MojAndroid
(x) hirdetés

Már egy pár hónap eltelt mióta a legutóbbi statisztikáimmal szórakoztattalak titeket, így most egy kis frissítéssel szolgálok. Ennek két apropója is van:

  1. ma-holnap ugorja meg az 5000-es letöltési szintet az AndroidPortal.hu app, ezzel belép az 5000-10000-es alkalmazások klubjába. Köszönet mindenkinek!
  2. ma reggel a Google egy kedves funkcióval lepett meg a Market fejlesztői oldalán: részletes statisztikákat tett elérhetővé az alkalmazások aktív telepítéseivel kapcsolatban.

Ezekből a számokból osztok meg egy párat alant, amiből kicsit lehet következtetni a magyarországi készülék használattal kapcsolatban, még ha nem is tekinthető teljes mértékben reprezentatívnak a felmérés. 

Mit is lehet tanulni a statisztikákból?

A Google a következő adatokat osztja meg a fejlesztőkkel (az alábbi adatok kizárólag az aktív telepítésekre vonatkoznak, és nem a letöltések számára):

  • telepítési trendek az idő függvényében 
  • Android verziók eloszlását
  • készülékek eloszlását (ezt pl a korábbi Google Analytics statisztikákból nem lehetett kiolvasni)
  • országok szerinti eloszlás
  • nyelvek szerinti eloszlás.

Az adatok tavaly decemberig visszamenőleg érhetőek el.

Az utóbbi 2 elemzés nem izgalmas az alkalmazásunk szempontjából, mert magyarországi appról van szó. Illetve a telepítési trend is egy elég unalmas görbét / egyenest mutat, mivel egy beállt alkalmazás “hétköznapjait” mutatja (650 és 1500 között egyenletes növekedést mutat az elmúlt 3 hónapban). De többi rejt érdekességeket.

Android verziók eloszlása

A következő ábra a két nappal ezelőtti helyzetet mutatja:

Android verziók eloszlása

Nagy meglepetések nincsenek. A 2.1 és a 2.2 viszi a felhasználók nagy %-át. Ami a különlegességét adja a dolognak az az, hogy jól kimutatható az Androidot érő leggyakoribb kritika, a fregmentáltság (szokták ez magyarul írni?!)! Jelenleg több 1.5-ös készülékre van feltelepítve az app, mint 2.3-ra, annak ellenére, hogy a 1.5-öt leváltó 1.6 már több mint 1,5 éve kint van, és a 2.3 is elérhető egy pár hónapja. 

További érdekesség, hogy a nagy átlagot is mutatja a Google referencia értéknek.

Készülékek eloszlása

Alant a készülékek eloszlása látható (itt talán fontos tudni, hogy a 3%-nál kisebb részesedésű készülékeket rakja a Google az “Others” kategóriába):

Android eszközök eloszlása - 2011-03-13

Ebből látszik, hogy a Samsung Galaxy S, és a HTC Desire magasan vezeti a népszerűségi listát. (Ugyan ez a kép egyébként minden más, akár nemzetközi szinten terjesztett, appjaimnál is.) Különösen meglepett a Galaxy Tabok magas %-a. A maga 6,6%-ával kimondottan – ismerve az árát :) – soknak gondolom. 

Egyébként a Google ezt mondja erre a statisztikára, illetve arra, hogy miért nincs referencia adat: “The data of the ‘Device’ attribute is sensitive, thus omitted.” Ezután már csak remélhetem, hogy ezzel a bejegyzéssel nem rontom senki üzleti érdekeit! :)

Ráadás

Végül egy kis ráadás a Google Analyticsból, amit a legutóbbi frissítéskor módosítottam: cikk szinten gyűjti az app a látogatottsági adatokat, így kimutatható, hogy mi a legolvasottabb cikk az appon (jó eséllyel a portálon is). Az elmúlt egy hónap dobogósai:

  1. http://androidportal.hu/2011-03-06/zte-light-tartosteszt-david-goliatok-kozott
  2. http://androidportal.hu/2011-03-07/hirhetfo
  3. http://androidportal.hu/2011-02-28/hirhetfo

Úgy látszik a híreket nagyon szeretjük, de ettől jobban csak a bizalmas információkat! ;)

Még egy dolog látszik a statisztikákon: határozottan jön a tavasz, és az emberek többet foglalkoznak a környezettel, mint a telefonukkal.

Ez szerintem jó trend, és ezzel kívánok nektek is kellemes ünnepeket, és végre jó időt, kirándulást, kertészkedést, stb…

2011.03.15.

+