Mobil Firefox: Android és Maemo, nem iPhone

@seborealis-nál (Sebő Reális?) bukkantam egy cikkre a Firefox mobil verziójával (kódneve: Fennec) kapcsolatos információkkal. A lényeg: jön, majd, és a Firefox 3.6 engine-jére épül. A részletek pedig: jön az Androidra és jön Maemo-ra is, de iPhone-ra nem (hát persze, mert alapfunkcionalitást duplikál). Om Malik a Mozilla CEO-ját, John Lilly-t kérdezgette hogy miért nem láttuk eddig a Firefoxot mobil eszközökön. Lilly szerint jön az, de nem akartak felemás élményt nyújtani. Ha lesz firefox, abban minden benne lesz a JavaScript-től a CSS-en át a SVG támogatásig, plusz (mobil böngészők között elsőként) a Firefox erejét adó bővítmények támogatása.

Ha eltekintünk attól, hogy mekkora stratégiai hátrányban van a Mozilla most a Chrome-mal meg az Operával szemben, tulajdonképpen a bővítményes húzás nem rossz: ha valamiért, ezért érdemes lehet majd váltani a telefon default böngészőjéről Firefoxra, akarom mondani Fennecre. Persze arra is kíváncsi leszek, hogy az időnként az 1600 MHz-es Windemen is köhögő Firefox hogy bírkózik majd meg a mobilprocik teljesítményével, még akkor is, ha rengeteg időt öltek az ARM-ra optimalizálásba — netán a késleltetett piacra dobásnak pont a gyorsabb (pl. 1,5 GHz-es) mobilprocikra való várakozás lenne az oka?…

Nyomkodj gombokat >>Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
, , , ,

About lipilee

Napközben project manager és architect, azon kívül apa, bringás, zenész, és blogger. Fő lelőhelye Hollandia, illetve Instagram és Twitter.
View all posts by lipilee →