MojAndroid

Ma Dubniczki Kittivel ismerkedhettek meg és mivel olyan szép bemutatkozást írt, a szokásoktól eltérően nem én mutatom be őt, inkább hagyom kibontakozni. :)

Évekkel ezelőtt német nemzetiségi gimit végeztem, ahonnan az emberek nagy része olyan helyre ment továbbtanulni, ahol lehetett használni a nyelvet. Én valamiért (talán köszönhetően a nyelviantitalentságomnak) más irányt vettem és tájépítésznek tanultam. Egy ideig azt hittem, hogy egész életem gazok beazonosításával és ültetésével fog telni, de aztán gyorsan kiderült, hogy ennyire nem vészes a helyzet, a dendrológiai szigorlatot ugyanis később térinfó szigorlat is követte. Amióta végeztem az egyetemen egy településtervező irodában próbálom érvényesíteni szakmám – tájépítészet – célkitűzéseit. Ma már a munkám jelentős részét GIS programok használata teszi ki.
Megvannak a szokásos hobbijaim: olvasás; görkorizás. Egyébként meg remélem, hogy egyszer lesz rá lehetőségem, és a tájépítész, meg a mérnöktanári diplomám mellé még sikerül majd beszereznem egy valamilyen számítástechnikai tudást igazoló papírt.

readya: Milyen készüléket használsz és milyet szeretnél használni?
Kitti:
2009 őszén egy HTC Hero-val kezdtem. Tavaly ősszel aztán a pici hőst lecseréltem egy HTC Desire-re. Azóta a dezső mellé beszereztem még egy Samsung Galaxy Tab-ot (P1000).
A milyet szeretnék kérdésre egyelőre nem tudom a választ, a saját igényeimnek megfelel a mostani párosítás. Most egy kicsit megcsömörlöttem a „vegyük meg mindig a legjobbat” hozzáállástól. De azért persze figyelemmel követem a napi híreket, és ha lesz olyan, ami “még májkrém is”, akkor majd arra én is benevezek.

readya: Mikor és hogyan ismerkedtél meg az Androiddal?
Kitti:
A HTC Hero eredetileg egy Sony Ericson w205-nek indult, elsődleges szempont az volt, hogy legyen benne mp3 lejátszási lehetőség, meg fm rádió, de akkor már egy ideje szemezgettem a HTC készülékekkel is (akkor még kvázi szigorúan a winmosokkal), és lappangott bennem, hogy az egyszerű kis SE helyett lehet, hogy inkább egy Diamond lenne az ideális választás. Egy élelmes mobil kereskedő azonban lebeszéltél róla, és megsúgta a tutit: a jövő az android, és ha jót akarok, akkor vegyem meg az épp most új HTC Herot. A dolog vége persze az lett, hogy megvettem az ötször annyiba kerülő Herot, amiben mint tudjuk nincsen FM rádió…

readya: Van valami kedves történeted Androiddal kapcsolatban?
Kitti:
Az elmúlt időben összegyűlt már egypár. De talán az egyik ilyen, amikor a párom a számítógép előtt dolgozott ezerrel, belemélyedve a napi munkába, én meg a konyhából, a gmote-on keresztül elindítottam egy kedves “közös számunkat” neki. A gmote ugyebár zenelejátszáskor nem indít el semmilyen látható alkalmazást a számítógépen, egyszerűen az ember csak elkezdi hallani a zenét.
A másik kedves sztorim a bátyámhoz kapcsolódik, aki karácsonyra kapott egy androidos tabot, és nem sokkal azután bemutatta, hogy hogyan horgászik (Fishin’ 2 Go) a tabbal… egy harmincinon túli “komoly” családapa egyszer csak fogja magát és meglódítja a tabot (bedobta a horgot a vízbe), majd pár pillant, vagy perc múlva azt látom, hogy eszeveszetten körözik az ujjával a kijelzőn, kapás volt ugyanis…

readya: Mik a kedvenc Android alkalmazásaid és mi az amit nem találsz a Marketen, de örülnél neki?
Kitti:
Az aldiko és a gmote tartozik a legkedvencebbek közé, de van még úgy 5-10 alkalmazás amit rendszeresen használok, és amik kedvencnek számítanak. Szeretem azokat a fejlesztéseket, amelyek a hazai igényeket kívánják kielégíteni (pl. BpMenetrend)
A program, aminek örülnék: a hero-n volt a htc-nek egy nagyon jó jegyzetelős (to do list) widgetje, de valamiért a desire ezt már nem kapta meg… persze azóta sem találok olyan jó task widgetet. A legtöbb „teendős” program hiába szinkronizál a google teendőket, egyszerűen használhatatlan a widget. Halkan jegyzem meg, hogy a htc-snek meg persze nem volt google szinkronizáló opciója. Szóval az ideális task program hiányzik. (Ebből gondolom kiderült, hogy nem használok custom rom-ot a Desire-ön. Szeretem a Sense UI-t, és egyelőre tök jól elvagyok vele).
Sokáig kerestem egy hírolvasó programot (google readerhez), de a vicc az, hogy még a google hivatalos alkalmazása sem tudott eltéríteni attól, hogy a böngészős, mobilra optimalizált oldalán keresztül olvassam a google readert. Szóval úgy látom, hogy néha nem is kell külön program ahhoz, hogy valami funkciót ki tudjunk használni a telefonon

readya: Munkád/hétköznapjaid során ki tudod használni az Android nyújtotta előnyöket?
Kitti:
Igen! A munkámban (pl. helyszínelések során waypointok felvételére, vagy az ismeretlen terepen való azonnali tájékozódáshoz), és a hétköznapjaimban is (a napi három órás buszozást azt hiszem ezek a kütyük teszik elviselhetővé) ki tudom használni az android nyújtotta előnyöket. Amikor csinálok valamit, és érzem, hogy lehetne ez egyszerűbb is, akkor az az első, hogy megnézem, van-e rá app a marketen (igen, tudom, ez egy kicsit áthallásos – apple szlogen).

