MojAndroid
(x) hirdetés

Manapság már általánosnak és elvártnak számít, hogy a telefonok színés képernyővel jönnek és elég erős a fényerejük ahhoz, hogy még verőfényes napsütésben is kényelmesen láthatjuk azok tartalmát. Továbbá használhatjuk zene-, (web)rádióhallgatásra, nézhetünk videókat, csiszolhatjuk memóriánkat és fejleszthetjük kézügyességünket a több száz letölthető alkalmazás segítségével.

Éppen ezért fontos, hogy minél kevésbé terheljük a telefon akkumulátorát, hiszen ezek az idő múlásával – na meg a rendszeres töltéssel – veszítenek energiatároló képességükből.

Általános megfontolások:

Be cool – ne hagyd kinn a telefonod napozni az udvaron, inkább vágd zsebre, vagy szerezz be övre csatolható telefontartó. Ez utóbbi nem csak az egyik legjobb választás lehet, hanem még egyfajta eleganciát is nyújt, mikor nem a zsebedbe, vagy a táskádba nyúlsz, hogy felvegyél egy hívást!

Kapcsold ki a 3G-t – hacsak nem vagy teljesen kocka és figyeled állandóan a twittert, vagy chatelsz, akkor teljesen felesleges állandóan mennie.

Ha már itt tartunk kapcsolj ki minden felesleges szolgáltatást – legyen az Wi-Fi, Bluetooth, Infra vagy GPS.

Alkalmazd az előző szabályt a háttérben futó programokra – tudom, hogy nagyon menő percről perce megkapni a twitter, facebook értesítéseket, naptári-emlékeztetőket, de ezek mind merítik az akksit.

Fényerő és “képernyőzár” – Valószínűleg arra sincs szükséged, hogy állandóan maximum fényerőn üzemeljen a telefon kijelzője. Bár egyes modellek fényereje – HTC Hero, például – alkalmazkodik a környezetből érzékelt fényhez, de nem mind! Még több időt nyerhetsz, ha az inaktivitási időt rövidebbre veszed. Nem kell még 1 egész percig bekapcsolva lennie a képernyődnek, mikor csak az időt nézted meg.

Használj mobilra optimlizált weboldalakat – Ezek általában sokkal kevesebb képet tartalmaznak és egyébként is úgy írják meg, hogy a mobilos böngészőknek ne kelljen sokat gondolkodni a megjelenítéshez. Sajnos nem minden weboldalnak van!

Androidos alkalmazások

Szerencsére a nyílt platform sok lehetőséget ad a fejlesztők számára, így ajánlhatok nektek pár hasznos alkalmazást a témával kapcsolódóan:

Locale – Alvás közben ugyebár teljesen felesleges percenként postafiókot frissíteni, de azért nem árt, ha fel tudnak hívni. Melóban meg nem kell zseblámpaként használnod a képernyőt, hiszen ott van rendes megvilágítás. Evvel az alkalmazással földrajzi elhelyezkedéstől, időtől vagy akkumulátor állapotától függően állíthatsz be profilokat. Ingyenes alkalmazás.

APNdroid – tedd ki widgetként a képernyőre és kapcsold ki/be az GPRS/EDGE/3G szolgáltatásokat egyetlen érintéssel. Ingyenes alkalmazás.

Energiagazdálkodás – az 1.6-os ( cupcake ) verzióban érkezik egy új widget, “Power Control” néven. Evvel a Wi-Fi, Bluetooth, GPS, auto-sync és fényerő szolgáltatásokat és beállításokat szabályozhatjuk, méghozzá az egészet egy sorban. Használd!

Olvasd le a villanyórát – az új verzióban egy grafikonos ábrán is megszemlélheted majd, hogy melyik alkalmazás meríti a telefonod leginkább a legutolsó töltés óta.

Tom
2009.10.21.

+