MojAndroid
(x) hirdetés

Andy Rubin megszólalt (anti-) fragmentáció,  Honeycomb zártság témakörben. Amikor a múltkor megírtam a pletykamalmos cikket már említettem, hogy várni akartam, míg valamilyen szinten autoritatív személy szólal meg a témában, nem csak másodkézből kapott FUD-ra tudunk alapozni. Nos, múlt péntken az “autoritatív” még a MIPS volt (és ők is kellően autoritatívak), de a “real deal” persze Andy.

Vicces a hozzáállás: míg a MIPS egy FAQ formájában konkrét kérdésekre válaszolt, addig Andy Rubin, aki (ha analógiákat keresünk) inkább az Android Linux Torvalds-a, tett egy lépést hátra, és onnan (képzavar: ) felülről szemlélve lefekteti újra az alapokat. Figyeljetek emberek, az Android (még mindig!) erről szól:

  • Az első mondat egyből helyre teszi a múlt hét cikkáradatát: “mostanában sok félretájékoztatás volt a sajtóban az Androidról és a Google Android ökoszisztémában betöltött szerepéről.” No comment, ezt ennél egyértelműbben nem lehet mondani.
  • A Google nem hisz a “minden méretre egy megoldás” elvben. Az Android rengeteg eszközre terjedt el, olyanokra is, amire a Google sose számított. Ehhez képest kisebb csoda, hogy az Android magas minőségben ki tudja szolgálni ezeket a különböző platformokat.
  • Az Android szabadon módosítható a hardvergyártók által. Ahhoz, hogy rámondhassák egy eszközre, hogy Android kompatibilis, persze meg kell felelni néhány kompatibilitási feltételnek
  • Ez persze egyrészt természetes – nem lenne realisztikus az Androidtól elvárni, hogy egy kilincsen is elfusson megfelelő élményt nyújtva.
  • Másrészt pedig ez a feltétellista az Android 1.0 óta jelen van, nem újdonság.
  • Az Open Handset Alliance alapító tagjai 2007-ben mind elfogadtak egy anti-fragmentációs megállapodást.
  • Nincsenek és nem is voltak korlátozások vagy tiltások az UI-k módosításával, személyre (illetve gyártóra) szabásával kapcsolatban.
  • És nincs, és soha nem is volt semmilyen törekvés arra, hogy egyetlen architekrúrára (chipsetre) standardizálják az Androidot.
  • És végül: az Android nyílt forráskódú rendszer. Továbbra is kiadják a forráskódot, amikor az késznek tekinthető. A Honeycomb-on jelenleg is keményen dolgoznak, hogy telefonokon is megfelelően működjön, ez a késedelem a forrás megnyitásában viszont nem jelent stratégiaváltást. Az Android nyílt forráskódú rendszer.

Tegyük jól el ezt a cikket a memóriánkba, és amikor legközelebb egy üzleti magazin, vagy egy apple-közeli blog, hírszájt megpörgeti a FUD-malmot, csak szimplán kommenteljük be az URL-t!

(x) hirdetés
2011.04.07.

+