), ami nem meglepő Androidos eszközök esetében. Illetve fontos, hogy a microSD kártyára ne a nook Simple Touch-on keresztül dd-zd majd fel a goldcard adatokat – szükséged van tehát egy számítógépre, amivel tudod natívan írni a microSD-t.

Innentől a telepítés nem túl bonyolult. Az XDA-dev fórumban lépésről lépésre le van írva a mindig up-to-date eljárás, ide most lefordítom az éppen aktuálisat:

 1. Töltsd le a touchnooter-1-6-24.zip file-t
 2. Tömörítsd ki, és az eredmény img file-t dd-zd át a microSD kártyára: dd if=touchnooter-1-6-24.img of=[path/to/microSD] (Windows alatt WinImage segítségével tudod kiírni)
 3. Kapcsold ki a nook Simple Touch-t
 4. Tedd be az előbb felokosított microSD kártyát a nook Simple Touch megfelelő helyére
 5. Kapcsold be a nook Simple Touch-t
 6. A képernyőn meg kell jelennie a “Rooted Forever” szövegnek
  • Nálam (és sokan jelezték fórumokban, hogy náluk is) a bootolás meglehetősen sokáig tartott. Ha 5-10 percet vársz és még mindig a “Rooted Forever” van a képernyőn, a Power gomb hosszú lenyomásával újra tudod indítani az eszközt, a rootolási-telepítési folyamat újraindul, és jó eséllyel pikk-pakk le is fut.
 7. Az eszköz febootolás után rákérdez, hogy mi legyen a default launcher: válaszd a GO Launcher-t
 8. Az eszköz rootolva van, most jön a trükk: a rootolt nST-t ugyanis valamiért csak a Youtube appon keresztül lehet gmail címhez rendelni.
 9. Oldd fel a képernyőzárat
 10. Az Androidos “Sign In” képernyőnél tappants a “Skip”-re
 11. “Location Services”-re mondj “Enable”-t
 12. Kapcsolódj fel a WiFi-re, és indítsd el a Youtube appot (GO Launcher app drawerjében megtalálod)
 13. Tappants a “Menu”-re (a Notification bar-on középen a két ikon közül a jobboldali)
 14. Válaszd a “My Channel”-t, és jelentkezz be a Google accountoddal
  • Nekem itt bejelentkezés után nem történt semmi, de ez állítólag nem baj – a lényeg, hogy a gmail cím regisztrálva van.
 15. Lépj ki a Youtube appból, és indítsd el a Gmail appot
 16. Synceld a Gmail-edet (nem fog azonnal megtörténni, de elindul)
 17. Indítsd el a Marketet, és fogadd el a felhasználási feltételeket
 18. Ha eddig eljutottál, sikeresen rootoltad a nook Simple Touch-odat
 19. A NookColor Tools appban engedélyezd a Marketen kívüli csomagok telepítését, ez jól jöhet később
 20. Ha a Youtube nem indul, installáld újra a /data/app-ba
 21. Formázd a microSD kártyát: Settings / Device Info / SdCard / UnMount / Format
  • Ez fontos: ha a preparált SD kártyával indítod újra a nook Simple Touch-ot, újra fogja indítani az egész rootolási folyamatot!
 22. Pezsgő, öröm.

A rootolás: kész van, és most?

Nos, kezedben a rootolt nook Simple Touch, lássuk, mi is van a kezedben:

 • A GO Launcher Notification bar-jának bal felső sarkában mindig fogsz látni egy kis könyv ikont: ez maga a nook ebook olvasó app, ha rátappantasz, visszavisz a rendes nook üzemmódba, ahol épp tartottál a könyvedben.
 • A Notification bar közepén látsz két sw gombot: vissza, és menü gombok ezek, és úgy működnek, ahogy bármilyen más Androidos eszközön működik a vissza és a menü.
 • A Notification bar jobb felső sarkában az órára tappantva két érintéssel be tudod kapcsolni a WiFi-t (Quick Settings, így nevezik).
 • Illetve a notification bar-on jobbról balra swipe-olva bárhol “vissza” akciót indítasz, tehát ez a mozdulat egy vissza gombnyomásnak felel meg.
 • A képernyő jobb oldalának közepén látsz egy kb. 3×4 mm-es nyilacskát: ez a Button Savior, az Android menüd. Ha bármikor (akár GO Launcher, akár ebook olvasó módban) ráböksz, előjön egy szoftveres Android menü, amiből nekünk legfontosabb a “home”, mert ebook olvasó módból így tudsz visszaváltani a GO Launcherre. Lévén Android, a Home ikont sokáig nyomva a közelmúltban használt alkalmazások ikonjai jelennek meg – reméljük, ezért az Apple nem tiltatja be a nook Simple Touch-t.
 • A többi irányítás pedig tapasztalt Droiddernek triviális: alkalmazások menü, Google Search widget, parancsikonok, stb. Ami feltűnhet, az talán csak annyi, hgoy az animált effektek (asztalváltás, ilyesmi) érdekesen renderelődnek eink-en…

