MojAndroid

Akik megfelelő GPS készülék hiányában a telefonjukat szeretnék túrázás, erdei bringázás közben (offline) navigációra használni, hamar falba ütköznek, mert nem találnak igazán jó megoldást Androidra. Ha te is közéjük tartozol, ez a bejegyzés neked készült. Olvass tovább, jó hírem van :)

A Google Maps az első kézenfekvő navigációs szoftver, hiszen minden telefonra gyárilag telepítve van, de a célra lényegében alkalmatlan. Egyfelől folyamatos online kapcsolatot igényel, ami egy erdő sűrűjében gyakran nem adott, másfelől persze a GMaps térkép nem terjed ki a túristautakra, csak nagyjából lehet belőni a tartózkodási helyünket.

Az online kapcsolattól függőség kikerülhető persze egy olyan programmal, amely képes az SD kártyán előre tárolni  a GMaps (vagy más, pl. Open Streetmap) térképeket, ilyen például az aprócska, de nagyszerűen működő Maps- 

Bár az ilyen programokkal már nincs szükség netes kapcsolatra, így kiválóak pl. külföldi utazásnál a roaming díjak elkerülésére, az általuk kezelt térképformátumok még mindig használhatatlanok a természet közepén.

A geocache-elők számára létezik persze g:hu vagy c:geo, ezek remek programok ládázáshoz, de magyarországi túristatérkép nincs hozzájuk, csak Google Maps integráció.

Így tehát szükség van egy, a hazai túristautakat, ösvényeket, erdei látnivalókat megfelelő módon tartalmazó elektronikus térképre. A kézenfekvő forrás a Tuhu (turistautak.hu). Ez egy, a közösség által folyamatosan karbantartott,a papír túristatérképeket nagyszerűen kiváltani képes térképadatbázis, ami az egész országot lefedi. Az oldalon megtalálható a térképek Garmin és Magellan PNA-kra letölthető változata, amelyek remekűl működnek is, Androidra azonban sajnos nem ilyen egyszerű a dolog.

Én is sokat keresgéltem, fórumokat túrtam, hogyan lehetne Tuhu térképet egyszerűen feltenni a telefonomra, de csak erősen kompromisszumos, nehézkes megoldásokat találtam. Sokan a Navitel nevű orosz programot használják, ami képes kezelni a Tuhu térképeit. Ezzel a programmal azonban több probléma is van. Egyfelől fizetős, és nem is olcsó, nekem 5000 forint rémlik, de lehet, hogy ez azóta változott. Igen combos a mérete is, több mint 20MB! Ezenkívül instabil is, és gyorsan zabálja az akkut, bár ezeket az állítások csak megragadtak bennem mások próbálkozásait olvasva, én soha nem próbáltam ki a programot.

Egy fokkal jobb megoldásnak tűnt a Maverick, ami egy nagyon jópofa navigációs program, és nem mellesleg sikerült is ráhegesztenem próbaképp egy Tuhu térképet, sajna konkrétan többet is, mivel a Tuhu térképek esetében minden zoom szintet külön térképként kezelt, ami elég nehézkéssé tette a használatát.(És most, hogy megírtam ezt a blogbejegyzést, rájöttem, hogy valószínüleg csak én rontottam el valamit :) ).

Hosszú kutakodás után itt akadtam el, és úgy láttam senki nem tud jobbat, pedig igény igencsak lenne rá. Nem véletlen, hogy amikor nemrég az LG a Mobilaréna olvasóihoz felhívást intézett, szavazzanak milyen alkalmazást látnának szívesen az okostelefonjaikon, toronymagasan a magyar naviprogram túristáknak nyert.

És végül ennyi bevezető után eljutottunk a megoldásig, amire végül hosszas próbálkozás után rájöttem :) Az említetteken kívül jópár navigációs programot kipróbáltam, míg végül megtaláltam a Locus-t. Ez amúgy is egy nagyon jó kis offline navigációs progi, meglehetősen sokoldalú, de ennek ellenére rövid ismerkedés után nagyon jól kezelhető is. Több tucat térképet kezel (bár nemrég számos térképszolgáltató letiltatta a térképeit, csak a nyílt szolgáltatók maradtak, erre azonban azóta született megoldás), köztük a Tuhuhoz hasonló csehországi, ausztriai és más környező országbeli túristatérképeket is, magyarul is használható, van hozzá c:geo integráció, és sok egyéb hasznos apróság. Annyira megtetszett a program, hogy rövid idő után megvettem a Pro verziót.

Frissítés: A Locus most már közvetlenül kezeli a turaterkep.hostcity.hu-n található tuhu térképet, akár offline használatra is elmenthető vele a térkép, így nincs többé szükség az alább leírt Mobac műveletekre.


A Locus közvetlenül nem kezeli a Tuhut, és a Tuhu térképek sajnos nem igazán követik az ismert
szabványokat, és bár volt róla szó, hogy az OSM közösséggel együtt
dolgoznának, úgy tudom ebből nem lett végül semmi. Így a Tuhu térképeket konvertálni kell. Ehhez a Mobile Atlas Creator (Mobac) multiplatform programot használom. A Locus SQLiteDB vagy TAR-olt térképeket tud fogadni külső forrásból. Előbbi a Tuhu térképformátumának korlátai miatt kiesik, de szerencsére az utóbbi remekül használható.

