MojAndroid
(x) hirdetés

Update: A hír igaz, Michael Robertson blogján ma reggel a következő üzenet jelent meg:

I’m proud to announce that Google has acquired Gizmo5. Read the official announcement here.

Existing Gizmo5 users can expect their account and service to keep working as they have in the past, but new signups will temporarily be suspended while we work on making the Google Voice and Gizmo5 experience even better.

I’m excited about what the future has in store for Gizmo5 technology, service and employees.

És a hivatalos bejelentés.

(Az eredeti cikk a Tovább alatt.)

Nem hiszem, hogy sokan ismeriktek közületek a Gizmo5 nevű kis projektcéget. Az öregebbek még emlékezhetnek az mp3.com oldalra, és az annak idején körülötte zajló hacacáréra. Ez még bőven a ThePirateBay előtt, sőt, bőven a Napster első inkarnációja előtt volt, abban a korban, amikor még nagyon vadul próbálgatta a határait az online gazdaság. Ennek csak annyi köze van a Gizmo5 projekthez, hogy az mp3.com alapítója, Michael Robertson egy ügyes mozdulattal 400 millió (azaz négyszázmillió, illetve egészen pontosan 372 millió) dollárért eladta a domainnevet a CNET-nek, és a pénzből érdekes projekteket indított: többek között a Lindows-t (később Linspire), az Mp3Tunes-t, és a SIPPhone nevű kis céget, aki a Gizmo5-öt, egy SIP alapú VoIP (tehát internetes telefónia-) alkalmazást fejleszti, és ezzel el is értünk a lényeghez:

A Gizmo5 egy sokplatformos SIP alkalmazás.

Nos, úgy fest, hogy ezt a projektet most a Google megvásárolta. Mit jelent ez?

A Gizmo5, a GTalk-hoz hasonlóan, XMPP-t használ a chat funkció megvalósításához, ezt integrálni tehát nem lesz feladat. A kigondolt-kiépített SIP infrastruktúra nagyon jól jöhet a Google Voice alá, ráadásul ha a Google Voice SIP alapon működik, az Apple többé nem tilthatja ki az AppStore-ból, a többi VoIP alkalmazás kitiltása nélkül. (Persze az Apple a saját birtokán sokmindent megtehet.)

Androidon jelenleg kevés SIP alkalmazás van, és azok használhatóságáról is megoszlanak a vélemények. (Bár nekem speciel nem volt vele problémám.) Ha a Google Voice hirtelen SIP-es termék lesz, nyilván rövid úton veszélyt fog jelenteni a meglevő SIP alkalmazásokra és a mögöttük álló VoIP cégekre. A Gizmo5 felvásárlása tehát üzetetet is hordoz a kis VoIP cégeknek: gyorsan biztosíatni kell a piacot, mert nyakukon a Google. (Lásd még: navigációs szoftverek.)

Lényeg a lényeg, kíváncsi vagyok, igaz-e a hír, és ha igen, mikor láthatunk Google GizmoVoice-t az Android Marketen?

2009.11.10.

+