Innentől el lehet kezdeni használni a rendszert, mintha egy új Androidos telefont, vagy tabletet fognál a kezedbe. Lássuk, mire jó ez nekünk!

Alkalmazások

Elérkeztünk ahhoz a részhez, ahol a nook Simple Touch, illetve a TouchNooter hibái is felszínre kerülnek. Röviden: nagyon sok alkalmazás működik, de vannak egy pár, ami nem.

A rootolt nook Simple Touch-csal szemben támasztott app szintű elvárásaim a következők voltak (prioritás szerint rendezve, legfontosabb legelöl):

 1. email
 2. RSS-olvasó
 3. jegyzet app
 4. Twitter
 5. naptár
 6. alternatív ebook olvasók
 7. chat
 8. böngésző

Előre lelövöm a poént: van pár olyan app, amik neten szeretnének autentikálni, a beépített böngésző funkcióit használva – na ezek tipiksan nem mennek. A beépített böngésző ugyanis elég gyenge lábakon áll még így rootolás után is, van pár oldal, funkció, ami megfekteti: vagy kilép, vagy szimplán nem csinál semmit. Érdekes, hogy miért nem lehetett a stock böngészőt egy az egyben megtartani.

Lássuk tehát sorjában:

 1. email: Gmail és K9Mail tökéletesen működik, OK
 2. RSS: JustReader tökéletesen működik, OK. Itt jegyzem meg, hogy az állításom, miszerint “swipe-pal tudsz lapozni eink-en, nagyon cool”, nos ez hatványozottan áll RSS-olvasásra: übercool!
 3. jegyzet app: sajnos az általam használt Catch Notes-ban ezidáig képtelen voltam autentikálni a fent említett böngésző para miatt – work in progress, egyelőre nem OK
 4. Twitter: új kedvencem, a Plume tökéletesen működik, OK (megj.: a hivatalos Twitter app szintén a böngészős kezdeti auth miatt nem működik, sem a Seesmic)
 5. naptár: a naptár nem importálja a Google naptáraimat, ráadásul egy ronda nagy SD kártya ikon van a naptáron – nem OK
 6. alternatív ebook olvasók: Aldiko, Amazon Kindle (hehe) tökéletesen működik, OK
 7. chat: Google Talk elindul, de a billentyűzetnek csak a fele látszik, tehát olvasni igen, írni nem lehet vele – nem OK. Elvileg le lehet cserélni a beépített billentyűzetet egy kis hack segítségével, de eddig nem szórakoztam vele.
 8. böngésző: a beépített böngésző inkább felejtős, az Opera Mobile viszont tökéletesen működik – OK

Látható tehát, hogy a TouchNooter nem tökéletes. Az összkép persze az, hogy marhajó használni, de lesz még vele némi hackelés, hogy 100%-os legyen számomra a usability.

A cikk végén található galériában találsz fotókat, hogy hogy mit kezdenek az Android appok az eink kijelzőn – ha ilyen eszköz vásárlásán töröd a fejed, mindenképp érdemes megnézni, ha nem, akkor csak érdekességképpen.

Akksi

Az eszközt legutóbb augusztus 14-én reggel töltöttem fel 100%-ra, és pont most, a cikk írása közben értem el a 10%-os töltöttségi határt, amikor rám dörrent Brian Griffin a képernyőmről, hogy dugjam be tölteni, mert nagy baj lesz.

