MojAndroid
(x) hirdetés

   Mivel egyre gyakrabban jön elő a kérdés az először idelátogató újdonsült tulajoktól, ezért megpróbálom képekkel illusztrálva, a saját telefonomon keresztül bemutatni, hogyan cserélhetünk ROM -ot a készülékünkön. Megjegyzem tisztában vagyok vele, hogy rengeteg angol nyelvű leírás van már a témában, meg azzal is, hogy aki androidos telefont vesz, nem árt, ha tud angolul, de láttam már olyat, aki bár a telefonjával remekül boldogul, (még ha az angolul is kommunikál vele) de egy hosszabb szöveget, fogalmazást már nem biztos, hogy megért. Ezért kérem tűrjük meg itt ezt a kis szösszenetet, aztán akinek szüksége van rá elolvassa, akinek meg nem, az nem pocsékolja az idejét az olvasásával. :)

   Nos, az első és legalapvetőbb lépés, hogy megtudjuk pontosan milyen alaplappal szerelt telefon van a birtokunkban. Sajnos nem minden Magic egyforma. Létezik belőle 32A és 32B verzió is.

A 32A -ban több memória (288MB) áll rendelkezésünkre, viszont ez a ritkább, így kevesebb ROM, egyéb fejlesztés érhető el rá. Cserébe azonban szépen futtatják a Hero -ban is használt Sense UI kezelőfelületet.

A 32B -ben be kell érnünk kevesebb memóriával (198MB), de ez a gyakoribb típus, így ehhez érhető el a legtöbb egyedi ROM és mod. (A Google fejlesztői telefon – ION – is erre épül, így remélhetőleg hosszú támogatottságra számíthatunk.)

  Kapcsoljuk ki a telefonunkat, majd kapcsoljuk be úgy, hogy közben a Back/Vissza gombot nyomva tartjuk. Valami ilyesmit kell látnunk:

A PVT 32B jelzi, hogy 32B telefonom van. A HBOOT-1.33.0006 (SAPP30000) pedig az aktuális SPL verzió.

Fontos tudnunk még, hogy jelenleg az Android OS melyik verziója fut a telefonon.

Ezt a Menu → Settings → About phone menüpont alatt tehetjük meg.

Mint gondolom sokan mások, én is telepítettem az éteren keresztül kapott frissítést, így 1.6 fut a telefonomon. Ezzel csak az a baj, hogy ebben már foltozták azt a biztonsági rést, aminek segítségével root jogot szerezhetünk a telefonunkon. Ezért következő lépésként letöltjük, majd telepítjük a „hibás” Cupcake buildet. :)

Link: http://www.megaupload.com/?d=BLM4EDGE
md5sum: 33d958062cc02bb2cec157f68621d2ff

Szükségünk lesz még a Recovery Flasher nevű kis programocskára, amivel a gyári recovery image -et cseréljük le egy Amon_RA nick alatt fejlesztő figura számos hasznos funkcióval felvértezett egyedi recovery image -ére.

Link: http://zenthought.org/system/files/asset/2/flashrec-1.1.3-20091107-2.apk

Ha lehetőségünk van rá, formázzuk meg a memóriakártyánkat a számítógépben (FAT32, alapértelmezett foglalási egység). Majd másoljuk fel az előzőleg letöltött Cupcake fájlt (SAPPIMG.NBH) az SD kártya gyökerébe. Ne tegyük semmilyen mappába!!. Kapcsoljuk ki a telefont, helyezzük vissza a kártyát, majd kapcsoljuk be a „Hangerő LE” nyomva tartása mellet. Ha kérdezi, nyomjunk meg a trackballt az update indításához.

Update közben, ha lehet ne vegyük ki az aksit Felesleges idegeskedéstől kíméljük meg magunkat. :)

Miután végzett, felajánlja a telefon újraindítását, amit el is fogadhatunk.

  Most van egy gyári állapotú, android 1.5 -öt futtató Magicünk. Ne álljunk hát meg, lépjünk be a Marketbe és keressünk egy számunkra szimpatikus fájlkezelő alkalmazást. Én az Astro file managert választottam. Közben formázzuk le újra a memóriakártyánkat, és az előzőleg letöltött flashrec-1.1.3-20091107-2.apk -t másoljuk fel a kártya gyökerébe.

  Töltsük le a telefonunknak megfelelő Amon_RA féle recovery image -et,majd másoljuk fel szintén a memóriakártya gyökerébe. 32A -ra a H végűt, 32B -re a G végűt válasszuk.Helyezzük vissza a kártyát a telefonba. Mielőtt bármit csinálnánk, győződjünk meg róla, hogy engedélyezve van az ismeretlen forrásból származó alkalmazások telepítése.

Menu → Settings → Applications → Unknown sources.

Indítsuk el kedvenc fájlkezelő programunkat, tallózzuk ki a flashrec-1.1.3-20091107-2.apk telepítőt az SD kártyánkról,telepítsük, majd indítsuk is el.

Nyomjunk a Backup Recovery Image gombra. Pár pillanat múlva szól, hogy kész. (Ha valamiért megakadna, vagy hibát írna, nyugodtan indítsuk újra a programot, és próbáljuk meg még egyszer.)

Írjuk be a szövegdobozba a kártyára másolt Amon_RA recevovery.img elérési útvonalát. Az én esetemben ez így nézett ki: /sdcard/recovery-RA-sapphire-v1.5.2G.img Tehát a kiterjesztést se felejtsük le!

Majd nyomjunk a Flash Recovery Image gombra. Ha a Flash Complete felirat megjelenik nyert ügyünk van.

Kapcsoljuk ki a telefont és nézzük meg az eredményt! Home gombot lenyomva tartva kapcsoljuk be. A következőt kell látnunk:

Számunkra az egyik legfontosabb menüpont a Wipe.

Mielőtt romot cserélünk, mindig nyomjunk a Wipe data /factory reset menüpontra. Ezzel elkerülhetünk apró, ámde annál bosszantóbb hibákat, amiket egyes romokból visszamaradt fájlok az aktuális rom fájljaival való összeakadása okozhat. (Ha particionált memóriakártyával rendelkezünk, akkor használjuk a Wipe SD:ext partition menüpontot is!) Wipe után nincs más hátra mint flashelni a nekünk tetsző romot, amit előzőleg a memóriakártya gyökerébe másoltunk → Flash zip from sdcard.

  Fontos megemlíteni, ha 32B -re szeretnénk Hero romot, több mint valószínű, hogy particionálnunk kell az SD kártyát.

Minden egyedi rom esetében erősen ajánlott a készítő által javasoltak követése!

  Lehetőségünk van még teljes rendszermentést, majd később visszaállítást csinálni a Backup/Restore menüpont alatt, így könnyen tudunk váltogatni a különféle romok közt.

  Ha valami miatt szervizbe kényszerülünk vinni Magicünket, vagy szeretnénk hozzájutni a hivatalos gyári frissítésekhez, csak annyi a dolgunk, hogy az első lépésként leírt Cupcake downgrade -et megcsináljuk. Aztán már csak várnunk kell. Mondjuk egy Eclair update -re. :P

 

Figyelem!! Mindenki saját belátása szerint cselekedjen!! Nem vállalok felelősséget a telefonodért!!

(x) hirdetés
2009.12.29.

+