MojAndroid
(x) hirdetés

Többször is írtunk már a Navigon Androidos változatáról. Bár az első verziók nagyon kopaszok voltak, lassan, de a folyamatos fejlesztések kellemesen használhatóvá tették a programot.

Egyre több Androidos készülék jelenik meg, amelyeknek egyre nagyobbak a kijelzői. Talán gondoljunk a HTC Desire HD készülékre, amelynek kijelzőmérete, felbontása, és sebessége is megfelel egy jó PNA készülék adatainak, sőt néhol túl is szárnyalja azt. De a Nexus család is alkalmas a legtöbb megalkuvást nélkülöző navigálásra.

De persze nem csak a drága készülékek lehetnek ilyenek, itt a ZTE Blade, vagy akár T-Mobile Pulse is…

A nálam járt Navigon verzió (itt kezdődött), és egy Google Nexus One, tökéletesen elég lehet azoknak, akik nem munkára, hanem csak alkalomszerűen navigálnak.

Elég sokat használtam a szoftvert, igaz aránylag rövidebb utakra, de nálam jól bevált. Rengeteg új funkciót zsúfoltak bele, és némelyik igen jól sikerült. A Google Search, a MyRoutes, vagy akár az gyalogos navigációnál aktívvá váló beépített zseblámpa funkció…

Amikor a MyRoutes nyilakat rajzol a megtervezett útvonalra, biztosan nem autós navigációs módban vagy.

Ötletes, hogy a gyalogos funkció bekapcsolása után, navigálás közben a program csiganyálat húz, illetve iránytűvel és egy nyíllal (amely megmutatja merre van az uticél) is segíti a haladásunkat.

Az autós funkciók között jó használni a nagyobb Navigon sorozatból már megismert MyRoutes funkciót, illetve az általam kipróbált verzió már az online TMC használatát is lehetővé tette.

Bár mint tudjuk, a Navigon online TMC szolgáltatása csak a saját forgalmi eseményeit mutatja, de ez a 30-40
forgalmi esemény is segítheti a gyorsabb haladást. Érdekes még az is, hogy az események között a számunkra jelen esetben érdektelen külföldi események is megjelennek (ld: Wien).

Bár a Navigon térképeit a Navteq gyártja, cserében jól követhető útvonalakat kapunk. Mielőtt valaki felhördülne, a térképadatbázis olyan amilyen, nincs szándékomban minősíteni. Ezt már sokan megtették, szinte már unalmas is hallgatni. Azonban a tervezési algoritmus terén valamit most nagyon a szám íze szerint változtattak.

Bár még egyszer hangsúlyozom, csak néhány száz kilométert tettem meg a szoftver társaságában, de nekem nagyon kézreáll. Több helyen is észrevettem, hogy logikusan tervez (mármint az én logikám szerint), és ez számomra az újratervezések látványos csökkenésével járt.

A telepítés is többféleképpen megoldható, akár a telefonon keresztül, akár a Navigon Fresh programmal:

Összegzés, előnyök:

– jól látható/követhető
– egyszerű beállítások
– többféleképpen is telepíthető (készüléken keresztül, avagy Navigon Fresh programon át)
– helytakarékos (akár egyetlen ország is feltehető)
– rengeteg extra funkció (MyRoutes, Reality Scanner, Traffic Live)
– zseblámpafunkció

Lehetne jobb is:

– magas ár

Az eredeti cikk itt olvasható: http://navigyurci.hu/2011/04/11/navigon-for-android-mint-a-nagyok/


 

2011.04.29.

+