Természetesen a nook Simple Touch esetében értelmetlen a lipilee-féle átlagfelhasználás, hiszen nem 3D-zek, nem Youtube-ozok az eszközön, és a folyamatos 3G használat sem lehetséges. Ehelyett a tipikus felhasználás: napi többszöri WiFi használat (levelezés, RSS syncelés), reggel-este kommutálás közbeni hírolvasás (a JustReader remekül teljesít rajta), esetenként könyvolvasás; ezen kívül Market frissítés, némi levelezés (pl. kezdek rászokni, hogy hosszabb, leíró jellegű emaileket, heti reportokat letöltök és a nook-on olvasom végig – sokkal kényelmesebb!), némi webböngészés.

Azt mondhatjuk tehát, hogy kényelmes használat mellett egy rootolt nook Simple Touch kb. 17 napot bír ki, ami igencsak impresszív adat!

(Azt persze már sose fogom megtudni, hogy nem rootolt állapotában mennyit bírna… nem is érdekel.)

Összességében: jó-e a rootolt nook Simple Touch?

Röviden: jó.

A rootolással az egyszerű ebook olvasóból Androidos alkalmazásokat futtató eszköz válik. Sajnos a rootols OS bizonyos funkciók tekintetében gyerekcipőben jár (lásd a fenti OK / nem OK listát), de egyrészt még így is nagyon sokmindenre jó, másrészt bízzunk benne, hogy szépen lassan megoldódnak ezek a gyerekbetegségek, és mondjuk 3 hónap múlva egy teljeskörűen üzemelő einkes kommunikációs központként számolhatunk be a Barnes & Noble remek termékéről. Én természetesen igyekszem saját hatáskörben megoldani a nekem zavaró problémákat, és jelentem, amint készen vagyok vele!

Share to TwitterShare to Google PlusShare to LinkedInShare to EmailShare to Print
2011. 08. 31.
 • tido

  Ha már rootoltad, kipróbálnál különböző PDF olvasókat? Még nem láttam normális videót, review-t a PDF kezelésről. Leginkább még mindig a zoomolás érdekel. 

  • lipilee

   szívesen. mik az app preferenciáid?

   • rave

    Én szívesen megnézném pl a repligo, vagy az ezreadert, és ha esetleg feltennél pár képet, hogy az elvileg színes magazinok(CKM, PC world, Top gear) és hasonlók, hogy nézne ki rajta.

    Előre is köszi.

    • lacas82

     Ez engem is érdekelne, hogy milyen…Nem lehetne videót készíteni esetleg erről? Hoyfg real-time hogy működik, és mennyire jó, gyors, stb…?

   • tido

    Bocsi, hogy ilyen lassan válaszolok!

    Különösebben nincsenek, csak annyi, hogy tud-e zoomolni, mondjuk dupla érintéssel a pdf-ben.

    Egyetemi anyagokhoz kellene, amikben képek vannak(pl. kapcsolási rajz), amin indexelés van és alapállapotban nem látszik.

     

 • Ogre

  Valamilyen office olvasó megy rajta?

  • bivanbi

   Engem a ThinkFree office, és az OpenOffice Document Reader érdekelne konkrétan, hogy megy-e?

 • bivanbi

  Feltéve és nem kizárva, hogy az enyém is megérkezik hamarost, akkor csinálhatunk egy tesztet hogy mit bír rootolás nélkül az akksi. Bár nekem is az a véleményem, hogy mindegy.

  • lipilee

   asszem onnantól, hogy 2+ hétig bírja rootolva, hivatalosan is mindegy :)

  • barnahars

   Csáó én kb másfél hónapja vettem, még nincs rootolva, eddig egyszer feltöltöttem teljesen azóta áramot sem látott és elég sokat olvastam rajta. A Wifit mondjuk nem használtam :)

 • Anonymous

  Nekem Kindle-öm, azzal is lehet internetezni, de nem sok értelmét látom, hogy egy e-inkes eszközt ilyenekre használjon az ember, amikor ott van mellette az okostelefon. :)

 • KA72

  Hol lehet ilyet rendelni?

 • Tice

  Nem értem én ezt az egészet. Szerintem a Kindle mindent tud, amit ez, csak olcsóbban.

