MojAndroid

A ClockworkMod, vagy más néven Clockwork (röviden: CWM) – egy custom recovery az Android telefonokra és tabletekre, amely lehetővé teszi, hogy mentési, helyreállítási, javítási és karbantartási műveleteket végezhessünk el a készüléken. Ebben az írásban szeretném bemutatni, hogy ez mire jó, és hogyan kell benne a feladatokat végrehajtani. A telepítésre nem térek ki külön, mert ez készülékenként eltérő lehet.

 

Ha belépünk a Custom Recoverybe, akkor kb. az alábbi képet láthatjuk magunk előtt (apróbb eltérések lehetnek az egyes verziók és a készülékek között):


:

 

Ebben a menüben, ha nincs kurzor vezérlő gombunk, akkor a hangerő gombokkal tudunk fel-le mozogni, és a bekapcsoló gombbal tudjuk a menüelemeket kiválasztani. Az újabb CWM Recoveryben már működnek az alsó gombok, így nincs a képeken látható “+++++Go Back+++++” menüpont, hanem a visszalépés a vissza gombbal történik.

 

– reboot system now

Az első menüpont az újraindítás. Azt hiszem ezt nem kell külön taglalni.

 

– apply update from sdcard

Azokon a telefonokon, ahol update fájl formájában szivárognak ki a gyári romok, ezzel a menüponttal lehet elindítani a szoftverfrissítést. Ilyenkor az sdkártya gyökérkönyvtárába kell másolni az update.zip fájlt, és ezzel a menüvel lehet telepíteni. Ha a menüt kiválasztod egy jóváhagyó ablak jelenik meg:


 

 

– wipe data/factory reset

Ezzel a funkcióval lehet a telefon adatait törölni, Ez a funkció megegyezik a telefon menüjében elérhető factory reset funkcióval. A wipe után a telefon a gyári állapotba kerül, mint amikor először bekapcsoltad. Ha van ext partíció az sd kártyán, akkor azt is törli.

 

– wipe cache

Ezzel a funkcióval lehet a cache partíció adatait törölni, ahová a programok gyűjtik használatuk során az adataikat..

 
install zip from sdcard

Ezt a menüpontot választva a következő kép jelenik meg:


 

 

a.) apply /sdcard/update.zip

Ez a menüpont megegyezik az előbb bemutatott ‘apply update from sdcard’ funkcióval..

 

b.) choose zip from sdcard

Ezzel a funkcióval lehet az SD kártya bámelyik könyvtárából, bármilyen néven szereplő zip fájlt telepíteni. Ez a fájl lehet egy rom, egy új kernel, egy alkalmazás, egy téma, vagy bármilyen módosítás “recovery-flashable zip” formátumban. Ez egy igen széles körben használt funkció a főzött ROM-ok telepítésére, amit letöltöttél és az SD kártyára másoltál előzőleg.

Ha belépsz ebbe a funkcióba, kiválaszthatod a könyvtárat majd a zip fájlt, ahogy a képen látod:


 

 

c.) toggle signature verification

Ha ezt az opciót bekapcsolod, akkor csak olyan zip fájlt tudsz telepíteni, amit a fejlesztő aláírt a saját kulcsával. A főzött ROM-ok általában nincsenek aláírva, jó ha előre tájékozódsz, ha ilyet akarsz telepíteni.

Viszont ha kikapcsolod (ez az alapértelmezett), akkor bármilyen helyes formátumú zip fájlt fogsz tudni telepíteni

d.) toggle script asserts

A felhasználók többsége ezt az opciót nem használja. Ez a funkció be-, vagy kikapcsolja a “script assert”-et. Ha nem tudod, hogy mi ez (ahogy én sem), akkor inkább ne piszkláld.

