MojAndroid
(x) hirdetés

A második Android Meetup résztvevői élőben is hallhatták Radnóczi Gergő előadását, aki a Ustream cég Androidos termékeinek felelőse, döntéshozó (“Product Owner”). Az előadásban még a Meetupon nem az új Ustream verzióról beszélt, de mivel a Market megújulásával nagyjából egyidőben a Ustream alkalmazás is megújult, nem mehetünk el szó nélkül mellette.

Sokáig azt hittem, hogy a Ustream mindenkinek egyet jelent a videostreameléssel (de szép szót sikerült faragnom), de hamar kiderült, hogy míg a Ustream a világban ismert és elismert, itthon elég csekély a felhasználói bázis is, s az ismertsége is.

Egy-két érdekesség, mielőtt megnézzük az alkalmazást:
– az alkalmazás fejlesztői, designerei, tervezői mind magyarok
– az USÁ-ban és Japánban nagyon sokan ismerik az alkalmazásokat, miközben Magyarországon nagyon kevesen
– nemrég 100millió nézőt ért el egy Ustream élő közvetítés, ami világrekord: http://techcrunch.com/2011/05/12/nearing-100-million-views-decorah-eagles-become-the-most-watched-live-stream-ever/
Ezzel kapcsolatos hivatalos bejelentés: http://www.ustream.tv/blog/2011/07/12/ustream-for-honeycomb-android-tablets/

Az új alkalmazás immáron teljes mértékben támogatja a honeycomb tableteket, illetve Nexus S készülékeken 2.3.4 alatt sincs már semmi probléma sem a streameléssel, sem a lejátszással (A cikk írása közben épp egy bácsit nézek élőben a telefonomon, aki Houstonban a NASA irodában sok-sok monitor előtt ül és bambul). Régebbi eszközök tulajdonosai, akik nem Rootoltak, azoknak sokszor okozhat problémát a belső memória csekély mérete. Az új alkalmazás mostantól támogatja az SD kártyára való mozgatást.

Érdekes fejlesztési időszak volt Gergőék elmesélése alapján az új app elkészítése. Sok esetben úttörők voltak az alkalmazással, hiszen egyelőre világviszonylatban is kevés a tapasztalat (telefonokhoz hasonlítva) még az emberek tablet-használati szokásairól. Így sokszor a saját tapasztalatokra, tesztekre kellett hagyatkozni a fejlesztőknek az új tablet szoftver ergonómia kialakításában. Valódi tablet app készítése volt a cél, ami kihasználja a platform képességeit, nem csak egy “portolt” mobil app legyen a nagy képernyőn. Tovább nehezítette a dolgot, hogy a nagy képernyő teljesen új gondolkodást igényel egy mobilhoz képest, kevesebb képernyőváltás, sokkal több funkció jelenik meg egy helyen.
Mivel a tablet új platform, sokféle eszköz jelent- és jelenik meg folyamatosan, fejlesztésre a hivatalos emulátor nem alkalmas (csak a valódi tabletek), ez tovább nehezítette a munkát.

Az előbb említett nehézségek ellenére is kiváló munkát végeztek a magyar Ustream fejlesztők, s büszkén kijelenthetjük, hogy a Ustream az első élő videó közvetítésére alkalmas program Android tabletekre.

Akik angolul is szivesen utánaolvasnának az alkalmazásnak:
– “you’ll be pretty amazed” – http://androinica.com/2011/07/ustreams-new-android-app-has-a-sweet-tooth-for-honeycomb/
– “works terrific” – http://www.androidguys.com/2011/07/12/ustream-updated-support-honeycomb-tablets/
– “sweet addition” – http://techcrunch.com/2011/07/12/ustreams-new-android-app-is-a-sweet-addition-to-honeycomb/
– “looking pretty spiffy” – http://www.androidcentral.com/ustream-gains-honeycomb-support-lets-you-broadcast-and-view-live-video
– “time to download” – http://tekarazzi.com/2011/07/12/new-ustream-android-tablet-optimized-app-worth-a-look/
– “your moment has arrived” – http://www.lifeofandroid.com/news_detail/ustream-unveil-new-app-for-honeycomb/
– “yet another nice app for you” – http://androidos.in/2011/07/ustream-android-app-gets-honeycomb-optimization/

2011.07.13.

+