MojAndroid
(x) hirdetés

Most, hogy hosszas kínok (talán ötszöri szervízelés) árán Julnak úgy tűnik végre van egy használható, hardverhibáktól mentes T-Mobile Pulse-a, úgy döntöttem itt az ideje, hogy meglássa, milyen potenciál rejtőzik az Androidban, és kap egy custom romot. (Persze Jult ez előreláthatólag egyáltalán nem fogja érdekelni, csak használni fogja a telefonját, business as usual.) 

Bár a Pulse-ra több remek ROM is létezik (a legismertebbek talán a JMod és az FLBMod), de ezek Android 2.1 alapúak. Ez nem feltétlen hátrány, de azért az ősi dakota mondás szerint az újabb ROM-ok általában jobbak, márpedig a CyanogenMod 6.1 (ami kvázistabil és portolva van Pulse-ra) Android 2.2-n alapszik. És persze CyanogenMod-éknál nem szokás alapállapotban hagyni egy ROM-ot, ott jóságok vannak beépítve, amikért érdemes váltani. Tehát gondoltam, hogy mielőtt felteszek egy Eclair alapú ROM-ot, kipróbálom mit tud egy unofficial CyanogenMod a Pulse-on.

A MoDaCo közösséget sokmindenért szeretjük, itt van még egy ok: remek Pulse tulajdonosi kézikönyvet raktak össze. Ebből gyűjtöm ki most a CyanogenMod Plus (A CyanogenMod 6.1 Pulse portja) telepítésének konkrét menetét, a köz okulására.

I. Előkészületek

  1. Backup! Mindent ments le a SD kártyáról, ki tudja, mennyire leszel lelkes, amikor esetleg partícionálásra kerül a sor. Ha a telefonról le akarsz menteni valamit, most van itt az ideje, ez a művelet mindent lehentel róla! Viszont ennek a részleteivel itt nem foglalkozom. 

  2. A hivatalos angol 2.1 Pulse ROM letöltése. Erre azért van szükség, mert a fejlesztő az ezzel a ROM-mal települő partícióméretekre készítette a CyanogenMod Plus-t. 

  3. Tömörítsd ki a fenti zip tartalmát és pakold ki az SD kártyára oly módon, hogy a kicsomagolt dload könyvtár az SD kártya gyökerébe kerüljön. (Ez egyébként ugyanaz a módszer, mint a magyar 2.1 upgrade volt.) 

  4. Kapcsold ki az eszközt, majd a piros gomb + hangerő fel + bekapcsológomb egyidejű lenyomásával indítsd el a telefont. Ekkora automatikusan megtalálja a dload könyvtárat és kb. 5 perc alatt kicsomagolja/telepíti az angol firmware-t. Bebootolás után várj egy kicsit míg a rendszer talpraáll, magához tér. 

  5. Telepítés után rootold meg a telefont. Ezt a legegyszerűbben a Z4Root segítségével teheted meg: kb. 2 percig tart, része egy újraindítás. 

  6. Pakold fel a Marketből Koush híres-neves segédprogramját, a Clockworkmod-féle ROM Manager-t.

  7. Miután ez megvan, indítsd el a ROM Managert és flasheld a ClockWorkMod legfrissebb (jelenleg 2.5.0.7) verzióját. 

  8. Ha ezzel megvagy, a telefonod rootolva és custom recovery-vel várja, hogy telepíts rá valami rendes ROM-ot. Ezen a ponton persze bármit tolhatsz rá, JMod-ot, vagy FLB-t is. 

II. CyanogenMod Plus telepítése

A CyanogenMod Plus egy CyanogenMod 6.1 port Pulse-ra. A legutóbbi kiadása március 8-án volt, tehát aktívan dolgozik rajta az egyébként portugál fejlesztő. A Pulse-ra optimalizálásba belefért egy 691 MHz-re húzható kernel, és egy rakás más Pulse-ra specifikus módosítás. A ROM maga egy másik CM6.1 port továbbfejlesztett változata, ezért a telepítési instrukciókat is onnan kell lenézni – vagy innen, mert most leírom.

