MojAndroid
(x) hirdetés

Sokáig úgy voltam vele, hogy nem fogok a custom ROM, módosított kernel, lagfix és egyéb nyalánkságok témakörében írni, de muszáj vagyok. Egészen egyszerűen azért, mert a Samsung fatökű lepkevadász programozókat használ. Viszont ami ezután következik, azt mindenki a saját felelősségére hasznosítja. Én semmi felelősséget nem vállalok és ha segítségre van szükséged, nem vagyok benne biztos, hogy mindenre tudok majd választ adni. De ahogyan a korábbi írásomban is megjegyeztem, angol nyelv és XDA fórum.
Na kérem. A Custom ROM-okat továbbra sem támogatom, bár a CyanogenMOD csapat valami elképesztőt fog létrehozni és ha elkészülnek vele, akkor azt biztosan ki fogom próbálni.
De amiről most írok az egy módosított kernel. Néhány ügyes srác összerakott egy nagyon szépen optimalizált kernelt-t a Samsung Galaxy S telefonra. Ennek eredményeképpen a telefon tempója javul, simább érzetet ad. Több verzióban le lehet tölteni, én a 300HZ-es verzióra szavaztam (a gyári beállítás 256HZ-en ketyeg) és beállítottam az összes Tweak-et.

Ezek kernel paraméterek amiktől szintén javul a teljesítmény de mivel nem 100%, hogy mindenkinek működni fog, ezért külön ki- és bekapcsolható az összes, ha gond van vele egesével ki lehet kapcsolni mindet. Ez tegnap történt de ma rászántam magam arra, hogy bekapcsoljam a lagfix-et is. A Samsung a lassú és nehézkes RFS fájlrendszert használni, a lagfix pedig kokrétan annyit tesz, hogy kicseréli ezt egy gyorsabb változatra. Én a voodoo mellett döntöttem és mindenkinek ezt ajánlom, bár van lehetőségünk több verziót is választani amelyek gyorsabbak, ez egy nagyon erősen letesztelt verzió, amelyben ezidáig egyetlen felhasználó sem talált hibát. Elég konzervatív beállítás, csak a /data-t formázza át ext4 fájlrendszerre RFS helyett. Ezt tudjuk úgy is alkalmazni, hogy backup/restore kérünk, azaz alkalmazzuk a lagfixet és restart. Restart után szól a telefon, hogy változott a konfiguráció, tényleg akarjuk vagy sem. Itt lehet azt is eldönteni, hogy üresre törölje a telefont vagy mentsen mindent és állítsa vissza a algfix alkalmazása után. Aki ez utóbbira szavaz, az onnan folytatja a telefon használatát, ahol abbahagyta, csak szárnyallni fog a készülék. :)
Az egész alapja a kernel és a hozzá kapott ClockWorkMOD recovery, ami kicseréli a gyári recovery-t a sajátjára. Itt minden pontosan le van írva, odinnal kell telepíteni az új kernelt, ez nagyjából 5-6 másodperc. Ha ezen túl vagyunk, akkor jöhet a jóság. Hangerő gomb fel, home gomb és bekapcsoló gomb nyomva tartva hosszan, amíg be nem jön a recovery menü. Itt tudjuk ki- és bekapcsolni a tweak-eket, alkalmazni a lagfix-et (és természetesen visszaállítani is az eredeti állapotokat) illetve a BLN (backlight notification) funkciókat bekapcsolni (pl. nem fogadott hívás esetén világítsanak az érintő gombok, stb.) és kapunk még pár extra funkciót a recovery menüben.

Hogy miért is ragadtam tollat végül? Mert az amúgy sem lassú Samsung Galaxy S-ből Ferrari lett. Reccenés nélkül, gördülékenyen, folyamatosan elképesztő sebességet produkál a telefon. Minden egy pillanat műve és a legtöbb install fele annyi idő alatt megy végbe illetve sokkal gyorsabban indulnak el a programok. S bár RAM problémák nincsenek a telefonnal, ezen kernel használatával +37MB szabad memóriához jutunk.
Mivel a bejegyzés eleje elég távoli, leírom újra: mindenki a saját felelősségére használja ezt a módosított kernel-t és az összes beállítást. Ami még fontos, csak és kizárólag 2.2 alatt működik, hiszen ehhez készült. 2.1-es Androiddal nem működik. Ha pedig majd lesz 2.3 akkor a lagfixet ki kell kapcsolni annak telepítése előtt és annak telepítésével az egész el is tűnik, de nyilván elkészül majd arra is a módosított verzió.
Végül pedig íme a módosítás eredménye a Quadrant Benchmark szerint. Önmagáért beszélnek a képek. A bal oldali az én telefonom ezzel a módosítással (A your device az én Galaxy S-em, a 4. helyen szereplő pedig egy mérés a gyári 2.2-es ROM-al), a jobb oldali pedig a CyanogenMOD csapat által készített custom ROM, ami jelenleg alpha állapotban van és 100 feletti hibaszámmal bír, de elképesztő ütemben dolgoznak rajta. Ők a nulláról kezdték egy gyári Android 2.2-ből kiindulva (ha elkészül hibátlanra, gyönyörű lesz).

 

2010.11.25.

Ezeket már olvastad?

+