MojAndroid
(x) hirdetés

Aki Ubuntut használ asztali gépen vagy notebookon, biztosan hallott már az Ubuntu One nevű szolgáltatásról. Ez pár éve része az Ubuntu verzióknak, lényege a gépek közötti fileszinkronizálás egyszerűen megvalósítva. Mivel az Ubuntu One natív része az Ubuntu oprendszereknek, helyi filerendszer szinten egyszerű a “felhőben” tárolt fileok kezelése, de természetesen egyéb oprendszerek alól is használható a szolgáltatás.

Mindez szép is, de a legutóbbi időkig probléma volt, hogy az Ubuntu One csak asztali gépeken volt elérhető; Android Marketen volt már egy ideje Ubuntu One Music, de egyrészt a Music szolgáltatáscsomag “másik vége” (tudod, a felhőoldali) fizetős extra, másrészt kit érdekel a zene – nekem file szinkron kell, ugyanaz, amit a Dropbox tud, natívan.

Enter Ubuntu One Files.

A pár napja Marketről is letölthető Ubuntu One Files app pontosan ezt nyújtja: az Ubuntu One-ban már meglevő kis felhődarabkádat éred el a telefonodról, letölthetsz, feltölthetsz, a fileokat az Android default alkalmazásaival meg tudod nyitni – á la Dropbox, csak szebb megoldással.

Nem Ubuntu-felhasználók kedvéért elárulom, hogy Dropbox használatához Ubuntun le kell tölteni és rootként telepíteni egy binárist, és ez sokaknál no-go. Az, hogy a felhőben tárolt adatok per definitionem nincsenek biztonságban, az egy dolog; de hogy emiatt a gépemet és a rajta levő nem cloud adatokat is veszélyeztessem, az necces.

Illetve ide kívánkozik egy általános biztonsági megjegyzés: azt ugye tudjuk, hogy a Dropbox biztonsága csak látszatbiztonság, hiába enkriptálnak, igazából a fontos veszélyek ellen ez nem véd, mert rosszul csinálják. Az UbuntuOne ezzel szemben felvállaltan nem titkosít cloud oldalon, mivel ez kilőné a megosztási funkcionalitást. (Részben ezért impotens a Dropbox titkosítása is.) Tehát ugyanazt csinálják, mint a Dropbox, csak nem kerítenek köré bullshitből mézeskalács-, vagy kolbász-kerítést.

Visszatérve a kedvenc mobilplatformunkra: az app érdekessége még, hogy beállítható a fotók azonnali szinkronizálására. (Akár úgy is, hogy csak WiFi-kapcsolat esetén álljon neki.) Ez nagyon hasznos az olyan fotósoknak, mint én, akik szeretik azért offline is tárolni a mobilfotóikat. Ezen felül előrhető még:

  • Publish funkció, mellyel bárkinek elérhetővé tehetünk egy adott file-t;
  • Share funkció, mellyel az Android beépített Share menüjét érjük el a file-on;
  • Rename, valamint Delete, melynek lényegét itt nem tárgyaljuk.
  • És persze magától értetődik, hogy az Ubuntu One Files, mint target bekerül a többi appból meghívott Share/Send menükbe.

Az UI dizájnról, lévén faék egyszerűségű app, nem sokat tudok elmondani, de az a kevés az jó: a felület letisztult, egyszerű, nekem a színvilága is jobban bejön, mint a Dropboxé, persze én alapvetően nem szeretem a kék alapú dolgokat.

Az Ubuntu One Files ingyenesen letölthető az Android Marketből.

2011.07.14.

+