  1. Először is töltsd le magát a ROM-ot, az Apps2SD-t és a Google Apps csomagot innen. (A Download szekciót keresd; azért nem rakok közvetlen linket, mert update esetén nyilván változni fog.) 

  2. Pakold ki a zipeket az SD kártyára. Tökmindegy hova, de persze a magad dolgát könnyíted meg, ha a gyökérbe teszed – később úgyis törölhető lesz! 

  3. A ROM Manager segítségével bootolj recovery-be. Ha volt valami érdekes a Pulse-odon, akarhatsz csinálni egy nandroid backupot. 

  4. “wipe data/factory reset” 

  5. “install zip from sdcard”, majd “choose zip from sdcard”

    1. itt először a cyanogenmod-plus-pulse-v0.9.zip (konfirmálni kell, hogy installálni akarod)

    2. majd a dt-a2sd
      5.3. végül a gapps-XXX telepítendő 

Reboot után megintcsak célszerű adni a rendszernek kb. 5 percet hogy összeszedje a gondolatait. Nem is annyira őmiatta, hanem miattad: életében először bootoló rendszeren bármit csinálni nem az élet napos oldala.
Nos, reboot után akkor meg is volna a CyanogenMod 6.1 a telefonon.

 

…és mivel ez a post kb. 1 (de lehet, hogy 2) hónapja készül(get), essék szó az utóéletről, főleg (de nem csak) a problémák formájában:

  • Hogy valahogy számszerűsítsük az akciót: Quadrant benchmark eszközben az eredeti ROM-mal (és üres alaptelepítéssel) 232-t teljesít a Pulse, ezzel kicsit a Magic fölött van; a CyanogenMod Plus telepítése után 374 pont (kicsit az eredeti Moto Droid fölé, kicsit az XPERIA X10i alá), pedig már kb. 10 alkalmazást is letöltöttem, amiből 2-3 biztosan háttérben maradt. (De nem néztem.) Szóval ez impresszív. A SetCPU-nak viszonylag takarékos üzemet adtam meg (kikapcsolt képernyőnél 245 MHz-en fut a telefon), a telefon így kb. másfél napig ment egy töltéssel.

  • Probléma, hogy mivel nincs dedikált Home gomb, a beépített taszkváltás nem működik. Erre millió alkalmazást lehet lerántani, de nyilván jobb lenne natívan megoldani.

  • Problémák még a (valószínűleg) memóriakezelési problémákból fakadó lassulások, és az újraindulások voltak. Valahogy a rendszer elvesztette a “bleeding edge”-et egy idő után és egyszerűen csak lassú lett.

  • Probléma a fényképezőgép korlátozott működése, bár a képminőség valahogy jobb lett.

  • A legnagyobb probléma pedig a WiFi nem megfelelő működése. Egyetlen hotspotra volt hajlandó csatlakozni, másra nem. Ez ismert probléma és dolgoznak rajta a fejlesztők, és van rá (elvileg) egy kocamegoldás telepítve a telefonra, de nem működött.

Ezért aztán a downgrade (vagy inkább: sidegrade) mellett döntöttem, és felpakoltam a FLB-Mod 1.7-es, legfrissebb verzióját, annak is az -oc (azaz overclockolt) változatát. Bár Eclair, tehát lassabb, remélhetőleg stabilabb lesz (a WiFi működni látszik). Ami elsőre látszik:

  • Az FLB-Mod Quadrant-on 257 pontot hozott, tehát minimálisan gyorsabb, mint a gyári ROM.

  • Élből levettem a swappiness-t 15-re, és lehet, hogy még lejjebb hozom majd.

  • Az overclockot sordinoba állítottam, 633 MHz-re.


Fontos: ez itt fent nem a bölcsek köve; CyanogenMod Plus-ból is létezik több verzió, különböző stabilitási patchekkel. Ha belevágsz, lehet, hogy stabil, szuperül használható CyanogenMod-ot kapsz a Pulse-odra, de az is lehet, hogy még nálam is hamarabb fogsz visszamenekülni az Eclair langy ölébe.

Bármilyen tapasztalatod is van, oszd meg velünk a fórumokban!

(Általános T-Mobile Pulse topik | T-Mobile Pulse rootolás – custom ROM topik)

(x) hirdetés
2011.04.24.

+