MojAndroid
(x) hirdetés

A napokban voltam egy különös találkozón ( pár külföldi, pár magyar – egy embert ismertem az egész társaságból ), ahol elég családias volt a hangulat. A társalgás angolul ment, mikor is előkerült a netbook vs smartphone téma. Az egyik magyar hölgy mondta, hogy kell neki valami, amivel könnyen megnézheti a mailjet vagy akár facebookolhat is egy kicsit. Hamar meggyőztük, hogy ehhez nem kell netbook, mert manapság a telefonok ezekre teljesen alkalmasak.

Az érdekes helyzet alakult ki, mikor az angol srác előhúzta az iPhone-ját és elkezdte ecsetelni, hogy mennyi mindent tud ( elég jó előadás volt, miközben azt is bemutatta, hogy akár egy dobásnak imitált mozdulattal is lehet fájlokat küldeni egyik telefonról a másikra), mikor előhúztam én az Androidomat és csak annyit tettem hozzá egy széles, huncut mosollyal: “This one knows everything that one, maybe even more.” (Ez itt mindazt tudja, amit amaz, talán még többet is). A szimpla egyszerűségem nem volt túl hatásos, ezért sajnálttal kellett tapasztalnom, hogy az iPhone-nak nagyobb a hátszele.

És így jött létre ez e bejegyzés, amiben kicsit összehasonlítjuk a két terméket.Az alapokról:

Jelenleg az összes iPhone-t az Apple gyártja, kialakításilag az összes ugyan úgy néz ki, attól eltekintve, hogy a színe eltérő lehet. Az iPhone-okon futó szoftver neve iPhone OS (jelenleg a 3.x-nél járunk valahol).

Jelenleg az összes Androidot a Google gyártja. Na és itt van ez a másik mobil operációs rendszer, amit Android-nak hívnak és a Google fejleszti. A telefon(oka)t pedig nem Androidnak hívják, hanem sok-sok gyártó, mint pl.: HTC, Motorla, Asus, SonyEricsson – és az idő múlásával több és több – kiadja saját fejlesztésű, stílusú telefonját, amiken Android OS fut.
Na igen, és akkor még meg sem említettem, hogy a közejövőben az Androidot már nem csak mobiltelefonokon használhatjuk…

Összehasonlítás:

Az elején úgy gondoltam, hogy egy kis táblázatba összefoglalom a dolgokat – csak úgy szárazon -, de aztán inkább úgy döntöttem, hogy inkább mondatokba foglalom, mert így mégiscsak kényelmesebb megjegyzéseket hozzáfűzni.

Azt mindkét termékről elmondhatom, hogy legyünk bárhol a világon, nem tudunk különbséget tenni elérhetőség szempontjából a két telefon között. Mindkettő rendelkezik GSM/EDGE, UMTS/HSDPA kapcsolatokkal. Ha net közelben vagyunk, akkor bekapcsolhatjuk a WiFi-t (b/g), vagy akár Bluetooth-on keresztül fileokat mozgathatunk ide-oda, vagy használhatjuk a Stereo hadsetünket vele.
SMS, MMS, E-mail küldés/fogadásban sincs különbség, gond nélkül megy mind a kettőn. Ha pedig eltévednénk csak bekapcsoljuk a GPS-t és legalább már tudjuk, hogy milyen koordinátánál vagyunk (noha még mindig el vagyok tévedve, hacsak nem csatlakozunk netre és nézzük meg a weben).

Mostanság nem nagy szám, ha zenét hallgatunk / videót nézünk a telefonon. Mindkettővel meg lehet tenni azonban a tárolás módja itt már kicsit különbözik. Az Iphone-okat 16 vagy 32GB-os kiszerelésben vehetjük. Jól meg kell gondolni, hogy melyiket választjuk, mert cserélésükre nincs lehetőség. Android estében viszont nincs ilyen probléma. Maximum 32GB-os microSDHC kártyát tudunk a hátsó borítás alá csúsztatni.

Akkumulátor tájékán is van egy kis különbség, hiszen iPhone-ban nem lehet cserélni.