readya: Mit vársz egy android blogtól?
Kitti:
A friss hírek közlése mellett jó, hogy ha vannak ehhez a riport sorozathoz hasonló közösségépítő bejegyzések is. Egyébként meg szeretem a saját-készülék élmények leírását, mikor nem a steril tesztelő szobából jönnek az élmények; néha 1-2 jó app bemutatása is jól jön, mert azért nem lehet az egész marketet átlátni – persze a jó appok előbb-utóbb úgyis mindenki készülékére felkerülnek.

Remélem érdekesnek találtátok az interjút. Hölgyeim, kalandra fel! Ha van kedvetek válaszolni pár kérdésre és nem bánjátok, ha megjelenik az oldalon, írjatok a blog címére (android (@) androidportal.hu), kommentben vagy akár a Facebook oldalunkon. Csak két feltételünk van: Android készüléket használjatok és válaszoljatok a kérdésekre. :)

2011.07.18.
 • Gery Greyhound

  Szóval az ideális task program hiányzik.

   

  Én a gtasks nevűt használom, nagyon bevált. Van egy egyszerű és letisztult, választható színű widgetje, ami kilistázza a to-do listám elemeit (ha van megadva határidő, azt a lista tetejére sorolja és ki is írja) a widget tetejére bökve pedig egy mozdulattal hozzáadhatok újat. Természzetesen szinkronizál a Guglival.

  Én még a reklámmentes pro verzióra se sajnáltam egy ezrest.

  https://market.android.com/details?id=org.dayup.gtask&feature=search_result

  https://market.android.com/details?id=org.dayup.gtask.key&feature=search_result

  • Kitti

   Nagyrészt osztom a véleményedet, a gtasks van fent nekem is. A programmal tökéletesen elégedett vagyok, de a widgetje még mindig nem az igazi. Az interjúban említett HTC-s widgetben az volt a jó, hogy megfelelő méretű volt, az embernek elég volt rápillantania, továbbá a home screen-en is lehetett teendőt kipipálni. (http://i36.tinypic.com/xomged.jpg)  A gtasks widgetje letisztult, de a betűi aprók, és ahhoz, hogy gyorsan kihúzzak vmit a listáról, tovább kell lépni a programba.

 • Mp3Pintyo

  Elég sokat keresgéltem mire ráleltem egy rendes GReader olvasóra.

  Jelenleg szerintem ez a leghasználhatóbb: https://market.android.com/details?id=com.droidlab7.reader

  További versenyzők:
  http://justreader.net/
  https://market.android.com/details?id=com.alphonso.pulse&feature=related_apps

  • Kitti

   Köszi, a justreader-t megfogom nézni (a pulse-t már nézegettem korábban).

   De azért egyelőre állítom, hogy vannak olyan helyzetek, mikor kár keresni a funkcióhoz dedikált alkalmazást < úgy ahogyan ez kezd teret nyerni az asztali gépeknél is (“már nem kell” office, ott a google docs; vagy csak elég a jolicloudot említeni) persze azért millió egy dologhoz kellenék még klasszikus programok.

 • ChanOP

  A BpMenetrendhez hasonló BKV menetrendeket tartalmazó alkalmazást tudnék ajánlani Budapesti menetrend a neve :

  http://www.appbrain.com/app/budapesti-menetrend/tinyappworks.bkv

  A program elég új, de jól használható. Nem annyira szép, mint a BpMenetrend, de legalább nem hiányoznak belőle járatok.

  Előnye, hogy a készülék helyzete alapján kilistázza a közeli
  megállókat és az ott közlekedő járatokat, így gyorsan meg lehet
  tekinteni az adott járat menetrendjét. Ebben is lehet hozzáadni
  kedvenceket, amik a program kezdőoldalán megjelennek, viszont fontos
  funkció, amit a BpMenetrend-ből hiányoltam az, hogy a főoldalon
  megjelenő kedvenceknél megjelenek az adott járatokra és irányokra
  vonatkozó legközelebbi indulási idők, amennyi kifér belőle.

  Ráadásul a BKK által közzétett GTFS adatbázist használja, amit a
  Google Maps is használ az útvonal tervezéshez. Ennek köszönhetően
  viszonylag friss a menetrend és nem hiányzik egyik járat sem.

  A BpMenetrend program készítőjének jeleztem, hogy több járat is
  hiányzik belőle (pl 97e), de csak annyit válaszolt, hogy nem tudnak
  tenni vele semmit, mert az adatokat külső “beszállítótól” kapják, így ha
  ők hibásat adnak, akkor a programban is hibás lez vagy hiányozni fog.

  Remélem, hogy ez a dolog a Budapesti Menetrend programnál nem fog
  előfordulni. Nekem már most jobban tetszik, mert használhatóbb. Igaz nem
  annyira látványos, mint a másik program, de nekem fontosabb az, hogy
  jól működjön, mint az, hogy milyen a kinézete. Mindenkinek bátran
  ajánlani tudom a programot.

  Azt még elfelejtettem mondani, hogy természetesen ez is ingyenes program.

+