MojAndroid
(x) hirdetés

Akik megfelelő GPS készülék hiányában a telefonjukat szeretnék túrázás, erdei bringázás közben (offline) navigációra használni, hamar falba ütköznek, mert nem találnak igazán jó megoldást Androidra. Ha te is közéjük tartozol, ez a bejegyzés neked készült. Olvass tovább, jó hírem van :)

A Google Maps az első kézenfekvő navigációs szoftver, hiszen minden telefonra gyárilag telepítve van, de a célra lényegében alkalmatlan. Egyfelől folyamatos online kapcsolatot igényel, ami egy erdő sűrűjében gyakran nem adott, másfelől persze a GMaps térkép nem terjed ki a túristautakra, csak nagyjából lehet belőni a tartózkodási helyünket.

Az online kapcsolattól függőség kikerülhető persze egy olyan programmal, amely képes az SD kártyán előre tárolni  a GMaps (vagy más, pl. Open Streetmap) térképeket, ilyen például az aprócska, de nagyszerűen működő Maps- 

Bár az ilyen programokkal már nincs szükség netes kapcsolatra, így kiválóak pl. külföldi utazásnál a roaming díjak elkerülésére, az általuk kezelt térképformátumok még mindig használhatatlanok a természet közepén.

A geocache-elők számára létezik persze g:hu vagy c:geo, ezek remek programok ládázáshoz, de magyarországi túristatérkép nincs hozzájuk, csak Google Maps integráció.

Így tehát szükség van egy, a hazai túristautakat, ösvényeket, erdei látnivalókat megfelelő módon tartalmazó elektronikus térképre. A kézenfekvő forrás a Tuhu (turistautak.hu). Ez egy, a közösség által folyamatosan karbantartott,a papír túristatérképeket nagyszerűen kiváltani képes térképadatbázis, ami az egész országot lefedi. Az oldalon megtalálható a térképek Garmin és Magellan PNA-kra letölthető változata, amelyek remekűl működnek is, Androidra azonban sajnos nem ilyen egyszerű a dolog.

Én is sokat keresgéltem, fórumokat túrtam, hogyan lehetne Tuhu térképet egyszerűen feltenni a telefonomra, de csak erősen kompromisszumos, nehézkes megoldásokat találtam. Sokan a Navitel nevű orosz programot használják, ami képes kezelni a Tuhu térképeit. Ezzel a programmal azonban több probléma is van. Egyfelől fizetős, és nem is olcsó, nekem 5000 forint rémlik, de lehet, hogy ez azóta változott. Igen combos a mérete is, több mint 20MB! Ezenkívül instabil is, és gyorsan zabálja az akkut, bár ezeket az állítások csak megragadtak bennem mások próbálkozásait olvasva, én soha nem próbáltam ki a programot.

Egy fokkal jobb megoldásnak tűnt a Maverick, ami egy nagyon jópofa navigációs program, és nem mellesleg sikerült is ráhegesztenem próbaképp egy Tuhu térképet, sajna konkrétan többet is, mivel a Tuhu térképek esetében minden zoom szintet külön térképként kezelt, ami elég nehézkéssé tette a használatát.(És most, hogy megírtam ezt a blogbejegyzést, rájöttem, hogy valószínüleg csak én rontottam el valamit :) ).

Hosszú kutakodás után itt akadtam el, és úgy láttam senki nem tud jobbat, pedig igény igencsak lenne rá. Nem véletlen, hogy amikor nemrég az LG a Mobilaréna olvasóihoz felhívást intézett, szavazzanak milyen alkalmazást látnának szívesen az okostelefonjaikon, toronymagasan a magyar naviprogram túristáknak nyert.

És végül ennyi bevezető után eljutottunk a megoldásig, amire végül hosszas próbálkozás után rájöttem :) Az említetteken kívül jópár navigációs programot kipróbáltam, míg végül megtaláltam a Locus-t. Ez amúgy is egy nagyon jó kis offline navigációs progi, meglehetősen sokoldalú, de ennek ellenére rövid ismerkedés után nagyon jól kezelhető is. Több tucat térképet kezel (bár nemrég számos térképszolgáltató letiltatta a térképeit, csak a nyílt szolgáltatók maradtak, erre azonban azóta született megoldás), köztük a Tuhuhoz hasonló csehországi, ausztriai és más környező országbeli túristatérképeket is, magyarul is használható, van hozzá c:geo integráció, és sok egyéb hasznos apróság. Annyira megtetszett a program, hogy rövid idő után megvettem a Pro verziót.

Frissítés: A Locus most már közvetlenül kezeli a turaterkep.hostcity.hu-n található tuhu térképet, akár offline használatra is elmenthető vele a térkép, így nincs többé szükség az alább leírt Mobac műveletekre.