A térképek feltöltése a következőképp zajlik. Előszöris A Mobac-ot kell futtatni. Bal oldalon a Map source-nál Turaterkep (Hungary) legyen kijelölve. Ekkor láthatóvá válik Magyarország területén a túristatérkép. Ha megvan a terület, amiről térképet szeretnél készíteni, jelöld ki a bal egérgombot húzva. Mindegy milyen zoom szint látszik aktuálisan a térképen (bal felső csúszka), a majd létrehozott térképen belül rendelkezésre álló zoom szinteket a bal oldali beállításoknál látható Zoom Levels jelölőnégyzetek kipipálásával lehet meghatározni. A térképen nagyítva-kicsinyítve ellenőrizheted milyen szintekre lesz szükséged. Ezután az Atlas content résznél érdemes megadni valamilyen értelemszerű nevet, és a New gombra kattintva lehet új atlaszt (amely akár több térképet is tartalmazhat egyszerre) létrehozni. Az atlasz formátuma Trekbuddy tared atlas legyen, mivel ez az egyetlen, a Locus által fogyasztható formátum, amivé a Tuhu formátuma alakítható. Ezután katt az Add selectionre, azaz a kijelölt térképrészlet része lesz az elkészülő térképnek. Mielőtt a Create atlas gombra kattintanál, még egy dolog hátravan. A Settings gombon, a Map size fülönlegyen 1048575 kiválasztva. Ennél nagyobb térképnél probléma lehet Androidos telefononok, kisebbet pedig nem érdemes választani.

Ezután Create atlas, és már készül is a térkép, amit a Mobac Settings / Directories alatt megadott mappában fog létrehozni, azon belül is az új atlasz létrehozásakor megadott nevű almappában. Ezen almappa alatt lesz egy (vagy ha az atlaszba több térképet hoztál létre, akkor több) újabb mappa, aminek a nevét az Add selection alatti Name határozza meg. Ez alatt pedig újabb almappák következnek, minden egyes zoom szinten tartozik egy. Vegyünk egy példát. Van egy Dunántúl nevű Trekbuddy tared atlasod, amihez hozzadtad a Mecsek nevű kijelölést. Az atlasz létrehozásánál a mappastruktúra Dunántúl_dátum_idő/Mecsek/Mecsek xx lesz, ahol az xx a zoom szintje. Hogy a dolog egyszerűbb legyen, ez az egész struktúra nem érdekes, csak azért írtam le, hogy megtaláld a szükséges fájlokat. Csak a zoom mappákban lévő .tar fájlok kellenek, semmi más. Hozz létre a telefonod memóriakártyáján a Locus/maps mappa alatt egy értelemszerű nevű mappát, például Mecsek, és másold ide az összes .tar fájlt, . A példánkban szereplő esetben az összes  Mecsek xx.tar fájlt, azaz pl. Mecsek 11.tar, Mecsek 12.tar, Mecsek 13.tar, stb., egymás mellé, ugyanabba az egyetlen mappába, almappák nélkül, csak magukat a tarokat. Ez a lapos mappastruktúra fontos, mert ha a Mobac által létrehozott mappákat egy az egyben átmásolod, teljes mélységében akkor a Locus minden egyes nagyítási szintet külön térképként fog kezelni, és nem fogsz tudni szabadon zoomolni! Ezután a Mobacra már nincs szükség, indítsd el a telefonodon a Locust, a felső menüsoron a jobb szélső kis térképikont választva juthatsz a térképkezelőbe, ahol a saját térképeket tartalmazó fülön kiválaszthatod a korábban a telefon memóriakártyájára másolt térképet. Ha mindent jól csináltál, már használhatod is, kedvedre zoomolhatod a turistautak.hu térképeit.

Ez az egész egy kicsit talán komplexnek tűnik elsőre, de valójában egyáltalán nem bonyolult. Sikeres Locus használatot, örömteli természetjárást kívánok! :)


Frissítés: Amint a kommentekből kiderült, az a bökkenő a Mobacos konvertálással, hogy nem az aktuális Tuhu térképeket használja. A forrás a turaterkep.hostcity.hu, ami a post írásakor a tuhu 2009 decemberi állapotát tükrözötte. Azóta frissítették ezt az oldalt, most (2011.okt.4) a tuhu 2011. szeptemberi adatait tartalmazza. Remélhetőleg a jövőben viszonylag gyakran frissül majd.

Share to TwitterShare to Google PlusShare to LinkedInShare to EmailShare to Print
2011. 06. 05.
 • glas

  No, akkor friss felhasználóként hadd ajánljak mindjárt két programot is: telefonra az OruxMaps vált be nekem, némileg a Locushoz hasonló, de ingyenes és reklámmentes!
  Hozzá pedig számítógépen a “Mobile Atlas Creator” nevű programmal lehet offline használható térképeket készíteni. Az elérhető térképforrások közt van magyar túratérkép is, legalább olyan minőségű, mint a turistautak.hu-n. Még geoládákat is lehet vele keresni, ha nem is tartalmazza mindet.
  Több platformon is működő változata szintén ingyenesen letölthető innen: http://mobac.sourceforge.net/

  • Anonymous

   Én is próbáltam az OruxMaps-t, s akkor inkább a Navitel. A Locus felülete tetszik, de nincs kedvem térképeket konvertálgatni, főleg minden nagyítási szinthez külön-külön.

