MojAndroid
(x) hirdetés

Zeam launcherA Go Launcher teszten felbuzdulva én is megosztom veletek, mi jelenleg a kedvenc launcherem.

A CyanogenMod-ban ugyebár ADW.Launcher van, illetve annak egy “lite” változata. Az ADW-t szeretjük is, mert szabad szoftver, viszont G1-en (tehát lassú és szűk telefonon) hajlamos volt tovább nyújtózkodni, mint ameddig a takarója ért, legalábbis ami a memóriazabálást illeti. Ilyenkor aztán kiesett a memóriából valami másik app miatt, aztán jöhetett az újraindulás-újratöltődés körüli 1-2 másodperces késleltetés.

Több launcher kipróbálása után én a Zeam Launchernél kötöttem ki. Fejlesztője szerint a Zeam egy “free and lightweight alternative”, vagyis a fejlesztés során kifejezetten a pehelysúlyra koncentrált, és ez elég jól sikerült is:

  • Összesen 419 kiB (összehasonlításképpen: ADW.Launcher: 1,14 MiB, Go Launcher: 2,04 MiB, LauncherPro: 2,34 MiB). Ez persze nem az az érték, amit a memórában foglal, de sejthetően az sem túl nagy – amióta fent van (1-2 hónap), szerintem 1-2-szer volt csak reload.
  • Kicsit kevesebb beállítási lehetősége van, mint a nagyoknak, de funkcionalitásban mégis azt mondom, hogy hozza azt, amit nekem az ADW nyújtott.
  • Képernyőváltás jobbra-balra szép gyors, gördülékeny, G1-en is.
  • Összevissza lehet konfigurálni mindenféle akciót, a duplatapp-pal bezárólag. Nálam a “swipe up” az, ami használatban van – screen preview-kat aktiválok vele.
  • A dokkra (ami ugye az alsó ikonsor) végtelenszámú ikont ki lehet tenni, aztán scrollozgatni köztük. Nálam 6 db. van, amint a lenti screenshotokon látható. Emiatt az app drawer ikon nincs középen, ami nekem kifejezetten tetszik, szeretem ezt a kis aszimmetriát.
  • Tud kezelni saját jogon háttérképet. (Erről nem tudtam eldönteni, hogy érdemes-e.)
  • Szép az app drawer-je, az áttetszőség (transzparencia) állítható. Az áttetszőség (nálam 128-ra állítva) nem okozott semmilyen lassulást.
  • Eltüntethetők a home screenekről az ikon alatti szövegek. 

Szóval remek kis launcher; nem egy Sense, de én azok közé tartozom, akiknek jobban bejön ez a letisztultság, szerintem a Sense az egy másik világ eleve. És azt sejtem, hogy ha gyorsabb telefonom lesz, ott sem fogok akarni valami súlyosabb launcherre váltani, mert ez mindent tud, ami nekem kell.

2011.01.16.

+