A Locus közvetlenül nem kezeli a Tuhut, és a Tuhu térképek sajnos nem igazán követik az ismert
szabványokat, és bár volt róla szó, hogy az OSM közösséggel együtt
dolgoznának, úgy tudom ebből nem lett végül semmi. Így a Tuhu térképeket konvertálni kell. Ehhez a Mobile Atlas Creator (Mobac) multiplatform programot használom. A Locus SQLiteDB vagy TAR-olt térképeket tud fogadni külső forrásból. Előbbi a Tuhu térképformátumának korlátai miatt kiesik, de szerencsére az utóbbi remekül használható.

A térképek feltöltése a következőképp zajlik. Előszöris A Mobac-ot kell futtatni. Bal oldalon a Map source-nál Turaterkep (Hungary) legyen kijelölve. Ekkor láthatóvá válik Magyarország területén a túristatérkép. Ha megvan a terület, amiről térképet szeretnél készíteni, jelöld ki a bal egérgombot húzva. Mindegy milyen zoom szint látszik aktuálisan a térképen (bal felső csúszka), a majd létrehozott térképen belül rendelkezésre álló zoom szinteket a bal oldali beállításoknál látható Zoom Levels jelölőnégyzetek kipipálásával lehet meghatározni. A térképen nagyítva-kicsinyítve ellenőrizheted milyen szintekre lesz szükséged. Ezután az Atlas content résznél érdemes megadni valamilyen értelemszerű nevet, és a New gombra kattintva lehet új atlaszt (amely akár több térképet is tartalmazhat egyszerre) létrehozni. Az atlasz formátuma Trekbuddy tared atlas legyen, mivel ez az egyetlen, a Locus által fogyasztható formátum, amivé a Tuhu formátuma alakítható. Ezután katt az Add selectionre, azaz a kijelölt térképrészlet része lesz az elkészülő térképnek. Mielőtt a Create atlas gombra kattintanál, még egy dolog hátravan. A Settings gombon, a Map size fülönlegyen 1048575 kiválasztva. Ennél nagyobb térképnél probléma lehet Androidos telefononok, kisebbet pedig nem érdemes választani.

Ezután Create atlas, és már készül is a térkép, amit a Mobac Settings / Directories alatt megadott mappában fog létrehozni, azon belül is az új atlasz létrehozásakor megadott nevű almappában. Ezen almappa alatt lesz egy (vagy ha az atlaszba több térképet hoztál létre, akkor több) újabb mappa, aminek a nevét az Add selection alatti Name határozza meg. Ez alatt pedig újabb almappák következnek, minden egyes zoom szinten tartozik egy. Vegyünk egy példát. Van egy Dunántúl nevű Trekbuddy tared atlasod, amihez hozzadtad a Mecsek nevű kijelölést. Az atlasz létrehozásánál a mappastruktúra Dunántúl_dátum_idő/Mecsek/Mecsek xx lesz, ahol az xx a zoom szintje. Hogy a dolog egyszerűbb legyen, ez az egész struktúra nem érdekes, csak azért írtam le, hogy megtaláld a szükséges fájlokat. Csak a zoom mappákban lévő .tar fájlok kellenek, semmi más. Hozz létre a telefonod memóriakártyáján a Locus/maps mappa alatt egy értelemszerű nevű mappát, például Mecsek, és másold ide az összes .tar fájlt, . A példánkban szereplő esetben az összes  Mecsek xx.tar fájlt, azaz pl. Mecsek 11.tar, Mecsek 12.tar, Mecsek 13.tar, stb., egymás mellé, ugyanabba az egyetlen mappába, almappák nélkül, csak magukat a tarokat. Ez a lapos mappastruktúra fontos, mert ha a Mobac által létrehozott mappákat egy az egyben átmásolod, teljes mélységében akkor a Locus minden egyes nagyítási szintet külön térképként fog kezelni, és nem fogsz tudni szabadon zoomolni! Ezután a Mobacra már nincs szükség, indítsd el a telefonodon a Locust, a felső menüsoron a jobb szélső kis térképikont választva juthatsz a térképkezelőbe, ahol a saját térképeket tartalmazó fülön kiválaszthatod a korábban a telefon memóriakártyájára másolt térképet. Ha mindent jól csináltál, már használhatod is, kedvedre zoomolhatod a turistautak.hu térképeit.

Ez az egész egy kicsit talán komplexnek tűnik elsőre, de valójában egyáltalán nem bonyolult. Sikeres Locus használatot, örömteli természetjárást kívánok! :)


Frissítés: Amint a kommentekből kiderült, az a bökkenő a Mobacos konvertálással, hogy nem az aktuális Tuhu térképeket használja. A forrás a turaterkep.hostcity.hu, ami a post írásakor a tuhu 2009 decemberi állapotát tükrözötte. Azóta frissítették ezt az oldalt, most (2011.okt.4) a tuhu 2011. szeptemberi adatait tartalmazza. Remélhetőleg a jövőben viszonylag gyakran frissül majd.

(x) hirdetés
2011.06.05.

Ezeket már olvastad?

+