    

   Ezért geocaching-hez, túrázáshoz, Navitel és g:hu páros eddig a nyerő.

   • nailtrail

    Közben befejeztem a blogbejegyzést, a Locushoz nem kell külön konvertálgatni a nagyítási szinteket. A Mobacos térképkonverzió nagyon gyorsan megvan, próbáld ki, megváltás lesz a Navitel után.

    • ekre

     no offense, de látszik, hogy még nem használtál navitelt. amiket leírtál, azokon már rég túljutottam. sőt. de egyszerűen a navitelnél nincs jobb megoldás. nekem soha nem crashelt (a magyar fórum alapján az leginkább urban legend), nagyon gyors és nem vettem észre, hogy jobban szívja az aksit mint más.
     semmit nem kell konvertálgatni, a térképeket menet közben a telóról is frissítheted.
     de ha mindenképpen ingyenes kell, akkor már inkább alpine quest (bár talán ez is fizetős), vagy a valamilyen hiking map. jobbak a locus-nál, de az biztos, hogy a navitel jelenleg verhetetlen.

     • bati

      +1 a navitelnek peter68.com-mal …hidd el lehet mást használni csak nem érdemes…ezeket mi már végigjártuk mire megvettük a navitelt potom 5000-ért

     • ekre

      jaja, navitel és peter68.com skinek, hangok és a naponta generált tuhu térképek. visz mindent. 

     • Nargoth

      +1 Navitel.

      Simán megéri az az 5000 a navitelért, szvsz. Symbianon próbálgattam még ezt a konvertált “rasteres” térképeket, lehet használni őket, de a “élményben” kényelmestől messze van…

      Desire-n ment közben soha nem fagyott ki a Navitel, ellenben néha induláskor kidobja, h nem tud elindulni, de általában 2x-ra simán elindul. De ha elindul, onnantól stabil!

     • ekre

      nekem galaxy tab-ra és desire-re van meg a navitel, mindegyiken fut azonnal. 

      galaxy tab-on gyári 2.2.1 rom van, desire-n 2.3.4 miui rom. 

      peter68 skint használsz, anno akkor volt töltési problémám, ha nem jó skin volt bedobva alá. 

     • ekre

      szerkesztés gombot! :)

      nekem volt, hogy több órás túrán is végig ment a navitel, bár ilyenkor külső – napelemes és ceruzaelemes – aksit használok. 

     • nailtrail

      Pedig ismertem is a peter68.com-ot, nem jött össze a dolog, de nem is igazán próbálkoztam sokat vele. Viszont most, hogy kiderült a Mobac elavult adatbázist használ, amit nem tudtam, most már megértettem, hogy tényleg a Navitel a legjobb megoldás most. Kár, hogy erről a Mobac problémáról nem olvastam semmit a turistautak.hu fórumon, pedig vagy fél évre visszamenőleg végigolvastam a többi Android telefonos diskurzust.

     • ekre

      a fórumukkal az a baj, hogy pocsék :) elrejtve ott van az, többen írták, hogy sajnos régi és nem frissítik. 

      mindenképp ajánlom a navitel-t, rengeteg alkalmazást próbáltam, ilyen-olyan konvertálást. az egyetlen – igazán jó – megoldás a navitel. 

    • ekre

     a mobac 2007-es térképet használ, nagyon sok minden nincs rajta, vagy már máshogy van.

     • ekre

      rosszul emlékeztem, nem 2007-es, hanem 2009-es a térkép.

      konkrétan ezt használja: http://turaterkep.hostcity.hu/

     • spg

      A túratérkép dátuma: 2011 szeptember

      http://turaterkep.hostcity.hu/ oldal bal alsó sarkában lévő Info gombbal hozható fel ez az információ.

      Tehaát az így – MOBAC-cal készített turistautak térkép valójában naprakész.

     • nailtrail

      Kösz, hogy szóltál, jó tudni, hogy frissítették. Amikor az előző hozzászóló írt, még tényleg csak 2009-es volt a turaterkep, szóval ő sem mondott hülyeséget. Remélhetőleg mostantól legalább havonta frissülni fog a turaterkep is…

   • Atti

    1-et értek! Ez a páros verhetetlen szerintem is.

    Az AlpineQuest is tud jó dolgokat (pl. 4 féle gyakorisággal trekkelni – bár a végig aktív GPS miatt ehhez biztosan aggregátort is kell vinni), még az ingyenes is, de azt még csak most nézegetem… Orux is tetszett, de nem ragadt meg egyik sem, csak a Navitel, meg a szépen fejlődő g:hu!

    Ja, ládázáshoz az igazi favorit még mindig a CacheMate, sajnos drága, de amikor megvettem, még nyoma sem volt a g:hu-nak, a többi meg olyan korlátolt volt (némelyik azóta is az) hogy szóba sem jöhetett!

    • ekre

     a cachemate-re ránézek, azt eddig nem ismertem. g:hu hibátlan, előtte geobeagle-t használtam. 

  • ekre

   ne hidd, a mobac térképet nem frissítik, az a tuhu egy 2007-es változata. anno én is azért hagytam azt, mert nagyon hiányos már az a térkép.

