MojAndroid
(x) hirdetés

hvg.huElőreszaladok: bár vannak már jól használható magyar újság appok Androidra, és vannak jó mobilskinnel felruházott netes újságok is, azt kell mondjam, hogy a HVG Androidos alkalmazása az eddigi legjobb magyar pályamű a témában. Eredetileg csak gyorstesztet akartam írni róla, gyorsan bemutatni, elvégre nem olvasok én újságot (régen HVG előfizető voltam, de hát kinek van arra ideje), aztán valahogy rajtaragadt a telefonomon, és azon veszem észre magam, hogy elkezdtem beállítgatni, használni, felfedezni a funkcióit. A HVG ugyanis továbbgondolta a “jelenítsük meg gyorsan, jól strukturáltan az újság tartalmát” feladatot, és valóban úgy próbálják meg tálalni a híreket, hogy a felhasználó könnyen tudja fogyasztani.

Először is az app kiadását egy kiterjedt zárt béta előzte meg – gondolom egy rakás extra ötletet, és hibajavítást pakoltak még bele az appba, mire a zárt béta nyílt (“örökös”) bétává vált.

Másodszor, és legfőképpen: az app személyre szabható. Beállítható, hogy melyik rovatot milyen gyakran frissítse, mennyire intruzívan értesítsen: én pl. kevésbé vagyok érdekelt a bréking nyúzokban, tehát értesítést csak annyit kérek, hogy van új olvasható cikk. A kis kijelzőmön galériákat biztosan nem nézek meg sose, így azokat (“Új nagyítás galériák”) szépen ki is lőttem, viszont az új blogajánlók érdekelnek, elvégre bloggerkedünk, vagy mi, ennyi belefér.

Az ui egyébként jó, kis telefonosok külön örülni fognak, hogy maga az alkalmazás nem tesz fent-lent értelmetlen keretet a fő tartalom, a szöveg köré. Talán puritán ez, de egy hírolvasó alkalmazástól ne várjunk grafikai allűröket. Fontméret rendben van, a Friss hírek rovatban pedig külön kis figyelmesség a bal oldalon futó időcsík, amivel a pontos idő tudta nélkül is képben vagy, hogy kb. mikor jött a hír. (Persze a pontos idő is ott van, de olyan ez, mint a mutatós óra: egy érzet elég.)

Ezen felül az alkalmazás készítői összekapcsolták az alkalmazást a Facebook-kal. Ha be vagy jelentkezve, az app az Ismerőseim menüpont alatt listázza azokat a cikkeket, amiket valamely Facebookos ismerős érdekesnek talált. Ez sok Facebook ismerős esetén viszonylag zajos, de már egy merítés, amivel aztán lehet mit kezdeni. És persze ennek megfelelően minden cikk lájkolható a Facebookon, segítendő a hírek útvesztőjében zavaros fejjel kóválygó FB friendeket. (Az meg, hogy a Facebook ismerőseimat aszerint szűrhessem, hogy kinek adok a véleményére hír szempontjából… Nos, a Facebookra vár a feladat, hogy lefejlessze a funkciót.)

A rengeteg beállítást persze idő végigtúrni, emiatt kicsit geek érzete lesz az embernek, de “sensible default”-on hagyva is remekül elmuzsikál a cucc – a konkrét állítgatás úgyis akkor kezdődik, amikor valamelyik rovat értesítéseit ritkítani, vagy sűríteni akarod. Ezenkívül hátrányként tekintek arra, hogy az appban nincs offline mód: nyilván az urbánus, konstans 3G kapcsolattal rendelkező középosztály van megcélozva, de nem lenne rossz egy következő verzióban legalább szöveges cikkeket letárolni, értelemszerűen az SD kártyára.

És persze az alkalmazás főoldalán be van linkelve a használati útmutató és a gépházblog: ha valami nem úgy működik, ahogy kéne neki, a fejlesztők várják az ötleteket, jelzéseket.

A hvg.hu app tehát meglehetős jól sikerült. Mivel újságot az ember inkább tableten olvas, remélem, hogy lesz egy tabletre optimalizált változat is, de buszon, metrón, villamoson olvasásra ez a mobiltelefonos app ideális. És hát ez az az extra funkcionalitás, amiért 2011-ben natív alkalmazást érdemes fejleszteni, és nem mobilra optimalizált weboldalt.

2011.02.09.

+