MojAndroid
(x) hirdetés

Ha neked nem elég a 10 pixeles óra a telefonod jobb felső sarkában, és szeretnél valami szebbet-jobbat, esetleg egy helyen látnád az időt, dátumot és az időjárást, akkor a SiMi Clock Widget a te barátod.

Ez a nem-is-olyan-pofonegyszerű widget egy rakás olyan funkcionalitást nyújt, ami igazából az alaprendszertől is elvárható lenne – ezért jó az Android, amit az alaprendszer esetleg nem nyújt, azt widgetek tömegével lehet kipótolni.

A widgetet telepítése után 2×1, 3×1, 4×1 és 5×1 “kocka” méretben is kipakolhatod a képernyődre. Én a teljes szélességű (4×1, vagy 5×1) méretet ajánlom, mert a SiMi Clock Widget már alapkonfigurációban is:

szép.

Állíthatod az háttér színét és áttetszőségét, a betűk méretét, színét, de minek: szerintem ez így jó, ahogy van. (Na jó, az áttetszőséget levettem közepesre, hogy jobban látszódjon a háttér, meg az áttetszőség ténye.)

A szépségen felül is kapsz egy csomó frankó funkciót:

  • óra, ugyebár;
  • dátum, ugyebár;
  • időjárás, konfigurálható frissítési időközzel; a helyi időjárást beállíthatod kézzel, vagy SiMi gps pozíció alapján kitalálja;
  • százalékos akku állapot, vizuális segédlettel.

És mindezeken kívül a widget bal és jobb oldalára, valamint középre tappantva kis menü jön fel, ahova alkalmazás gyorsindítókat konfigurálhatsz. Én pl. az órára tappantva calendar indítót állítottam be és a clock-ot (alarm beállítás miatt), de akár odapakolhatnám a Google Reader-t is, vagy bármit. Szóval valóban: ami idővel, időjárással, ilyesmivel kapcsolatos a telefonodon, azt egy 4×1-es widgetbe összehozhatod.

Mindennek az ára egy futás közben (tehát mindig) 5-8 MB memóriát zabáló háttérben futó szolgáltatás, ami egy mai telefonnal egyáltalán nem vészes, bár láttam már takarékosabb widgetet. (Bezzegpélda: Retro Clock Widget, 2 MB-os service.)

Az eddigi használat során kevés negatívumot fedeztem fel:

  • Más óra widgetek (az általam eddig használt Retro Clock Widget pl.) tudnak shortcutot az ébresztőfunkcióra. Ez hasznos lenne, de itt csak az órán keresztül (tehát +1 lépéssel) tudok odamenni. Nem show stopper, de jó lenne ha lenne ilyen.
  • Az időjárással kapcsolatos pozíciót látszólag csak GPS alapján tudja meghatározni, legalábbis nekem 3G-n egyáltalán nem működött. Kénytelen voltam begépelni,  hogy Hungary Budapest. (A lusta mindenemet, mi?)
  • Az akkuállapot vizuális része nekem első betöltésre működött, azóta nem. Valószínűleg én állítottam el valamit, de nem találom, hogy mit és hol. (Szóval ez vagy bug, vagy Layer 8 probléma.)
  • Idle állapotban számottevő az akksihasználata. Esetemben ez 3% (8 órás átlagban), ami elviselhető.

Természetesen a fenti problémák nem tartanak vissza a használattól, úgyhogy a SiMi Clock Widgetet bátran ajánlom bárkinek, minden telefon dísze.

2011.01.17.

+