   • ekre

     

    rosszul emlékeztem, nem 2007-es, hanem 2009-es a térkép.

    konkrétan ezt használja: http://turaterkep.hostcity.hu/

     

    • glas

     Köszi az infót, ezt nem tudtam.
     Ennek ellenére, fenntartom a véleményemet, hogy használható, különösen olyan telefonokon, mint a v845 (a Navitel 25 Megájával szemben az OruxMaps 4 MB-ot foglal, és a MOBAC térképformátumai között ott van az OruxMaps Sqlite).

     • ekre

      használható, de én jártam úgy, hogy olyan helyen voltam, ami nem volt rajta. néztem, hogy hogyan lehet, mikor garminon a tuhus térképen ott van. akkor derült ki, hogy régi és hiányos a térkép.

 • Anonymous
 • Én írtam egy konvertert anno, turistautak.hu formátumból Maverick-re.

  • nailtrail

   Igen, több helyen olvastam, hogy írtál egy konvertert, de soha nem tetted közzé :)

 • Yarner

  Tudom, hogy nagy kérés, és nyilván kellene a Tuhu-s csapat hozzájárulása is, de nem lehetne valami fórumot csinálni, ahonnan elérhetően a konvertált térképek, ha már egyszer mindenki lekonvertálja őket? Működhetne közösségi alapon, aki konvertált egy új verziót, ha kedve van felteheti az oldalra :-)

  Úgy néz ki, igény volna rá :-)

 • Navitel tényleg karaj.

  Locus helyett meg inkább OsmAnd.

 • kn3cht

  Sziasztok! Bocs, ha hülye a kérdés, de ha megveszem a Navitelt, akkor telefoncsere esetén ugye könnyen átvihetem az új készülékre?

  • nailtrail

   Az ismerősömnek csekély 1 hónapjába telt míg lelevelezett egy ilyen transzfert.

 • bogyo

  Akkor ha jól vettem ki a postokból, a leírás nem a tuhu-s térképet konvertálja át, hanem egy több évvel ezelőtti tuhu-s eredetű térképet, ami nem frissül.

  Gondoltam, akkor próbáljuk ki a tuhu-s garmin térképet átkonvertálni, de a GPSMapEdit semmi használható eredményt nem hozott, gyakorlatilag egy aktuális nézetből származó bmp exportot tud csinálni, ami valljuk be, nem túl szofisztikált megoldás. ;-)

  Ellenben nem akarom elhinni, hogy az androidosok el lennének vágva a tuhu-s térképektől.  Valaki írjon le egy jó módszert, valami megoldás csak van.

  • ekre

   navitel :)

   • bogyo

    OK, legyen Navitel :-)

    Segíts, légy szíves ebben egy picit.  Van egy 5.0-ás Navitel-em.  Azt írja a market-en, hogy “Navitel 5 supported only nm3-format navigation maps”.  Namármost ami térképet találtam, a tuhu-n, vagy az openmaps.eu-n, az nm2-es formátumú.  Ha felmásolom a készülékre, akkor atlasz létrehozásánál hibát ad, nem tudom megcsinálni.  Kérnék kis segítséget, hogy menjek tovább.

    Csak annyit szeretnék egyelőre, hogy a két térképforrás közül bármelyiket megnyitom Navitelben :-)

    • bogyo

     Megvan a megoldás.

     Lényeg, hogy a peter68.com-ról származó térképeket már megeszi, az openmaps-ost és a tuhu-st nem.  Ez is kellően friss, így tökéletes a megoldás ;-).
     Esetleg további infó kezdőknek.  peter68-nál külön vannak a szintvonalas térképek.  Fontos, hogy az openmaps-os skint is töltsük le, mert anélkül se szintvonal, se túristajel!

 • Senkyke

  Tiszteletem!

  Tegnap próbáltam az említett Mo. turistatérképet a Mobac-kal konvertálni (Maverick-hez), de nem hajlandó megjeleníteni. Ez lehet amiatt, hogy az 1.9 beta van fent (azt írja csak az OSM-et szereti)? Azért itt kérdezem, mert úgy tűnik van fogalmatok az androidos navigációról. Köszi

  • glas

   Ezt én is próbáltam, de az a térképforrás, amellett, hogy (mint kiderült) régi, még a Maverick formátumát sem támogatja.
   Bandroid említi feljebb, hogy írt egy konvertert, de a blogjára ránézve úgy tűnik, ő is ezt használta.

   • nailtrail

    Ahogy a blogbejegyzésben írtam, nekem működött a Mobac + Maverick kombó. Csak már nem emlékszem hogyan csináltam :)

 • turazo111

  Sziasztok!

  Nekem tökéletesen megfelelne a 2009-es térkép (hiszen a turistajelzések nem nagyon változnak), de nekem sem nyitja meg, pedig én az 1.8-al is próbáltam.  Esetleg nem tennéd elérhetővés az általad már konvertált térképet? Nagy segítség lenne…

  • nailtrail

   Én mindig csak az aktuális túrázáshoz szoktam legenerálni a térképet, és nem nagyon szoktam megtartani őket. Biztos, hogy mindent a leírás szerint csináltál?

   • turazo111

    1. Letöltöttem a MobAc-ot

    2. Elindítottam

    3. Map Source-nál kiválasztom a Turaterkep (Hungary)-t

    4. Csak piros X-ek jelennek meg.

    Valamit elrontok?

