MojAndroid
(x) hirdetés

Aki követ minket Twitteren, annak nem titok (enyhén szólva…), hogy ma sajtótájékoztatón voltunk: 119 másik országgal egyetemben ugyanis Magyarországon is ma mutatta ba a Samsung az új zászlóshajó mobil eszközüket, a Galaxy S II-t, illetve ha már ott volt, megdemózta a Galaxy Tab-okat is (a 7″-os, illetve a régi és új 10,1″-os modelleket.) Természetesen meg is fogdostuk jól az eszközöket (hands on videók a cikk végén), és nem árulok el nagy titkot: a Galaxy S II tényleg csúcseszköz, bitanggyors. Ennél részletesebb tartóstesztet is fogtok kapni hamarosan, engem viszont ma a tapizás előtti bemutató hozott némileg izgalomba, a Galaxy S II-vel ugyanis a Samsung elég magasra helyezte a lécet.

Lássuk tehát először a hardver speckókat, bár nyilván mindnki ezzel fekszik, ezzel kel a Mobile World Congress óta:

  • Kétmagos, magonként 1,2 GHz-es ARM Cortex-A9 proci (ez volna ugye a Samsung Exynos)
  • 16 GB memória
  • 4,3″-es, 480×800 pixel felbontású Super AMOLED Plus kijelző
  • 8 Megapixeles kamera hátul, LED vaku mellett, és 1,2 Megapixeles kamera elöl
  • 1650 mAh-es, “tartósabb” akku
  • NFC támogatás

De persze az érdekességeg oprendszer szinten vannak:

  • Android 2.3 Gingerbread
  • Továbbfejlesztett TouchWiz 4 ui
  • “4Hub” szolgáltatáscsomag: ReaderHub, GameHub, SocialHub, MusicHub
  • DLNA kompatibilitás
  • WiFi Direct támogatás: router nélkül kapcsolódhat két WiFi Direct eszköz egymáshoz
  • USB On-the-go: közvetlenül csatlakoztathatók USB eszközök a telefonhoz, például fényképezőről számítógép nélkül letöltheted, postolhatod a fényképeket
  • Lost Phone Management: távolról követhető a telefon holléte, illetve le is zárható az eszköz
  • Továbbfejlesztett hangvezérlés: akár gombok nyomogatása nélkül írhatsz SMS-t (ezen a ponton megnézhettük újra a korábban már nálunk is megjelent Galaxy S II reklámokat)
  • Kies air: WiFi-n keresztüli sync

Az igazán izgalmas viszont mégis az, amit a Samsung az enterprise irányában tesz. Az Android nagyvállalati felhasználása eddig meglehetősen korlátozott volt: bár Exchange sync éppenséggel van már egy ideje, rendes titkosítás, VPN, flottamenedzsment funkcionalitások eddig nem voltak, emiatt pedig az enterprise biztonsági audit folyamatokban elég rossz pozícióból indultak az Androidos eszközök. Aki az enterspájzban dolgozik, tudhatja, hogy miért használnak a nagyvállalatok még mindig Blackberry flottákat, és nem mást.

Enter Galaxy S II.

A Galaxy S II-vel a Samsung számos hatékony gesztust tesz a corporate világ felé:

  • A Microsoft Exchange ActiveSync éppenséggel még nem egy egetverő újdonság…
  • Viszont az eszközszintű titkosítás már olyasmi, ami eddig nem volt, és gyakori alapfeltétele a nagyvállalati felhasználásnak.
  • Szintén alapvető nagyvállalati funkcionalitás a flottakezelés. A BlackBerry gyakorlatilag ezzel nyert bebocsátást anno (úgy 7 éve) az exkluzív nagyvállalati klubba, és a Samsung a Galaxy S II-vel érkező Sybase Afaria Mobile Device Management támogatással most végre valós alternatívát nyújt az öregecskedő RIM platformmal szemben. Mostantól egy Galaxy S II távoli letiltása, lockolása, vagy egyéb flottafunkciók nem okozhatnak problémát. Ne feledjük: a Google-nak is van saját flottakezelése, itt tehát a Samsung direkt vetélytárs lett. De míg a Google Apps Device Policy a Google saját megoldása (és a Google Apps megoldások egyelőre nagyvállalati környezetben nehézkesen vetik meg a lábukat), a Samsung által szállított megoldás a Sybase-nek köszönhetően egy olyan enterprise szintű implementáció, ami könnyen illeszthető a már meglevő nagyvállalati környezetbe. Röviden, és nagyon slendriánul fogalmazva: ha kis cég vagy, jó neked a Google Apps Device Policy, ha viszont enterprise vagy, évtizedek alatt polírozott biztonsági certifikációs folyamatokkal, a Samsung megoldása lesz az ideális, mint ahogy emailre és csoportmunkára a Microsoft Exchange.
  • Hasonlóan a nagyvállalati felhasználás a fő scope-ja a Cisco AnyConnect alapú VPN megoldásnak. Ez szintén egy olyan de facto ipari szabvány, ami által nem lesz kérdés, hogy egy Galaxy S II road warrior beengedhető-e a céges trust domain-be.
  • És végül: bár nem az alap enterprise szolgáltatáskészlet része, nagyon hasznos nagyvállalati funkció a Cisco WebEx technológián alapuló online konferencia-támogtó csomagja. Akár egy normál telefonhívásból indítható WebEx konferencia, amiben aztán a csoportmunkát megosztott desktopok, dokumentumok segítik.

A fenti üzleti csomag igazán erős, az Android mezőnyben jelenleg nincs párja. Bízzunk benne, hogy sikerül tartósan (és képletesen) becsúsztatni az Android lábát az enterprise ajtónyílásba, és a legközelebbi nagyvállalati eszközválasztékba már a Galaxy S II is bekerül!

A Galaxy S II júniusban Magyarországon is hivatalosan elérhető lesz, addig pedig tartósteszteken tengethetjük majd napjainkat.

Az eseményen Kobak jóvoltából fotók is készültek, ezeket erre tekinthetitek meg. Illetve alant két gyors hands-on videót láthattok, ahol Kobak videózta, ahogy én nyüstölöm az eszközöket. Itt teszem hozzá, hogy sikerült tenyérbe csípni az új Galaxy Tab 10.1-et is, és meg kell mondjam, hogy bár a firmware rajta még nagyon gyári, az eszköz maga nagyon vékony és nagyon könnyű – igazán kívánatos!

Galaxy S II nyüst:

[video:http://www.youtube.com/watch?v=OhLyhoYnkAw]

Galaxy Tab 10.1 nyüst:

[video:http://www.youtube.com/watch?v=FlyyldRfEog]
2011.04.28.

+