  Az Amazon hivatalos oldaláról rendelve kb. 3 nap alatt ért ide, a vámot az Amazon fizette, így 140 USD, azaz jócskán 30e Ft alatt volt. Ugyanilyen 800*600-as eInk van benne, tud zenélni saját hangszórón és felhallgatón is, van benne WiFi és browser is gyárilag. Igaz, hogy nem Androidos, de Linux van rajta, amit kb. 10 perc alatt lehet root-olni (de minek)? A belső memóriája 4 GB, nem bővíthető, de erre is ráfér pár ezer könyv. Nincs érintőképernyője, de van teljes billentyűzete, ami ugyan nem tudja a magyar ékezeteket, de szerintem nincs is rá szükség. A könyvekben természetesen megjeleníti az összes magyar ékezetet. Nem is tudom felsorolni, hányféle ebook formátumot tud, de az itt korábban felsoroltaknál lényegesen többet.

  Szóval nem vagyok meggyőzve, hogy pont egy ilyet kellene venni…

  • lipilee

   nem használtam Kindle-t sose, mert eltántorítottak a használhatóságáról szóló hírek.

   nem tudom mennyire volt egyértelmű, amit még az első részben írtam:

   Az ebook olvasó ezért akkor jó, ha nyújt alapvető mobilkommunikációs-produktivitási funkciókat a könyvolvasáson felül: email, RSS, web, szükség esetén jegyzetelés, naptár, és chat.

   én úgy kerestem ebook olvasót, hogy működjenek rajta a “munkafolyamataim”: elsősorban az RSS olvasás, az email, másodsorban egy rakás más dolog. engem a böngésző pl. szinte egyáltalán nem érdekel, sem pediglen a zenehallgatás, hiszen arra van egy telefonom sztereó fülessel, márpedig mikor legutóbb néztem, csak 2 fülem volt. (igaz, azok elég jók.)

   szóval: nekem a Kindle sose volt pálya a korlátai miatt, a nook viszont elég jó választásnak tűnt.

   • Tice

    Az összes felsorolt dolgot tudja bármelyik mobiltelefon (rss, email, web, jegyzetelés, naptár, chat). A Nook teljes értékű tabletnek az eInk miatt nem alkalmas. És érzésem szerint annyival nem is tud többet, hogy megérje a telefon mellett magaddal hordani.

    Én a Kindle-t otthon használom, könyvolvasásra (esetleg egy hosszabb nyaralásra magammal viszem). Zenét sem hallgatok rajta, csak egyszer kipróbáltam. Ha menet közben akarok olvasni, akkor meg ott a Kindle for Android.

    • lipilee

     neee, tényleg tudják a mobiltelefonok is? melyik? :)

     talán sejtetted: nekem is van egy androidos mobiltelefonom, és talán azon sem lepődsz meg, hogy megvan rajta az összes fent felsorolt app. mégis gyakran a nst-t preferálom utazás közben:
     – nagyobb a kijelzője
     – nem aktív a kijelzője, ezért jobb a szemnek
     – nem aktív a kijelzője, ezért napsütésben, nagy fényben is látni (ott csak igazán)

     “teljes értékű tabletnek” biztos nem nem alkalmas, de akkor felkérlek, hogy definiáld a “teljes értékű tablet” kifejezést. merthogy engem nem érdekel, hogy legyen egy teljesértékű tabletem (akármi is legyen az), engem az érdekel, hogy legyen egy eszközöm, amin bizonyos meghatározott dolgok jól működnek.

     nem foglak meggyőzni, mert csak otthon olvasásra és csak olvasásra tényleg minek bármi, ami a Kindle-nél okosabb. nekem nagyobb igényeim vannak, ezeknek pedig a nook felelt meg. és ahogy a reakciókból elnéztem, van itt pár érdeklődő, akinél szintén vannak extra igények :)

     • bivanbi

      Alapítsuk meg a ,,Miért nem… ” rovatot esetleg? :)

     • Tice

      Bocsánat, ha félreérthető voltam. Nem kekeckedni akartam, hanem tényleg azt szeretném, ha meggyőznél, hogy ilyet kell venni.