     

    • nailtrail

     Igen, nem Magyarország fölött állsz, a Turaterkepnek csak arról van adatbázisa :)

     • turazo111

      És hogy kell “ott állnom”?

     • nailtrail

      Kiválasztasz egy másik térképet, aminek van egész Európára lefedettsége, pl. OSM, bezoomolsz nagyjából Magyarország érintett területe fele, és átváltasz Turautak térképre.

     • turazo111

      Igy OK, konvertálódik. (Lehet, hogy ezt érdemes lenne belerakni a leírásba, úgy látom, hogy nem csak nekem okozott gondot)

      Köszönöm a segítséget

   • pari

    Hali nailtrail!

    Offline is használható a navigáció?Nem találtam hozzá sehol nekem való leírást, amikor próbálom a navit használni, a program letiltja a gps-t, majd elkezdi keresni. Lehet, hogy valamit nem állítottam be rajta? Légyszíves írd már le hogy hogyan kell használni. Köszi

    • nailtrail

     Sajna nem igazán értem a problémát, én elindítom és használom, nem
     kell semmit extrát tennem. Persze a telefonon előbb be kell kapcsolni a
     GPS navigációt.

     Természetesen használható offline is a navigáció, erről szól az egész blogbejegyzés :)

     Úgy érted, hogy ha  a jobb felső részben lévő GPS ikonra böksz, akkor ott le van tíltva a GPS? Ez esetben kapcsold be :)

      

      

    • nailtrail

      — dupla post —

      

 • AndrasDucz

  KÖSZIKÖSZIKÖSZI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Rettenetesen hasznos, nagyon hiánypótló infó volt, fél napja ezzel szenvedek, és akkor itt a megoldás :)

  Respect! :)

   

 • zabido

  Tenyleg komplexnek tunik elsore, de ha lepesrol-lepesre vegig csinalod utana radobbensz, hogy mennyire pofon egyszeru az egesz. Koszi!!!

 • spg

  A MOBAC fejlesztőktől tudom (http://sourceforge.net/apps/phpbb/mobac/viewtopic.php?f=2&t=22) , hogy az a http://turaterkep.hostcity.hu/  térkép alapján dolgozik.

  A turaterkep oldal bal alsó sarkában lévő Info gomb alapján azt a turistautak.hu 2011 szeptemberi állapotából készítették. 

  Tehát a MOBAC-cal készített turistautak térkép valójában naprakész

  • nailtrail

   Ja, jelenleg az, nemrég viszont még 2 évvel el volt maradva. Meg kéne kérdezni bpetit, hogy mi vette rá a frissítésre, és lesz-e ilyen még a jövőben is…

   • spg

    elvileg havonta frissíti

 • delfin33

  Letöltöttem a MOBAC 1.9.2-es verzióját, de hiába választom ki a “Turaterkep (Hungary)” a Map Source-nál, nem hoz be semmilyen térkép részletet. Én rontottam el valamit vagy ez a térkép forrás is le lett tiltva?

 • botesz

  Helló mindenkinek!

  Mivel sikerült megírnom egy python scriptet, ami a legfrissebb turista utak térképet használja és abból generál Maverick által kezelhető offline térképet ezért gondolom megosztom. Lépésről lépésre a következőket kell tenni:
  1.) töltsd le a Maverick szoftvert az android marketből
  2.) töltsd le a python-t (2.7.2.-es verzióval biztos, hogy működik)
  3.) Töltsd le a maverick.py scriptet
  4.) látogass el a Turistautak online térképére
  Pár megjegyzés:
  – a baloldali zoom csúszka, amikor betölt az oldal, 7-es szinten áll (0-tól indul a skála) (ez azért fontos, mert ez határozza meg a programban zmin és zmax letölteni kívánt minimum és maximum zoom mélységet, amik közt a térkép mélységek letöltésre kerülnek)
  – ha mozgatod az egeret a térképen akkor a jobb alsó sarokban letudod olvasni az aktuális pont GPS koordinátáit (erre is szükség lesz a programban)
  5.) Nézd meg a letölteni kívánt terület bal felső sarkának és jobb alsó sarkának a GPS koordinátáit
  6.) Nyisd meg a maverick.py scriptet az IDLE nevű python IDE-vel
  7.) állítsd be a zoomszinteket és GPS koordinátákat és mentsd el
  8.) futtasd a maverick.py-t (dupla kattintás vagy commandline)
  9.) másold a MaverickOutput mappába generált könyvtár struktúrát az /sdcard/maverick/tiles/ mappába

  Bonyolultnak tűnhet, de csak mert mindenre kitérő akartam lenni, mert személy szerint én utálom a szűkszavú leírásokat
  Egyéb információ itt

  • botesz

   Javítás:
   9.) “/sdcard/maverick/tiles/Custom 1”-be kell másolni (space fontos, ahogy a nagybetű is)

   • glas

    Én kipróbáltam ezt a scriptet, nagyon köszönöm az ismertetőt, és a Maverick is jól, akadásmentesen kezeli a letöltött térképet még v845-ösön is.

 • effe

  nekem a Mobac – Locus kombó jól működik.

  viszont: a Locus legújabb frissítése (2011.10.16) óta online is elérhető a turistautak térkép.

  hátránya: úgysincs térerő a hegy tetején, asszem, maradok az offline verziónál.