 

– backup and restore

Kétségtelenül az egyik legfontosabb szolgáltatása a custom recoverynek. Ez a funkció lehetővé teszi egy pillanatkép felvételét – más néven Nandroid backup – és mentését az SD kártyára, a beállításaidról és adataidról, amik a belső memórián vannak, beleértve az összes partíciót. Ezt a mentést később vissza tudod állítani a restore funkcióval. Így néz ki az almenü:


 

 

a.) Backup

Teljes mentést csinál a telefon belső memóriájának az aktuális állapotáról.

b.) Restore

A korábban készített mentéseket lehet ezzel a funkcióval visszaállítani teljes egészében.

c.) Advanced Restore

Ez a funkció hasonlít a Restore funkcióhoz, annyi a különbség, hogy kiválaszthatod, hogy a mentésből melyik lementett partíció legyen visszaálíltva.

Az alábbi partíciók választhatóak: boot,
system, data, cache és az sd-ext:


 

 

– mounts and storage

Ez a funkció lehetőséget ad, hogy a telefon belső (system, data, cache) és külső (sdcard, sd-ext) partícióin elvégezz alapvető (mount, unmount, format) feladatokat:


 

 

a.) mount/unmount /system, /data, /cache, /sdcard or /sd-ext

Ezzel a funkcióval tudsz váltani a partíciók állapotai (felcsatolt, lecsatolt) között. Általában a felhasználóknak nem kell ezeket az állapotokat változtatni.

b.) format boot, system, data, cache, sdcard or sd-ext

Ezzel a funkcióval tudod a kiválasztott partíciót formázni. Ezzel nagyon óvatosan bánj, mert a formázás összes adatot törli a kiválaszott partíción, akár a telepített ROM-ot is el tudod így távolítani akaratlanul.

Az Android partícióiról találsz egy jó kis ismertetőt itt: guide to Android partitions.

c.) mount USB storage

Az SDkártyádat tudod ezzel a funkcióval USB háttértár módba kapcsolni, hogy elérhesd kábelen keresztül a számítógépről.

– advanced

Az advanced menü néhány olyan opciót tartalmaz, amire általában nem nagyon van szükség. A menübe belépve az alábbi almenü látható (az én telefonomon a képen látható go back feletti
három menüpont helyett másik három szerepel, azokat is leírom majd):


 

 

a.) Reboot Recovery

Ezzel a funkcióval tudod közvetlenül recovery módba újraindítani a telefonod. Erre akkor lehet szükség, ha a telepítés során szükséges lenne egy újraindítás, akkor ezzel a funkcióval nem kell kivárnod a teljes betöltődést, hanem egyből recovery-be kerülsz vissza.

b.) Wipe Dalvik Cache

A Dalvik virtuális gép cache-t lehet törölni ezzel a funkcióval. Ez általában új ROM telepítése után lehet hasznos (és ajánlott), mert megoldhat sok hibát.

c.) Wipe Battery Stats

Az aksi újrakalibrálása érdekében ezzel a funkcióval lehet törölni a meglévő akkumulátor statisztikát. Ez után a telefon újrakalibrálja az aksit. Romcsere után ez is nagyon ajánlott!

d.) Report Error

A CWM műveletekről készít egy log fájlt az sdkártyára, amit felhasználhatsz később bugreportra.

e.) Key Test

A hardveres billentyűzet kódjainak kiolvasására használható funkció. Ha megnyomsz egy gombot, megjelenik a billenytűzet kódja, amire később, más alkalmazásban szükséged lehet.

f.) Partition SD Card

Az SD kártya partícionálására használható funkció. Figyelem, a partícionálás tuán minden adat eltűnik az SD kártyáról!

g.) Fix Permissions

A belső memóriában található fájlok jogosultságait teszi helyre ez a funkció, ami root jogosultság visszaállítása után lehet hasznos.

 

Vagy ez utóbbi három helyett, ami az én verziómban van:

e.) Kill adb

Leállít egy futó adb service-t.

f.) Start adb

Elindít egy adb service-t.

g.) Show Log

A CWM addatait írja ki.

 

Ez az írás az alábbi cikk felhasználásával készült: addictivetips

 

2011.06.01.
 • danimo77

  Ha a cwm-el partícionálom az sd kártyát, akkor az mílyen typusú ext partíciót készít? A link2sd app a felcsatolásnál megkérdezi és én most találomra ext2-t adtam meg, így működik is, de hivatalos infót erről sehol nem találtam eddig.

