MojAndroid

Érdekes statisztika jelent meg a minap a ComputerWorld blogon, a nagyobb Androidos gyártók frissítési hajlandóságát, sebességét vizsgálva.

Röviden a stat: azt vizsgálták, hogy 2010-ben a gyártók milyen gyorsan, és az eszközparkjuk mekkora hányadát frissítették FroYo-ra. Ez aztán viszonylag szépen kirajzolja, hogy melyik gyártó törődik a felhasználóival igazán.

A két (lejjebb látható) grafikonból egyértelműen látszik, hogy a legjobban a HTC értette meg, hogy a telefon támogatási ciklusa nem az eladással ér véget. A Samsung (aki ellen jelenleg class action per van folyamatban az USA-ban a frissítések elmaradása miatt) csúnyán lemaradva a HTC és a második Motorola mögött, de még mindig jobbak, mint a Sony, akik számára a 2010-es év is az Android 1.6-ról szólt, FroYo pedig nem is lesz sose az X10-en. (De ez változóban – állítólag.)

A probléma persze a fragmentáltság, és könnyű lenne ezt a “Google modelljére” fogni (mint ahogy valaki meg is tette), mondván: “ez az az ár, amit a Google a gyártóknak és a szolgáltatóknak tett gesztusért fizet”, pedig nem csak erről van szó.

Az Android nyílt. Igen, a gyártókon nagyon sok múlik, hogy időben frissítsenek. Ha nem frissítenek? Akkor le fognak lépni a felhasználók, vagy egyedi ROM-okat fognak telepíteni a készülékre, ma már ez is 2 klikk kérdése. Hiszek abban, hogy ilyen sztohasztikus méretekben működik a piac ereje: ha a Sony-nak (vagy LG-nek, Dell-nek) nem sikerül gatyába rázni a verziókezelést, ki fognak esni az elit gyártók klubjából, és mindenki megy a HTC-hez. Ellenpélda persze a Samsung, ami annak ellenére messze a legsikeresebb Androidos gyártó, hogy a Galaxy S-re csak most jövöget ki valamiféle 2.2.1 ROM.

A fragmentáltság vádján felül viszont a nyíltság lényege: ha nem tetszik a gyári ROM, főzhetsz magadnak egyet. Ha nem tudsz magadnak főzni, akkor felteszel egy custom ROM-ot. A nyíltság erről szól.

Egyetértesz? Vagy kettőt? Írd le a kommentekben!

Share to TwitterShare to Google PlusShare to LinkedInShare to EmailShare to Print
2011. 01. 19.
 • Bereczki Zoltán

  “A fragmentáltság vádján felül viszont a nyíltság lényege: ha nem tetszik a gyári ROM, főzhetsz magadnak egyet. Ha nem tudsz magadnak főzni, akkor felteszel egy custom ROM-ot. A nyíltság erről szól.”
  Ez jól hangzik, de a gyakorlatban nem mindig működik. Nekem T-Mobile Pulse-om van. és még mindig nincs rá rendesen működő 2.2-es custom rom (vagy csak én nem tudok róla). És szerintem már nem is lesz, pedig nem régi modell, és eléggé elterjedt.

  • Anonymous

   Ne viccelj, a Pulse már egy 1.5 éves telefon! Annak idején még 1.5-ös Androiddal jött ki, már az is nagy szó (elnézve a többi gyártót) hogy a 2.1-et kiadták rá. Szerintem azért nincs rá stabil 2.2-es, mert akik csinálták eddig a főzött romokat már rég megvették a blade-et, és azt nyomják.

  • fgy

   A pulse-ra (nekem is az van) szerintem se lesz gyári 2.2.

   Viszont van Cyanogenmod féle romból készített rom, amiből nekem a legjobban bejött:

   http://android.modaco.com/content/t-mobile-pulse-pulse-modaco-com/322811/rom-cm6-aio-v5-based-on-beta-0-40/

   pontosabban ennek az eggyel ezelőtti négyes ( CM6 AIO v4) verziója. ez már a modacon sajnos nincs fenn….(de hozzá lehet jutni ….)

   A 2.1-ből pedig nekem speciel MCR 2.1u1 r7 van fenn, amit eddig a legjobbnak tartok. (Eddig kb 10 féle ROM-ot próbáltam).

   Egyébként elmondható, hogy elég sok összetevője van annak, hogy milyen gyors, ill. milyen gyorsnak érzed te a telefont….

 • Zsolt

  Noha én magam az esélytelenek nyugalmával szemlélem a frissítéses témát (lévén a Pulse Minire nem lesz Froyo :D ), az azért valahogy nem lepett meg, hogy ki törõdik leginkább velünk, userekkel. Volt már HTC PDA-m és akkor is pozitív élményt nyújtott -remélem, lesz is még tõlük valamim (:

 • zattaa

  Hát ez elég bosszantó…Nekem sony ericsson X10-em van..nagyon szeretem, jó kis telefon, gyors, csak néha akad meg de az lehet azért mert már vagy 90 app van a telcsimen:D

  szomorúan olvasom itt is és angol oldalakon is hogy nem ugrade-elnek x10 froyo-ra vagy bármi másra:(

  Olvastam ezt a csináld magad Rom-ozást, de nem minden világos, szeretném én magam rárakni a 2.2-őt de nem tudom hogyan kell, segitene nekem valaki ebben? van annak hátulütője ha belepiszkálok igy a telcsibe? (nem a gari miatt)..tuti müködiik utánna a telcsim?

  köszi a segitséget!

  Email: zattaa@gmail.com

  Attila

 • tice_rex

  Nem nagyon látom a képeken a HTC Legendet. Pedig kicsit árnyalná a HTC-ről kialakult képet a közel fél éves késéssel…

+