      Én sem igen tudom, hogy mi az a “teljes értékű tablet”, de úgy gondolom, hogy mindössze annyival több egy okos mobiltelefonnál, hogy nagyobb a kijelzője. A nook viszont a monokróm, nem aktív kijelző miatt pont ezt az előnyt veszíti el. Statikus tartalmak fogyasztására tökéletesen alkalmas, de ezt minden ebook olvasó tudja. A nook előnye így csak az érintőképernyő lehet, de az meg a navigálás egyszerűsítésén kívül semmi pluszt nem ad (pár napig én is tapogattam a Kindle képernyőjét, de aztán leszoktam róla ;-) ).

     • bivanbi

      Én nagyon várom hogy megérkezzen, és megtapasztaljam, milyen az érintőképernyővel haladni. A Kindle-vel szemben ugyanis ez volt az egyik legnagyobb ellenérzésem, és persze lehet, hogy én is túltettem volna magam rajta, de szerencsére erre már nem lesz szükségem. :)

      Szerintem ilyet az vegyen, aki hozzám hasonlóan nem akar már visszaszokni a billentyűzetre, illetve az a szűk réteg, akinek fontosabb az e-ink előnye, mint a hátránya. Nekem nem titkolt célom, hogy hobbizenélési célból dalszöveg és akkordmenet gyűjteményemet ezen hordjam magammal a gitártokban, és bár a 6″ kijelző valószínűleg elég szűkös lesz, sajnos a 10″ még igen drága, és még a láthatáron sincs elérhető árú, és főleg érintőkijelzős. Ezen kívül nem bánom, ha a reggeli e-mail olvasás szembarát e-ink kijelzőn történhet majd a megszokott androidos gmail felülettel, a mobilt meg meghagyom arra, amire való: útközbenre.

      Ez a dalszövegesdi az, amiért a Kindle-t kilőttem: meglehetősen nehézkes lenne rajta gyorsan navigálni szövegek között. Lehet, hogy fel lehet törni, de a kérdés még ezek után is az: mit rakjak rá? A Nook Touch ezen a területen jelentős előnnyel bír: az Android mögött most már nagyon komoly alkalmazás bázis található, ráadásul már egy éve használom PDA formájában, megszokása nem fog semmi nehézséget okozni, és a Google integráció is teljes lesz.

     • bivanbi

      Megjött a Nook, kipróbáltam, és valóban: 2011-es hozzáállással már sokkal természetesebb felhasználói élményfaktorral rendelkezik a touchscreen miatt. Arról már nem beszélek hogy mennyivel kisebb lehet emiatt a cucc.

     • barnahars

      Haver :D ez egy ebook, azért ilyen a kijelzője mert arra tervezték hogy olvass vele és az kényelmesebb legyen a szemednek :D
      Gondolom a mosógépedbe sem tömködöd bele a mosatlan edényeidet :D

  • bivanbi

   Én kipróbáltam a kindle-t, és nem jött be, hogy 2011-ben billentyűzettel küzdjek. Ami billentyűzet egyébként tökéletesen megfelelő, ha az ember arra használja a kindle-t, ami: könyvolvasónak. Ez itt viszont érintőképernyős, ami eleve alkalmassá teszi sokkal több mindenre, mint könyvek olvasására. A kindle-t tényleg minek rootolni, hiszen a billentyűzete miatt nem nagyon alkalmas semmi másra mint amire már eleve. A nook touch viszont sokkal több potenciált rejt magában.

 • csaadaam

  Na rászántam magam én is a root-olásra. A cikkből kihagytad, hogy mindenképp kell backupot csinálni, mert az ID amit generál regisztráláskor, ha más backup-ját állítod vissza, elromlik, para lehet belőle.

