MojAndroid
(x) hirdetés

Sajnos az androidos létem egyelőre véget ért, de mielőtt visszaadtam volna a Nexus One-t, még alkalmam nyílt kipróbálni rajta a Navigon navigációs szoftver androidos változatát. Elöljáróban csak annyit, hogy ez is ugyanúgy tetszett, mint pár hónappal ezelőtt a Navigon 70 Premium Live készülék. Az alábbi leírás persze inkább csak kedvcsináló…

 …mivel hosszabb útvonalon végzett, alaposabb tesztelésre nem volt módom, de arra elég volt, hogy megállapítsam: maga a szoftver jól használható, és a hardverrel is kellemesen együttműködik.

A Nexus One és a Navigon volt az első olyan „mobiltelefon-navigációs szoftver” páros, amelynél nem azt éreztem, hogy szükségből létrejött félmegoldással van dolgom. A készülék kijelzőjének 3,7 collos átmérője azért tetszett nekem, mert ez még éppen átérhető egy kézzel, viszont már elég nagy ahhoz, hogy a műszerfalra kitéve is látható legyen navigálás közben. Ehhez hozzájárult persze a 800×480 képpontos felbontás is, mely igen finom, részletgazdag képet ad, no meg a Navigon remek, kontrasztos, jól áttekinthető grafikája. Ha a cím alapján nem tűnt volna fel valakinek, itt gyorsan újból megemlítem, hogy ez egy Live-szolgáltatással kiegészített példány volt, vagyis a netről származó forgalmi információkat is figyelembe vette az útvonaltervezés során.

A Navigon for Android mind álló (portré), mind fekvő (tájkép) üzemmódban működik. A menü minden elemén látszik, hogy az autós felhasználókat is szem előtt tartották a megtervezésük során. A nyitóképernyőn négy hatalmas gombbal választhatjuk ki, hogy mit szeretnénk csinálni:

Lássuk, mi történik a „Célobjektum kiválaszása” menüpont alatt! Hamarosan látni fogjuk, hogy a Navigon szótárában a „célobjektum” tulajdonképpen a POI megfelelője. Lehetőségünk van kiválasztani, hogy egy adott városban, az ország bármely pontján vagy éppen a közelben található POI-k közül szeretnénk-e mazsolázni, sőt, ha a térképnézetnél beállítottuk, hogy milyen POI-kat óhajtunk látni, akkor azok közül ezen a képernyőn is egy érintéssel választhatunk − sőt lehetőségünk van Google-keresést is végrehajtani:

Lássunk talán egy gyors menekülő útvonalat egy közeli benzinkúthoz. Távolság szerint sorolja a közeli kutakat, de ami még jobban tetszett, hogy az ikonjukat is mutatja, így pillanatok alatt megtalálható a számunkra kedves márka. A következő képeken az útvonaltervező képernyő is megtekinthető, a Navigon által felkínált háromféle változattal. A Navigon védjegy-színével, a narancssárgával kiemelt változat a Navigon által ajánlott optimális útvonal (MyRoute), amelybe belekalkulálja a Live forgalmi adatokat is. Ha nem választjuk ki kézzel a kék vagy a zöld verziót, akkor a Navigon pár másodperc múlva automatikusan a MyRoute-verzió alapján kezdi meg a navigálást. Ekkor megjelenik a tulajdonképpeni navigációs képernyő, és útnak is indulhatunk.

Maga a navigációs képernyő igen informatív, bár a sok apró ikon és felirat elolvasásához azért jó szem kell – itt nyilván előnyben vannak a még a Nexus One-nál is nagyobb kijelzővel felszerelt készülékek. Navigálás közben alapvetően kétféle kijelzési mód közül választhatunk: az ún. „Autozoom” változat, mely dinamikusan változtatja a nagyítás mértékét, a fenti képen látható, a csak az éppen előttünk álló útszakaszt mutató, közelített verzió pedig az alábbi képen szemlélhető meg. A bal alsó sarokban a következő két manővert mutató sávinformációs ablak, felül pedig a státuszsor kapott helyet. Ez utóbbinak kétféle üzemmódja van: hol az úti célig hátralévő távolságot és az érkezés várható időpontját, hol pedig a pillanatnyi sebességet és a hátralévő men
etidőt mutatja.

Ha megérintjük a képernyőt, az alsó felén előugrik a gyorsbeállítási menü a navigáció közben elérhető fontosabb funkciókkal. Ezek közül a legizgalmasabb talán a Forgalom című − nyomjuk is meg, lássuk, mi rejlik mögötte! A forgalmi eseményeket a pillanatnyi pozíciónktól mért távolságuk szerint sorolja fel. Ez az adatbázis – egyelőre? – nem olyan gazdag, mint az RDS-en keresztül közvetített TMC-infók, de a semminél feltétlenül több, én nagyon örültem neki.

Ha ősszel újból lesz lehetőségem az ismerkedés folytatására, annak a tapasztalatait is megírom majd. Nagyon tetszett az operációs rendszerrel való tökéletes integráció, amely többek között abban is megmutatkozik, hogy a címjegyzékünkben szereplő személy címére is pár kattintással megkezdhetjük a navigálást.

Előzetes összegzésképpen azt mondanám, hogy az első benyomásaim nagyon kedvezőek voltak, sokkal kedvezőbbek, mint a Nokia-Ovi Maps páros esetében. Ez egy kiforrott, jól használható megoldás, melynél kompromisszumot talán csak a kijelző mérete és a Live TMC korlátai miatt kell kötnünk.

Az eredeti cikk itt olvasható: http://navigyurci.hu/2011/07/13/navigon-live-for-android-a-nexus-one-on/

Már Facebookon is: https://www.facebook.com/pages/Navig%C3%A1lj-Gyurcival/104923422904806

Kapcsolódó cikkek:
http://navigyurci.hu/2011/05/06/navigon-70-premium-live-teszt-helyett-csalamade/
http://navigyurci.hu/2011/04/11/navigon-for-android-mint-a-nagyok/
http://navigyurci.hu/2010/03/25/navigon-for-android-trial-kiprobaltuk/
http://navigyurci.hu/2010/01/01/navigon-for-android-kiprobaltuk/

2011.07.15.

+