 • pezsosoft

  Nailtrail egy pompás, sokunknak segítő leírását köszönettel vesszük -” sok Androidos ” /pezsosoft /

 • Silvius

  Már az aktuális térképeket használja 2011 november eleje óta és nagyon baró! Számomra így lett ellenállhatatlan a Locus. Szép az OsmAndos turistautak is, de ez egyszerűen felülmúlhatatlan!

  • Silvius

   annyira meglepődtem, hogy novembert írtam :-) A lényeg az, hogy nagyon szuper, hogy van végre aktuális kimenet!

 • spg

  A Locus már önállóan, MOBAC nélkül is támogatja a turistautakat, benne van a kiválasztható online térképek listájában.

 • friss

  Sziasztok!
  Már ott elakadtam, hogy Mobac-ban a “Turaterkep (Hungary)” választásakor nem jelenít meg térképet. Az összes többi működik…
  van 5lete valakinek?

  • nailtrail

   Többé nincs szükség Mobacra, a Locus már közvetlenül kezeli a térképet. Amúgy valószínüleg azért nem jelenít meg semmit, mert a Túratérkép csak Magyarországot fedi le, és te valószínüleg nem ott állsz.

   • friss

    Köszönöm, sikerült!

 • bullw

  Hali!

  Én még most bontogatom szárnyim. Pár napja vagyok okostelefon tulaj. Sokat használtam a régit is túrákon. Kérdésem lenne, hogy lehet e valahogy a nyomvonalat menteni?
  És egy nagyobb felbontású képekből álló térképet szedek le, már csinálja vagy két órája, és még csak az ötöde jött le. Tud valaki esetleg valamilyen megoldást?
  Ja, a Locus free verzióját próbálgatom.

  Köszi!

  Ui: közben a Lucusban megtaláltam a nyomvonal mentést, de még ki nem próbáltam.
  Közben szedem a térképet wifin keresztül, olyan lehetőség nincs, hogy a számítógépre szedjem le, az adott nagyításhoz tartozó képeket, és onnan tegyem rá a memóri a kártyára? Mert úgy azért lényegesen gyorsabb lenne, így elég macerás neki, nem olyan gyors így a wifi.

 • glas

  Örömmel olvastam itt a fórumon, hogy frissült a MOBAC tuhus térképe, viszont megnyitásakor csalódással vettem észre, hogy eltűntek belőle a szintvonalak. Mivel így azért a használhatósága nem az igazi, elkezdtem megoldást keresni a dologra, és találtam is. A jó hír, hogy a programot saját térképforrásokkal is lehet bővíteni. Én a domborzatos túratérképet részesítettem előnyben, ehhez készítettem egy xml fájlt: http://dl.dropbox.com/u/2466209/custom.xml
  Ezt letöltve be kell másolni a MobileAtlasCreator mapsources mappájába, a program következő indításakor a térképforrások listában megjelenik “Turaterkep domborzattal” néven.

  A térképgeneráláshoz sok sikert mindenkinek!

  • Kerti Öröm

   Köszönöm a tippet glas-nak. Nagyon szuper a domborzatos turistatérkép.
   Azt esetleg nem tudja valaki, hogy a kisvasutak nyomvonala miért nem jelenik meg rajta?

 • olcsiii

  Sziasztok! Nagyon hasznosnak tűnik ez a program, már csak egy kérdés merült fel bennem: hogyan lehetne adatforgalom nélkül, mondjuk usb-n keresztül feljuttatni a térképeket a telefonra? Tudom, hogy alapból ott van a locusban a tuhu, de annak a letöltése wifi nélkül nagyon sokba kerülne… tudna valaki ebben segíteni? Köszönöm előre is!

  • nailtrail

   Olvasd el az áthúzott részt :)

  • szampress

   Még az is lehetne, ha egymásnak közzé tennénk a letöltött pl. Mo. térképeket, így nem kellene 1 napot várni 5000 laponként.
   Valaki ?
   Köszönettel előre is!

   • szampress

    De tényleg a lényeg az áthúzott részben van, köszönet érte!
    Most próbáltam és nagyon jó !!

   • robozb

    Ez tenyleg kiraly lenne

 • ghajdu67

  Üdvözletem mindenkinek!
  Nem értem ezt a nagy lelkesedést a Locus nevű navigációs program iránt !

  Az igaz, hogy lehet vele letölteni online térképeket és utána offline-ben “használni”
  Na ezzel a használattal van bajom, ugyanis hiába offline a térkép ha NAVIGÁLNI csak internet használattal együtt lehet !!
  Ez nem nyerő párosítás!
  Hol van mondjuk egy völgyben vagy hegyen intenet ill. hálózat elérés ?

  • nailtrail

   Öööö, és miért akarod az erdő közepén azt hallgatni a telefonból, hogy a következő mohás fánál fordulj balra a zöld keresztre? :D Magadtól nem megy a túrista térkép olvasás? :)

   • Kirándulófiú

    Szia!

