MojAndroid
(x) hirdetés

Tegnap (vagy talán tegnapelőtt) óta elérhető a Marketen az Opera Mini 5, a más platformokon már bizonyított böngésző Androidos változata. Mivel hagyományosan a gyorsaságáról ismert, adtam neki én is egy gyorstesztet.

Először is: elképesztően gyors! Az Opera mobilalkalmazásai régóta az élvonalban vannak a sebességükkel, amit az Opera tömörítőszerverek hadával éri el: saját állításuk szerint a tartalmakat 90%-osan tudják tömöríteni, mielőtt leküldik a böngészőnek. Az eredmény szerintük “lightning fast”, ami nem áll messze a valóságtól. Ennek ára az, hogy minden adatod átmegy az Opera szervereken, ami pl. Facebook-, vagy GMail-azonosítók esetében adatvédelmileg viszonylag aggályos. (Persze tulajdonképpen ne legyenek illúzióink, nekünk akik Nagy Testvér telefont vettünk, hogy a Google Skynet ugyanezt csinálja, még ha nem is reklámozza.)

A tömörítőszerveres módszer miatt kicsit más az oldalak töltődésének jellege, mint a többi böngészőnél: az elején pár másodpercet gondolkozik a böngésző, aztán egyszercsak — bumm! — bejön az egész oldal.

A böngésző natív érzetével komoly problémáim voltak: az érintéses görgetés inkább iPhone-ra hasonlít mint Androidra (nincs az Androidra jellemző hosszabb kifutás), ez kicsi annoyance — mindig rá kell görgetnem egyet az oldara, mert nem görget annyit, mint amennyit az összes más alkalmazásnál megszoktam. A Menu gomb csak a címsort hozza fel, opciókat nem, azokat a képernyő jobb alsó sarkában levő ikonnal érhetjük el — megintcsak nem natív az érzet. A képernyőt hosszan érintve elkezd “bugyogni” az ujjbegy alatt a képernyő, és context sensitive menüt hoz fel, itt egy klikkel hamarabb elérhetjük pl. a szöveg kijelölése/másolása funkciót, mint az Android beépített böngészőjében — ez jó. Természetesen jó az Opera kezdőoldal az okos könyvjelzőkkel — ha jól sejtem ezt először az Opera csinálta meg annak idején, viszont ma már mindenki más is csinálja, az Android is. Mindenesetre jó, hogy van.

Gyorstesztnek pár gyakran használt oldalt töltögettem be, elsőnek a Facebookot, konkrétan a touch.facebook.com -ot, ez van ugyebár kapacitív okostelefonokra optimalizálva. Természetesen fél pillanat alatt betöltődött, de ezzel kb. vége is volt az élménynek: maga a touch nem működik, a görgőt mozgatva nem a klikkelhető elemek között ugrál a kijelölés, hanem előhoz egy — nincs erre más szó — lame egérkurzort, amivel aztán lehetett centizni, hogy eltaláljam a checkboxot, meg a gonbot. Az “Older posts”-ra tappantva újratölti az egész oldalt, valamiért az az Ajax bigyó nem működik.

Másodiknak GMail (mert van akinek a fapad natív GMail nem felel meg), természetesen a billentyűzetes mobiltelefonokra optimalizált verzió jön be, aminek nagyobb a funkciókészlete, mint a touch-os GMailnek, de cserébe megintcsak alig használható hüvelykujjal, megint előkerül a béna kurzor — nem akarnám, hogy egy házibuliban meglásson valaki ezzel a kurzorral, komolyan.

Harmadiknak pedig a bloated és mobilfelülettel egyáltalán nem rendelkező oldalak képviseletében az Indexszel teszteltem, és azt találtam, hogy ez az Opera hazai pályája: az az oldal, ahol a mobilböngésző elhasalna, vagy legalábbis félmegoldásokra kényszerülne az asztali megjelenés optimalizálását szem előtt tartva, az Opera mobilklienst viszont erre fejlesztették. Ez volt az egyetlen oldal, amit élvezetesebb Opera alatt nézni, mint az Android Browser alatt, itt földbe döngöl mindenki mást.

Mindent összevetve 3/5-öt adok a programnak, kétségtelenül a leggyorsabb a piacon, de az interface sajátosságai miatt összességében macerásabb használni, és inkább maradok a default böngészőnél. Az igazsághoz viszont hozzátartozik, hogy a rootolt telefonom böngészője a legutóbbi release óta eszeveszett gyors, úgyhogy akinek pl. nincs rootolt telefonja és valami Android 1.5, 1.6 eszközön sínylődik régi és lassú böngészővel, annak mindenképpen érdemes kipróbálni.

2010.03.12.

+