  Nekem is újra kellett indítani boot közben, meg nem akarta a button saviort engedni először a su, de mégis sikerült :)

 • csaadaam

  Tipp: a lapozó gombok az android felé a hangerő gombok :)

  Szóval pl ezPDF-ben ha beállítod, hogy hangerő gombokra lapozzon, vagy zoomoljon, működik :D

  • JoeYi

   :O, na most már ezt is tudom :D Köszi

 • JoeYi

  most már nekem is van. PDF olvasásra az ezPDF readert ajánlom (most volt 23FT-ért akcióban). Ebben ugyanis belehet állítani a zoomot úgy hogy fektetett képernyőn a keret szélétől-széléig érjen a hasáb, majd lockolni a zoomot. Ezután tök könnyen lehet görgetni a lapokat. Nekem ez azért volt fontos mert szakmai könyveket akarok olvasni, és némelyikben a benne marad egy-egy kép amit a gyári olvasó reflowwal nem tud betördelni, ezért csak nagyon piciben jelent meg. Így viszont minden frankó, csak az a kár hogy a fizikai gombokról le kell mondani (bar landscapeben semmi értelmük)

 • Anonymous

  Időközben sikerült megoldani a böngésző gyökerű app regisztrációs problémákat?

  • lipilee

   nem. szó se róla, nem is foglalkoztam vele.

 • Mady
 • Mady

  Üdv! Ha befagy teljesen rootolás közben, mit lehet tenni? Ezzel az újabbal próbáltam volna…TouchNooter 2.1.31

 • Mady

  PLS valaki!!!

 • Mady

  Na, nagy nehezen újra él a gép… A megoldás brutál fagyásra:

  “To do a full recovery, power it down and then power it up right after it starts coming up, press both the left and right lower buttons on the face of the nook touch, hold them down for several seconds during the start up and it’ll prompt you for a system wipe. Press Home twice to confirm you truly want to do that.”

  • fáni

   Segítség!!!

   Nő létemre megpróbáltam a könnyűnek tűnő rootolást. Eljutottam a rooted forever-ig, elsőre fagyott, utána jött a nagy boldogság, de a robot befagyott. Újraindítottam, működött, eljutottam odáig, hogy választhattam volna a go launcher-t, de itt képszakadás, újraindult és a fagyás száz arcát mutatta a készülék.. Rooted foerever-es kép befagyás, ha kiveszem az sd kártyát továbbjut, elkezd betölteni, aminek sosincs vége, majd ha 2 óra után újraindul, akkor a read forever-nél teszi ugyanezt.. Egy napja érkezett meg és főleg az androidos felület miatt is választottam ezt, de tudhattam volna, hogy nekem semmi nem jön össze..Sírós
   Valaki mondjon valami életmentőt!!!
   Köszi!

   • apuwader

    Nekem ugyanez van, és nem tudom mi a megildás. Nincs egy profi aki segítene?

    • bivanbi

     A megoldást sajnos nem tudom. Én még tavaly rootoltam meg, az akkor még 1.1-es verzióval futó nookot, de közben jött ki frissítés, és gondolom a rootoló szoftver is fejlődött. Nem tudok mást tanácsolni, mint mentésből visszaállni a gyárira, és várni. :(

    • sumsera

     Szia…

      

     Sikerült valamit?

     Mert én is így jártam

      

     • sumsera

      A nook felirat látszik, és 5 kis karika, mintha bootolna.

       

      Valaki tud segíteni?

     • sumsera

      Kész vagyok, ez tök egyszerű volt….

     • Nem vagytok egyedül a rootolási kínlódással, persze az ember egyre gyengébbnek érzi magát, olvasván mindenhol, hogy mily egyszerűen felment, nekem negyedszerre sikerült (!), A megoldás szerintem az volt, hogy a nem a legújabakkal kell próbálkozni (img root fájl) hanem azzal ami talál a  készülék firmware-l, az enyémen 1.1- fut és nekem csak ezzel a rootal működik: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1351719  többször az volt az érzésem, hogy eldobhatom a készüléket mert csak feketén villogott, becsületére váljon kibírta, most jól működik. Sok sikert!

   • tj

    nah, sikerült az össze-vissza villogó Nook-omat feléleszteni, itt a link http://www.youtube.com/watch?v=80r5JZ_rmjE .. ez után olyan állapotba kerül mint mikor kicsomagoltad .. semmi eredeti mentés nem kell.. már majdnem kidobtam…

 • hee

  Sziasztok most rootoltam a nookot nagyon király:) 
  Az lenne a kérdésem, hogy ha bemegyek pl. a könyvolvasó részbe, hogy tudok a menübe visszalépni? (nem volt még androidom) Ha hosszan nyomom a középsőt csak addig megnyitottakat tudom elérni

 • Fabók Sándor

  Szia,

  Rotoltam egy BNRV 300 ast a leírtak szerint. Egyszer bejött az Androidos képernyő, újraindult és most semmire nem reagál.
  Folyamatosan a ROOTED FOREVER jön be, utána a NOOK homokóra. Mit tegyek?

