MojAndroid
(x) hirdetés

A Computer World majd’ 1 hetes cikke szerint a Gartner osztott-szorzott és kihozta, hogy az Android piaci részesedése 2012-re bizony elhagyja az iPhone-ét. Konkrétan: 2012-re a piacvezető még mindig a Symbian lesz 37,4%-kal, ezt követi az Android 18%-kal (a 2009-es 2% helyett), majd jön a Blackberry 13,9%-kal, az iPhone 13,6%-kal, a Windows Mobile 9%-kal, a Maemo 4,5%-kal, “futottak még” Linuxos eszközök 2%-kal, de még a Palm WebOS is befér 1,4%-kal.

Egyrészt mély tisztelettel adózom az olyan szakemberek előtt, akik a mai körülmények között (amikor egy gazdasági világválságot nem sikerült hatékonyan előre jelezni, illetve havonta újra bejelentik, hogy most már tényleg vége) 3 évre előre tizedszázelék pontossággal be tudják lőni a piaci részesedéseket, többek között még meg sem jelent operációs rendszereket is belekalkulálva. (Mert hát lássuk be, hogy a Maemo mobiltelefonokon egyelőre nem nagyon látható…)

Másrészt nem is kell annyira elvakultnak lenni, hogy logikus legyen az Android térnyerése: mögötte a Google és (jelenleg) a nyílt forráskódon mobil eszközökre fejleszteni akaró közösség (kérdés, hogy mennyire fogja megosztani majd ezt a Maemo), a hardvergyártók sorozatosan ugrálnak fel az Android vonatra és jobbnál jobb eszközök jelennek meg, az Apple pedig hiába csinál innovatív felületet, ha gyártóként egyedül van, és a fejlesztési modellje is meglehetősen szigorú.

Harmadrészt látható, hogy mekkora gólem a Nokia, hogy a gyakorlatilag évekkel ezelőtt elavult Symbiannal még 3 év múlva is bőven-bőven a legnagyobb tud majd lenni.

2009.10.19.

+