Fényképezhetünk, vagy akár videót is vehetünk fel a kameránkkal telefonunkkal. Míg az iPhone esetében maximum 3 megapixeles képet készíthetünk, addig az Androidos telefonok esetében 5 megapixel sűrűn előfordul (van egyáltalán kisebb?). Mindkettőhöz jár autofókusz és fókuszálás az érintés helyére a képernyőn. A kép minőségéről inkább nem beszélnék, mert szerintem vétek nem norális fényképezőgépet használni. Mindenesetre ha valamit gyorsan le kell kapni, akkor arra tökéletes – már ha nem vagyunk sötét helyen, merthogy iPhone-on vaku nincs, Androidnál pedig készüléktől függ)!

Ugyancsak mindkét telefonban van gyorsulásérzékelő ( érzékeli a saját mozgását minden irányba, sőt, akár azt tudja, hogy állva tartjuk a kezünkben vagy elfektetve ), környezeti fény érzékelő ( sötét szobában kisebb fényerővel működik a telefon, mint vakító napsütésben ).

Piactérrel is rendelkezik mindkét platform, ahonnan egyaránt fellelhetőek ingyenes alkalmazások (játékok, hírolvasók, stb) és fizetősek. Elég sok alkalmazás van, ami mindkét platformra letölthető és ugyan úgy működik.

Nem ejtettem szót arról, hogy multi-touch érzékelős képernyővel működnek, tehát írni általában csak ezen keresztül tudunk tudunk ( iPhone esetén kizárólag csak itt ). Aztán mindkét termék esetében 3.5 mm-es jack csatlakozót találhatunk a készüléken, amihez a dobozban kapunk is fülhallgatót pici vezérlővel (medialejátszás / hívásfogadás) és mikrofonnal.

És akkor most melyiket is ?

Na igen! A lényeget tudja az iPhone is, meg az Androidos telefonok is!
A különbségek olyan apróságokban vannak, amikre nem lehet azt mondani, hogy mindenkinek egyaránt fontos. iPhone-t például nem lehet függetlenül venni, de még kártyás csomagban sem, tehát ha becsületes állampolgárok akarunk lenni, akkor kénytelenek vagyunk előfizetésesen hozzájutni, ami külön problémát jelent, ha még szolgáltatót is kell váltanunuk.
Azt vannak azok, akik azt mondják, hogy az iPhone-nál sokkal folyékonyabb a menük görgetése és ez a folyékonyság jellemző az egész telefon működésére. Tény, hogy Android nem üti meg ezt a szintet, de a különbség alig észrevehető, nem ront a felhasználói élményből.
Androidnál viszont van multi-tasking ( egyszerre nyitva lehet a webböngésző, játék, zenelejátszás, és még más alkalmazások is ), ami ugyebár iPhone-nál nincs, hiszen minden alkalmazást be kell zárnunk ahhoz, hogy egy másikat megnyithassunk (ennek a hátránya, hogy egy újboli elindulás több időt vehet igénybe, mint simán visszaváltani az alkalmazásra).
További szempont lehet, hogy amennyiben iPhone-t veszünk, akkor egy olyan táborhoz csatlakozunk, akiknek mind ugyan úgy néz ki a telefonja. Ma már nem akkora nagy szám ez a készülék, mint mondjuk egy éve volt.
Továbbá az Androidnál sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a készülék olyan képet tükrözzön vissza, ami illik az egyéniségedhez és életsítlusodhoz ( widgetek és teljes személyre szabhatóság segítenek ebben ), s bár az iPhoneban is van lehetőség rá, ott közel sem olyan gazdagon tudjuk ezt megtenni.

Summa summarum

Kell egyáltalán valamit gyorsban összegeznem ? A két telefon közti csatában nem lehet győztest hírdetni, hiszen mindkettő sok változáson fog még keresztülmenni. Viszont meg kell jegyeznem, hogy jelenleg az Androidban sokkal nagyobb potenciál van, hiszen még csak gyerekcipőben jár, és máris képes mindarra, amit az iPhone.Olcsóbban, szebben, egyéni igényekhez alakíthatóan.

Tom
2009.10.28.

+