  Köszönöm válaszod,
  Üdv,
  Fabók Sándor

 • ElFeo

  Tisztelt Sándor!

  Vélhetőleg nem megfelelő az olvasód frimware verziójához a touchnooter image fájl.Javaslom, hogy azzal ne próbálkozz többet!
  A kikapcsolt készülékből vedd ki a memóriakártyát, majd kapcsold be.Amint bekapcsol folyamatosan tartsd lenyomva az alsó jobb és baloldali lapozógombot, mindaddig amíg a készülék rá nem kérdez a factory resetre.Ha ez megtörtént okézd le az előlapi gombbal, aztán várj és imádkozz!Elvileg visszaállítja a gyári állapotot.A rootolás előtt mindenképp készíts a készülékről biztonsági mentést!sajna én nem tettem meg és most nem tudom visszaállítani a gépet.

  Üdv!

 • Doosa

  Jól elszórakoztam, mert természetesen semmi nem működött elsőre, úgy ahogy mindenki másnak, de pár óra után eljutottam oda, hogy már csak az általános használati feltételeket kéne elfogadnom a marketbe, de amikor rábökök a market ikonra akkor egyből a böngészővel behozza ezt az oldalt ahol gyönyörűen le vannak írva a feltételek, de elfogadni sehol sem tudom őket. Többször megcsináltam mindent az elejéről, kipróbáltam más verziókat is, és mindig ezt csinálja. Ez lenne az utolsó lépés és itt bukok el, ezt nem hiszem el :(((

 • erdan

  Külföldi fórumokon írják, hogy várni kell egy napot. Nálam is ez történt. Sokadik próbálkozás után letettem “aludni” a Nookot, és másnap reggel a Market minden feltétel nélkül beengedett. Én a számítógépről szoktam az olvasóra küldeni az alkalmazásokat, még egy sem autentikálta magát. Olyan előfordult már, hogy 2.1-re kiírt apk nem ment át a kompatibilitási vizsgálaton, de az az installálást megelőzően zajlik. Ha egy alkalmazás nem fut 2.1-en, meg lehet próbálni keresni egy korábbi verzióját. Pl. a SimSimit így tudtam telepíteni. Végül minden fontos feladatra találtam egy működő appot.
  Telepítettem: Advanced Task Killer Free – egyszerű, gyors program kilövő, AnkiDroid – szótanuló kártya, BatteryCalibration – lenullázza az akksi használatról készült feljegyzést, Cool Reader, Dropbox, gReader – saját böngészője van, Hungarian Dictionary, Kingsoft Office, Mind Map Memo – kézre áll és talán az egyetlen, ami fut 2.1-en, NoRefresh – xda-n található, talán kevésbé villog a kijelző, Opera Mobile, Orientation Control – pénzbe kerül, fekvőbe lehet vele tenni a kijelzőt, PocketCloud – Remote Access a windowsos számítógéphez, saját kliense is van a géphez, azzal a legstabilabb a kapcsolat, de tudja használni a vnc-t, vmware-t is, ill. kliens nélkül a windows saját rdp-ét, Quick Note, RealCalc – tudományos szótár, Root Explorer – pénzbe kerül, viszont hozzáférek vele a rendszer fájlokhoz, Send To Instapaper – Opera Mobile megosztásnál az Instapaper fiókba küldhető az oldal, SimSimi – vicces csetelő robot, Startup Cleaner Pro – a Nook bekapcsolása után leállítja a megjelölt, automatikusan induló appokat, White Wallpapers – a touchnooter-2-1-31-ben lévő ADW Launcher nem állítja be a háttérképeket, ez viszont a saját kínálatából be tudja állítani

  • Doosa

   Köszi szépen, a market közben megoldódott, nekem 2 napot kellet rá várnom, de sebaj. Sok hasznos alkalmazást írtál, párat már én is megtaláltam. A Orientation-ra van sok ingyenes app is, bár a fizetős biztos többet tud. PDF-et te mivel olvasol?

+