    A leírásodat és a segítséged mindenki nevében köszönöm.
    Azonban az offline navigálásoddal kapcsolatos reakcióddal nem értek egyet.
    Már több mint 5 éve használok csixet, vagyis Garmin GPS 60 csx-et, és régóta tervezek váltani mert a Motorola Defy telóm jóval nagyobb tudással, messze kisebb mérettel, nagyobb sebességgel, és szoftveres bővíthetőséggel van megáldva.(Viszont sajnos nem alacsony fogyasztású transzflektív vagy szuper amoledes kijelzővel :(

    Tehát az erdőben a helymeghatározás, trackelés stb. mellett ugyanúgy fontos hogy hogyan tudsz eljutni A-ból B pontba a különböző szűrésekkel.(Pl.: leggyorsabb/legrövidebb út vagy gyalogos/kerékpáros stb.)
    És ha nem folyton a kijelzőt akarod bámulni, akkor egyáltalán nem rossz dolog, ha az útvonalterved kiemelten látod, vagy kikapcsolt kijelző mellett akár hangos utasítással értesülsz róla hogy kereszteződésben(turistautak esetén is) melyiken folytasd tovább a túrázást.

    Üdv

 • soroseger

  Amit írtál, az agyon jó, és sikerült is megcsinálni!
  Azt szeretném kérdezni, hogy az (http://mser.elte.hu/gv/Geo.php)térképét, nem e lehet valahogy beleherkentyűzni a MOBAC- ba?
  Ez sokkal részletesebb.

  • turkrobby

   Helló…

   Utánanéztem a linkednek. Az tulajdonképpen az openmaps.eu-t szolgálja ki.
   A honlapon van egy infó hogy androidon az ingyenes OsmAnd térkép és
   navigációs progi éppen azokat az adatokat használja vektorosan mit kerestél.

   Üdv: Robb

   • soroseger

    Köszönöm a gyors válasz!
    Bár nem tudom mikorra fogom ezt összehoizni

 • robozb

  Sziasztok! Vegigprobaltam az osszes alabb felsorolt terkep alkalmazast. A legtuttibb a Locus a tobbi hasznalhatatlan es fenyevekre van a Locustol. Az arnyekolt tuhu-s terkepek megjelenitese online es offline modban is perfekt. Van benne vektoros terkep is stb. Nagyon nagyon erdemes a pro ra kifizetni az 1500 Ft ot en mar jo ideje hasznalom es folyamatosan kellemes meglepetseket okoz. Sikloernyozesnel is ezt hasznalom.

  Az eg vilagon semmit sem kelll konvertalgatni, a programon belul vannak a kivalaszhato terkepek, amiket a prg n belul le is lehet tolteni.

  • nailtrail

   Ja, végülis jól összefoglaltad a post lényegét pár mondatban :)

 • Greg

  Sziasztok!

  Feltelepítettem a Locust és szeretném offline módban használni a turistautak.hu-s térképeket. Sajnos nem találtam a LOcusba semmilyen módot a letöltéshez, ebben szeretnék segítséget kérni. Köszönöm!

  Greg

  • nailtrail

   Jobb felső sarokban map management, és ott a download fül.

  • majormezei

   Keress meg privátban a majormezei@citromail.hu címen és segítek a megoldásban!

 • szucsa

  Sziasztok!

  Én is feltelepítettem a Locus Pro verziót, de nem tudom letölteni a térképet, vagyis én azt szeretném, ha a teljes magyarországi turistatérkép letöltődne a Pda-ra és offline módban tudnám használni a programot. Erre van lehetőség?
  Köszi a válaszokat!

 • Tímár Péter

  Szia!

  A keresőm megtalálta a blogodat, mert érdekelt a téma. Azóta én is leszedtem a LPro-t. Tudnál segíteni prá szóban, hogyan töltöd hozzá az off-line térképeket a Turistautakról. Azt hiszem a kijelölésekkel van bajom, vmi szisztéma tippre lenne szükség hogy apránként teljes területek összes méretű térképet le tudjam szedni.

  Kösz.:

  Tímár Péter

 • janesz64

  Sziasztok!

  Mik a lehetőségek, ha egy Nokia alatt remekül működő (Garmin Mobile) Mapsourcal készített (turistautak.hu) térkép és a hozzá kapcsolódó pár száz saját pontot szeretném átkonvertálni, lehetőleg egy mozdulattal a Locusba?

  Mert az ember időnként készüléket is válthat… pl. Symbianról Androidra :)

  janesz.sz@gmail.com

  Köszi :)

   

  • Bobber

   Halihó mindenkinek. Az engem is érdekelne hogy hogy lehet régebbi mappsourcos poikat átpakolni de egyelőre tényleg az lenne a legégetőbb kérdésem hogy hogy tudok egy mondjuk 50x50km-es területről nagyobb adatbázist leszedni. A kérdés azért merült fel mert ha megnézek egy nagyobb kijelölést akkor a nagy nagyításokkal már egy egy szint is több mint 5000 lap és a korlát miatt gondolom nem tudom leszedni őket. szóval ezt hogy lehet áthidalni? Mert az hogy területeket jelölegetek ki midnen nap szerintem nem a legcélravezetőbb mert még a bükk és szűk környezetének a letöltése is lehetetlen ilyen módszerrel hogy mindenféle nagyítás rendelkezésre álljon offline módban. Segítségeket előre is köszönve :Bobber

   • janesz64

    Helló,

    A térkép könnyedén megoldható ha elolvasod az áthúzott részt, akár az egész országot is kijelölheted a MOBAC-ban, csak a méret miatt nem érdemes, a tájegységek egyébként is elég nagyok : (bőven elég a 12 feletti nagyítási szintek)

    A lényeg, poi varázsolás.

