MojAndroid
(x) hirdetés

A múltkor már írtam egy alkalmazásról, ami web szervert csinál a telefonunkból, most találtam egy másikat, ami szintén ezt kínálja, de teljesen más megközelítésben. A korábban ismertetett Remote WEB Desktop egy nagyon profi alkalmazás, ami segít a telefon kezelésében, a PAW Server pedig egy rengeteg lehetőséget és ötletet tartalmazó fejlesztés, kicsit döcögős használhatósággal.

Lássük, hát, hogy mi is ez a PAW Server ->  egy programozható web szerver, amihez mi magunk is tudunk dinamikus oldalakat írni Beanshell nyelven, amivel az Android Java API-jait is el tudjuk érni. Mit jelent ez: gyakorlatilag bármit, amit a telefon tud el tudunk érni a programmal és meg tudjuk jeleníteni egy böngészőben.

A programot elindítva a telefonon csak egy gombot kapunk, amivel el tudjuk indítani a szervert, ami hasonlóan a Remote WEB Desktophoz kiírja, hogy milyen címen tudjuk elérni a szervert. Itt belépés után egy hagyományos web oldal fogad, sokkal több opcióval, mint a konkurensénél.

Alapkép

A lehetőségek itt szerteágazóbbak, lehet például telefon hívást kezdeményezni, ehhez fényképes telefonkönyvet is megjelenít, a lakásben elveszett telefont megcsörgetni, híváslistát megnézni, SMS küldeni és fogadni, email küldeni, fájlokat kezelni, fényképeket nézegetni és háttérképet változtatni.

Ami kicsit izgalmasabb, vannak ellopás esetén használható(?) funkciók, be lehet kapcsolni a web kamerát, ahol a telefon helyét is ki lehet íratni, fel lehet venni a hangot és a Text to speach segítségével géphangon rá lehet szólni a tolvajra, amitől biztosan halálra röhögi magát.

Nagyon ígéretes az MP3 lejátszó alkalmazás, izgalmas felülettel, csak sajnos nekem nem működött.

MP3 lejátszó

A Fun kategóriában van egy memory játék, ami az app ikonokból dolgozik, illetve egy puzzle, ami egy most elkészített képet szeletel fel összerakandó darabokká.

A System kategóriában a futó folyamatokat tudjuk megnézni és leállítani, az installált alkalmazásokat megnézni és elindítani. Itt lehet biztonsági mentést készíteni az installáláshoz használt APK-ról az SD kártyára és itt tudjuk a vágólapot és a hangerőket is kezelni.

Végül vannak a fejlesztési lehetőségek, ami egyrész a cikk elején már említett Beanshell-es lehetőségeket jelenti, másrészt a rendszer kiegészíthető php támogatással is. Az alkalmazásnak van egy olyan verziója is, ami csak a telefonról elérhető, ezzel böngészőben futó alkalmazásokat lehet megtámogatni helyi szerverrel. Minden fejlesztési lehetőséghez elég sok péda érhető el magából telefonon futó web szerverről, így valószínüleg egy tényleges fejlesztés is könnyen végig vihető.

A sok-sok funkció és lehetőség mellett az összbenyomás mégsem túl jó, sajnos a rendszer nagyon sok helyen kifejezetten lassú és a kezelése is nehézkesebb mint a Remote Web Desktopnak. Látszik rajta, hogy inkább egy kisérleti labor készült el és nem egy kiforrott és letisztult alkalmazás.

 

2011.07.01.

+