MojAndroid
(x) hirdetés

Az LG meghívott, hogy élőben is tesztelhessük, kézben tarthassuk az új Optimus 2X-et. Nem kis meglepetésünkre azonban nem csak a 2X, hanem az új Black prototípusa is várt ránk a bemutatóteremben.

Az Optimus 2X az egyik első kétmagos, Nvidia Tegra2-vel szerelt mobiltelefonja. Csak röviden összeszedem a főbb technikai jellemzőket:

  • Nvidia Tegra 2
  • 4″ WVGA LCD
  • 1080p videórögzítés, lejátszás
  • hdmi kimenet (47″-os tévén tekinthettük meg a visszajátszást)
  • Optimus UI

A Black már nem ekkora ágyú, inkább csendes kedvenc. Az Optimust kézbevéve érezni annak a súlyát, amolyan férfi kézbe tervezett telefonról beszélünk. A Black minden kézben jól mutat. Meglepően könnyű és vékony. Amikor kézbevettem a telefonom (Nexus One) után igazán meglepődtem. A Blacket a “szokásos” 1GHz-es Snapdragon hajtja, 5 megapixeles kamerát, LED-es vakut is kapott, de itt a videórögzítés 1080p-t azért nem enged. 

Érdekes volt, hogy a Black már a 2.0-ás Optimus UI-t kapta.

Tegra ereje

Az Nvidia kétmagos processzora valóban meglepően jól muzsikál, s elképesztő volt, amit láthattunk. Ez persze azért is, mert nem most fogtunk először kezünkbe okostelefont, s még elég jól él emlékezetünkben az az idő, amikor lag, várakozás, task kill, s egyéb dolgok szinesítették a napi okostelefon használatot. Itt ennek nyoma sincs.

Netbookokat meghazudtoló teljesítményre képes a telefon. 1080p-s videót néztünk 47″-os tévére kivetítve hdmi kábelen keresztül, majd játszottunk Angry Birdst, s lelőttünk egy-két tankot, s visszaugrottunk a videóba, kicsit visszatekertünk, majd megnéztük a végét, s utána újra kilőttünk egy madarat a csúzlival. És mindez gyorsabban, folyamatosabban történt, mint most olvasod. Igen, engem is meggyőzött a dolog. Egy szép új világ előfutárát láthattuk.

Kérésre futtattam quadrant benchmarkot, s 2600 feletti értéket jelzett vissza a készülék.

A hdmi csatolóval, 1080p videórögzítéssel, illetve lejátszással a telefon simán nyugdíjba küldi a családi videókamerát. És akkor az ezzel kapcsolatos lehetőségek töredékéről beszéltem még csak.

Optimus UI

Az LG is, mint a többi gyártó valami egyediséget csempész a telefonjaiba. Ne csak az LG felirat legyen az egyetlen, ami alapján be lehet azonosítani, hogy mely gyártó termékét fogja kézben az ember. A htc telefonokat ma már mindenki felismeri a Sense UI miatt, az LG telefonokat az Optimus UI teszi különlegessé.

A felület sokkal kevésbé hivalkodó számomra, mint a Sense. A htc felületével nem tudok megbarátkozni, míg az LG-t látva, játszva vele, azt kell, hogy mondjam ezt már lehet, hogy rajta hagynám a telefonomon. Az Optimus UI inkább “csak egy apró kiegészítés csomag” az Android UI-hoz.

Kedvencem lett a Gesture kezelés. Az újabb telefonokból kiveszett a joystick, vagy bármi féle gomb, pöcök, amivel a kurzort könnyen pozicionálhatjuk egy hosszabb e-mailben, vagy sms-ben. Nagy virsli ujjakkal pedig nem mindig egyszerű a megfelelő helyre bökni a szövegben, ha pl. egy elgépelt betűt javítanánk. Az LG remek ötlettel állt elő. Oldalról megpofozva a telefont a kurzor ugrik egyet a megfelelő irányba. Ha függőlegesen pöcköljük, akkor pedig sorokat vált. Hihetetlen egyszerű, s nagyon hasznos feature.

A pöckölés a zenelejátszóba, s sok más alkalmazásba is integrálva lett. Zenehallgatásnál következő, vagy előző számra váltáshoz használhatjuk a módszert.

Másik hasznos extra a programok szabad kategorizálása. A telepített alkalmazásokat ügyesen kategóriákba pakolhatjuk. Innentől pedig szabad a pálya a kreativitásnak, s a rendrakási mániának. :)

A black már a 2.0-ás Optimus UI-t használja, így ott még tovább vitték a dolgot. Van rajta egy G gomb. Ennek nyomva tartása + a telefon mozgatása sok tapogatástól kímélheti meg a telefon tulajdonosokat. (ezt másodjára nem biztos, hogy így fogalmaztam volna, de már nem írom át. :))

Summa

Az LG mellett, mint mobiltelefon gyártó mellett eddig sokan legyintve elsétáltak. Főleg a komolyabb telefont használók tettek így. LG azt hiszem ezekben a körökben a rózsaszín diáklányoknak gyártott telefonok készítője volt. A 2X-et kézbe véve, ha valaki esetleg még így gondolkozik, azt hiszem azonnal át fogja értékelni magában a Koreai gyártót. A Black pedig a mindenki örül neki kategóriában indulhat nagy sikerrel. 

Köszönjük az LG-nek, Tamásnak, Ildikónak, Marcsinak a lehetőséget.

Sajnos nagy rohanásban a fényképezőgép itthon maradt, így csak a Telenortól nálunk levő Galaxy Tab szolgált mint videórögzítő eszköz (jövőre a 3x bemutatóját majd egy 2X-el rögzítjük 1080p-ben :)). Így képek helyett ottlétünk egy részéről készített videofelvétel vágatlanul megtekinthető itt a bejegyzés alatt. (Közel húsz perc érdekesség a telefonokról)

[video: http://www.youtube.com/watch?v=ATN_qWP7VZI]

2011.02.11.

+