MojAndroid
(x) hirdetés

Ugye te is szeretnél egy olan böngészőt a telefonodra ami van olyan jó mint amit a PC-den használsz? Vagy esetleg tableted van de unod, hogy csak olyan alternatív böngészőket találsz rá amik telefon méretre vannak optimalizálva? Ha szereted a sebességet és az új HTML5-ös szabványt akkor az Opera Mobile 11 a te böngésződ Androidra!

Előljáróban leszögezném, hogy én eddig Skyfiret használtam és használok még most is (mivel a beágyazott videókat csak azzal tudom megnézni), de az új Opera sebessége lenyűgöző! Pedig az én Blademben csak egy 600(710) MHz-es CPU dobog. Az eddig próbált programok mind látványos akadozást produkáltak amíg legalábbis nem töltődtek be az oldalak 100%-osan. Addig a nagyítás/kicsinyítés akadozott, nem volt meg a folyamatosság érzése.
Viszont az Operával érdekes módon nem fordul ez elő. Az oldal törzsét(lényegi részét) pillanatok alatt betölti mi pedig egyből neki is állhatunk olvasni, nem kell kivárni amíg minden betöltődik. Csak duplán megérintjük a szöveget és egy folyamatos(!) animáció keretében oda zoomol a program és a szöveget kijelző méretre tördeli.

Akik már ez előtt is próbálkoztak az Opera Mobile régebbi verziójával azok most felkiálthatnak: na végre! Mert igen, végre teljesen átdolgozásra került a böngésző vezérlése. Most már támogatja a multitouchot és a dupla érintéses nagyítást is. A többi opció nagyjából megyeggyezik a konkorens böngészők lehetőségeivel, ezekbe most nem is mennék bele, inkább álljon itt 2 kép róluk:

Ami talán érdemel néhány szót azaz Opera Turbó. Ha ezt az opciót aktiváljuk, az Opera szerverei lekonvertálják, tömörítik számunkra a megjeleníteni kívánt oldalakat, így alacsonyabb sávszélesség mellett is élvezhető sebességgel böngészhetünk. No meg kevesebb adatforgalom jelenik majd meg a havi csekken is.

A beállítások és úgy egyébként az alkalmazásban történő navigálás során látható apróbb animációk is gördülékenyen jelennek meg.

A böngésző “motorjába” bekerült a HTML5 támogatása is. Ki is próbáltam néhány ilyen oldalt. Nos, megjelenni megjelentek, ennyi nekem elég is, hiszen a én kis mobilom nem ilyen izmos oldalak böngészésére lett kitalálva. Akinek persze komolyabb gépe van, próbálkozhat bátran vele.

Összegzés: most biztosan sokan vannak akik azt gondolják, hogy “áh, megint egy mindennél gyorsabb böngésző, napeersze…”. Nekik is azt ajánlanám, hogy azért csak próbálják ki. Már a mérete is sok mindent elárul, 28 MB-ot foglal a memóriából. Nyilván nem véletlenül. Összehasonlításképp a Skyfire ~3MB-os alkalmazás. Persze tudom én, hogy nem minden a méret, de azért valamit mégis csak jelez ;-). Azt is érdemes itt megjegyezni, hogy az Opera Mobile az összes platformon u.azt a funkcionalitást nyújtja végre.
Szóval ne habozzatok, töltsétek is le egyből a Marketről vagy az Opera honlapjáról.

Még néhány teszt fotó a végére:
(az index.hu nem mobilra optimalizált főoldalát kb. u.annyi idő elteltével tudtam olvasni, mint PC-ről… ekkor persze még nem fejeződött be a betöltés, de a lényegi rész akadás mentesen olvasható volt)

>

2011.03.22.

+