MojAndroid
(x) hirdetés

Dátum még nincs ugyan, de úgy néz ki, hogy amit az EU nem tudott igazán elérni, azt a spanyol és portugál miniszterelnök el fog: a New York Times értesülése szerint hamarosan eltörlik a mobil roaming díjakat Spanyolország és Portugália között. Nem csökkentik – eltörlik.

Nem akarok itt politizálásba csapni (sehol se akarok), de mindig hittem abban, hogy amit “felül” nem tesznek meg, azt alulról építkezve el lehet érni. Ez működik civil szinten (lásd criticalmass.hu), és úgy tűnik, hogy működik állami szinten is: ez a két ország a jelek szerint átveszi i(nkompe|mpo)tens EU feladatát, és megoldja.

Jó lenne valami ilyesmi itt a CEE régióban is, de sejtem, hogy itt kellően erősek a telekomos lobbik, hogy ez ne történjen meg csak úgy: a spanyol-portugál roaming piac megszüntetése-egyesítése várhatóan nagyon fog fájni az ottani szolgáltatóknak is.

Az EU egyébként várhatóan 2011 tavasszal (a magyar EU elnökség alatt, hoppá!) teszi közzé a terveit a 2012 július utáni időszakra roaming ügyben, addig a mostani szabályok érvényesek.

2010.11.10.

+