 • barbaron

  sziasztok, valaki tudna segíteni, mert elakadtam.. Desire (első szériás amoled) gyári 2.2.2 van fent, rootoltam sikeresen unrEVOked-3-2-Windoze.exe -val, mert a legfrissebb 3.3 azt írta ki, hogy “failed to get root is your firmware too new” A 3.2-vel ment, ellenőriztem, Rootcheck siker MyBackup Root-tal is lementettem mindent, ahogy kell, most próbálom a cwm recovery “backup and restore” de az istennek sem tudom elfogadtatni egyik menüpontot sem. HBOOT-nál megy a bekapcsoló gomb, újraindul és betölt a CWM v2.5.0.7, ahol a hangerő fel-le gombbal tudok a menüpontok között választani, de az ég világon sehogy sem tudok semmit sem kiválasztani. bekapcs és menügombok rövid és hosszan nyomva egyaránt csak a kijelzőt kapcsolják ki/be. A többi gomb pedig nem csinál semmit. Várom mielőbbi segítségetek!

  • sutojani

   Próbálj ki már unrevoked verziójú progit. Én is ugyanígy jártam ahogy te.

 • NoodLee

  Valaki tud segíteni zárt BL-es xperia s-re feltenni recoveryt?

 • Hárshegyi József

  üdvözlöm.my audio 8 816DCC gazdája vagyok .azzal a kéréssel fordulok önhöz hogy olyankor mit lehet tenni ha nem lehet elöhozni a recovery modot,1 gyári visszaállitást szeretnék tenni mert többször elrontottam a rajzolási mintát.köszönöm szépen.

  • rumcajsz

   Nem ismerem ezt a jószágot de egy ötlet: próbáld indulás után adb paranccsal újraindítani:

   adb reboot recovery

   • Hárshegyi József

    köszönöm a választ,és azt hogyan hozom elö,

    • rumcajsz

     PC-n, az adb telepítése után.

 • botond187

  Sziasztok,

  Ha a témát szeretném lecserélni, akkor melyiken belül kell feltelepíteni a .zip fájlt?
  Esetleg ha tudja valaki, hogy hogy lehet témát gyártani saját magunk, azt is megköszönném. (Milyen programmal)
  Nem playről akarom letölteni.

 • istvansos

  huawei y210 röl szeretném leszedni a cwm et és vissz rakni a gyári i segitsetekpdate failed és megáll légyszromot de nem sikerül mert u

 • Janos Boghian

  Sziasztok.
  Szeretnék telepíteni egy CWM Recovery t egy ” Allview City life ” tablettre, de nem tudom pontosan milyen kell .
  Előre is köszönöm a segítségeteket.

 • rajzat

  Sziasztok . Segitséget szetetnék kérni a cya telepítésébe. Le töltöttem a pécés részt és a telóra valót is . El kezzd dolgozzni a pcén a progi ki írja hogy le van töltve a cya a telómon bejön a droig embléma. És ott meg is àl a mutatvàny. A telóm s3 4.3 független . Meg nézztem a youtobon sok videót . Úgy csinàltam mindent ahogy làttam . De itt meg àllt a tudomànyom. Mi ért nen megy fel a cya Ha tud valaki segítsen. Üdv

 • Simon István

  Sziasztok, van egy kis gondom a Max Smart V5-el. Felraktam Overmax Vertis 01-re, de képernyőzárral indul, nem reagál semmire, és fogalmam sincs, hogy hogyan lehetne kiiktatni, v.mint í az érintőképernyő sem működik, ergo semmihez sem férek hozzá. Újra telepíteném, de a recoveryt sem érem el, mivel a hangerő fel gomb sem működik, csak a le. Van valami ötlet, hogy enélkül hogyan érhetném el a recoveryt? Annak idején a Samsungomhoz készítettem egy “bikázókábelt”, amivel kikapcsolt állapotból el lehetett érni a recoveryt. SOS lenne, előre is köszi, ha van ötlet!

  • Simon István

   Bocsi, véletlenül kétszer ment el.

   • semmi gond. Az egyiket kiszedtem. :)

    • Simon István

     Köszi, most már csak a jó szerencsémre kell várni, hátha tud valaki ötletet adni.

+