MojAndroid
(x) hirdetés

Mindenekelőtt leszögezem: én nem telefont vettem! Pontosabban nem telefonnak használom.

Két éve birtoklok egy iPod Touch 1G-t. Imádom. Viszont rettenetesen hiányzott belőle a mobilinternet, és rühellem az Apple-ét a szoftverpolitikája miatt, iTunes (és ennélfogva MacOS vagy Windows) nélkül a cucc gyakorlatilag használhatatlan. Ugyanakkor nem akartam hagyományos billentyűzet nélküli telefont, mert üssetek meg, szeretek ,,vakon” SMS-t gépelni, a jelenlegi telefonom minden menüjét fejből tolom. Volt egy tartalék telefonom is a magán előfizetésemmel, és azt is hurcoltam magammal parkolni és autópályázni, ebből következik, hogy a gadgetek számát is csökkenteni akartam, például egy kétkártyás telefonnal. Ugyanakkor a környezetem teljesen beoltott Androiddal, bebillent a must-buy bit.

Ekkor megláttam a Galaxist, és végem volt. A geekfaktora logaritmikus skálán is háromszámjegyű, egyszerűen nekem kellett egy. Tehát nem kétkártyás mobil, hanem iPod 3G Apple-free edition lett belőle. A Galaxis kinézetre pont olyan mint egy iPod, csak éppen mindent tud, ami az iPodból hiányzott. Ráadásul mindent tud a beste lélek a hardver billentyűzeten kívül, amit manapság androidos telefon tudhat (HD videó, midenféle szenzorok, sdkártya, kutyafüle).

Innentől kicsit felsorolás-stílusban.
HW tetszik:
– nagy, szép kijelző: már majdnem lehet rajta böngészni. Szépek a szinei, a feketéi pedig a retina display-nél (iPhone 4) jobb, cserébe a felbontása rosszabb. Érdekes, hogy az egymást követő képpont sorok és oszlopok fél képponttal el vannak tolva, olyan hatása van, mint ha átlós lenne a rács.
– letisztult dizájn: végülis az Appletől nyúlták, nem tévedhettek nagyot.
– gyors: na ez egy kis magyarázatra szorul. a HW gyors. Tényleg az. De ez annyira természetes, hogy inkább az tűnik fel, hogy a többi lassú.
– mindent tud: proximity szenzor, fényérzékelő, első kamera, hátsó kamera.
– HD videó felvétel: a legnagyobb királyság! Azonnal kell HD fejkamera.
– 8 GB belső memória, ha az ember nem akar sok zenét/videót rá, akkor egy életre elég.
– mobil APN
– meglehetősen jól bírja az akksi, akár két-három napot is el lehet vele működni, enyhe felhasználás mellett.
– nagyon könnyű

HW nem tetszik:
– Telefonnak túl nagy, nem lehet egy kézzel kényelmesen átérni a képernyőt, kényelmetlen egy kézzel használni.
– A túlzottan lekerekített élek miatt egy kézzel nehéz megnyomni a power gombot. Gyakorlatlan kézből egyszerűen kiugrik a készülék.
– nincs rajta status led. az érintőgombok háttérvilágítását próbálják ROM főzők rávenni erre a funkcióra.

HW semleges (van akinek hátrány, van akinek előny):
– nincs rajta semmilyen trackball
– a szokásos négy helyett csak három gomb az alján, ebből egy nyomógomb és két érintőgomb.
– a fényképek minősége közepes. Az iPhone 4 és a Sony-Ericcson k800i-m szebb képeket csinál. Kicsit fátyolos, gyenge fényviszonyok között pedig könnyen bemozdul.
– műanyag ház. elég jó minőségű, de egy iPhone/iPod azért odébb van.

SW tetszik:
– Android.
– mobil APN üzemmód, ami a 2.2-es Androidtól kezdve lesz default máshol ahol a hardver erre alkalmas.
– alapból task manager alkalmazás, elég jól használható
– egyéb Samsung appok, néhány játék, miegymás. Nem különösebben izgalmas.

SW nem tetszik:
– hát az hogy Samsung. bővebben:
– Samsung számomra érthetetlen módon kihagyta a gyorsulásmérő-kalibráció lehetőségét, állítólag a 2.2-ben már benne lesz.
– update-hez sajnos kell hozzá a világszégyene PC Windows-only alkalmazás, a kies Kies. Ez egyszerűen vállalhatatlanul borzalmasan rossz. Az Android-oldali megfelelője, valami MPT app is borzalmasan instabil.
– Lassan de látványosan belassul kb egy hét uptime alatt. Ez a belassult állapota kb a Samsung Galaxy Spica legjobb sebességét idézi, de a Galaxishoz képest nagyon érezni. Állítólag a 2.2 ezen is segít majd.
– Előfordult már hogy valami beette magát a CPU-ba, és állandóan futott, ette az akksit. Nem tudom mi volt az, nem álltam neki kideríteni, inkább újraindítottam.
– a Samsung valami RFS vagy mit ültetett rá a cuccra, ami miatt a file műveletek lassúak (persze mihez képest).

Összegzés: telefonnak nem vennék ilyet, PDA-nak kiváló. Valamint inkább annak ajánlanám, aki nem pontosan másfél hónapja azzal fekszik és kel, hogy kiadták-e már rá a 2.2-es firmwaret, illetve van Windowsa.

(x) hirdetés
2010.10.18.

+