    A locus szépen kezeli a kml formátumot, amit ugyebár a Google Föld tud a legegyszerűbben készíteni.
    Nyisd meg a Garminos Mapsourcet és készítsd, töltsd be a Poikat, mivel nekem a mentés GPX formátumba egyszerűen hiba miatt leáll, a megtekintés Google Earth pontot használom (Megtekintés menü/ Google Earth weboldalon). Az éppen betöltött Poi-kat megnyitja a GFöldben (ideiglenes helyeket engedélyezni kell, mert ott látszik Mapsource néven) és már csak annyi a feladat, hogy egy mentés másként klikket csinálj (persze a formátum KML)
    A mentett x.kml fájlt másold be a Locus/MapItems mappába és a Locus indítása után importáld a kedvencekbe.
    Ugyan ez a menet a Mapsourcben készített útvonalakkal. (egyszerre csak egy útvonalat készíts el)

 • sw09fl

  omp2g:hu lesz-e

  Sziasztok

  Androidos telefonnal rendelkező ismerőseim kérdezik, hogy a g:hu alkalmazással elérhető lesz-e a magyar területen kívüli csempék (gondolok itt  openmaps.eu-nak a  http://www.omp.hu  fejlesztésre) ?

  ui persze külföldön erre a célra drága a rooming így offline módon aktuális a kérdés. 

 • arco

  Engem a Locus track record funkció érdekelne, felvétel közben van rajta kilométer és sebességmérő? Országútiznék is vele offline. Emiatt függne a megvásárlása. Egyébként -kezdőként -túrázáshoz kiváló! választ köszönöm,

  arco

  • nailtrail

   Szerintem országútizáshoz az Endomondo a tuti megoldás.

   • arco

    Igen, viszont Endomondora nem tudok betöltött track útvonalat offline térképre olvasni,, erre én a Runtasticot szemeltem ki,
    Ha a Locus Runtastic egyszerre futna nem lenne szerencsés. Locus mellesleg a Mytracks et is ajanlja , gondolom azért mert maga a Locus csak fel veszi a track et, de információt nem mutat. Rejtély marad…

 • windsurfer

  Nagyon jó írás! Kérlek folytasd! Jómagam is letöltöttem a Locus-t. Túrázni szoktam, általában egy-egy kört leírva, hogy visszajussak a kocsihoz.
  Nagyon sokat tud. Nekem meg kevés az időm, így a következő problémákkal szembesültem:
  1. A Turatérkép – Classic-ot választottam. Ez a legjobb túrázáshoz?
  2. Beállítottam volna több állomást, de csak kezdő és végpontot lehet. Vagy mégsem…?
  3. WIFI-vel szépen megy, de terepen nem lesz WIFI. A kijelölt út térképét le lehet tölteni?
  4. A képernyőm nem kicsi(S3), de a reklám így is zavar. A fizetősben tiltható?
  A fizetőst szted nekem miért lesz érdemes megvennem? (Az ára nem is izgat, mert nem sok, csak a ráfordított időm fogom sajnálni, ha mégis más appot keresnem…)

  bye

  • nailtrail

   1. Igen
   2. Úgy emlékszem igen, bár ezt a funkciót még nem használtam.
   3. Naná, erről szól az egész bejegyzés :D Jobb felső sarok.
   4. A fizetősben egyáltalán nincs reklám. Elég más is, mint a sima, sokkal több funkció van benne, a kezelőfelület sem teljesen ugyanaz. Szerintem mindenképp megéri az árát.

 • titanmanus

  Hát a navitel, amit korábban ajánlott pár ember… peter68.com oldala elég halvány, a dizájn az kettes, regisztrációs mailt nem kapom meg, újraküldés vagy emlékeztető nincs. :O

  Térkép letöltésnél ezt kapom:Forbidden

  You don’t have permission to access /download/a/Austriabase_hiking_nm2.zip on this server.
  Gondolom mert nem tudok belépni…
  Marad a cikkes progi. KÖSZI érte.

 • sct

  Kicsit tán késve reagálok, de a Locus (free) mára nagyon is jól kezeli a TUHU adatokat. Pillanatok alatt le lehet tölteni egyben a vektoros Magyarország térképet, kb 40 Mb:
  http://openmaps.eu/download?format=mapsforge –ról letöltöm a Hungary_openmaps_eu_europe.map.zip-et a telcsiCardLocusmapsOpenMapsEU könyvtárba, vagy másik mappába – majd kicsomagolom
  Locust megnyitom – Map manager –vektor fül -felül jobbra „+ gomb” – mappa kiválasztása, stb

  avagy különböző részleteket beállítható mélységig: http://docs.locusmap.eu/doku.php/manual:map_download
  Eszméletelen profi a program ingyenes verziója is!

  • nailtrail

   Igen, úgy másfél évet késtél :) Ahogy a blogbejegyzésben írva van “A Locus most már közvetlenül kezeli a turaterkep.hostcity.hu-n található tuhu térképet”.

   Az openmaps.eu letöltés alternatívaként jó lehet, de azokon nincs szintrajz úgy emlékszem, ezért csak korlátozottan jók túrázáshoz.

+