MojAndroid
(x) hirdetés

…senki ne a melegedő tabletek alternatív hőelvezetésére gondoljon :-)
Előfordul, hogy főzök, és eléggé műszaki beállítottságú vagyok, úgyhogy elkerülhetetlen volt, hogy ez valahogy összekapcsolódjon az Androidos telefonommal.

Az Apróséf app az egyik, amit főzéshez hasznosnak tartok. Ez leginkább egy parametrikus receptkereső.
Az alkalmazás

  • nagyon szép (lásd a screenshotokat),
  • jó nagy (5+ MB, régebbi telefonokon a helyhiány gondot okozhat), és
  • a készítők bevallása szerint is sok hálózatot használ. Viszont főzni egy helyben szoktunk, a konyhában remélhetőleg van Wi-Fi lefedettség, úgyhogy utóbbi talán nem jelent gondot. Bográcsozásnál mondjuk meggyűlhet a bajunk vele, oda legalább receptet vigyünk, ha azt senki nem tudja fejből :-)

A keresőben ki lehet választani elkészítési időt, ételfajtát (pl.: leves, főétel), és hozzávalót, mire az app kidobja azokat a recepteket, amik megfelelnek a beállított feltételeknek. (Nem kötelező mind a hármat megadni, és lehet keresni név szerint is.) A receptek elég pontosak, pl.: a hozzávalóknál kitér még a tojások méretére is.
“Biztos a véletlen műve”, de én általában a rövid idő alatt elkészíthető ételek között szoktam böngészni.
Ha telhetetlenkedhetek, akkor a hozzávaló szerinti keresést szerintem lehetne még tovább is fejleszteni. Pl.:

  • beírom mi van otthon, és kidobja, ebből mit lehet főzni, vagy mit kellene még venni egy recepthez.
  • Vagy kilistázhatná azokat a recepteket, amikből hiányzik az adott összetevő (pl.: tojás, liszt / glutén, mogyoró – olyasmik, amik allergiát okozhatnak).

Az alapbeállítás szerint értesítést küld, ha egy új recept jelenik meg. Én ezt nem éreztem annyira fontosnak, úgyhogy kikapcsoltam.

A másik alkalmazás, amit főzéshez használok, egy konyhai óra. Vannak ételek, amiket fix ideig kell sütni / főzni, és közben magukra lehet hagyni. (Ilyen pl.: tojás, zacskóban sült csirke, sütemények, de a teának is jobb az íze, ha a filter időben kivesszük.)
Ezekhez jól jön egy konyhai óra, amit felhúzunk, és csörög, ha kész van. Amikor főzök, akkor se töltöm az egész délelőttöt a konyhában. Előfordult, hogy nem hallom meg a csörgést. A tipikus analóg konyhai óra viszont akkora, hogy nem fér be a zsebembe – ellentétben egy telefonnal.

Persze lehetne erre használni a telefon ébresztő funkcióját is, de azt tipikusan nem erre találták ki, mert 1 percet ide vagy oda lehet vele tévedni (ami pl.: tojásfőzésnél már számíthat), és az ébresztőnek nem azt kell megadni, hogy 45 perc múlva csengjen, hanem azt, hogy hány óra hány perckor. (Ki lehet számolni, de ha van célalkalmazás, a lustaság győz :-)

Sokféle Androidos konyhai óra appot írtak már, én is végigpróbáltam már párat. Nekem az vált be, amit itt a cikk végén belinkeltem. (Ezt elég egyszerűen úgy hívják, hogy “Konyhai óra”. )
A többségnél a kezelést találtam kényelmetlennek. Egyes alkalmazások megpróbálják a felhúzós órák tárcsáját szimulálni, ami érintőképernyőn nagyon nehezen kezelhető. (Még a 5 percet se könnyű elsőre beállítani.) A jobbaknál ehhez legalább be lehet hívni egy billentyűzetet.

A belinkelt óránál (igen egyszerűen Konyhai órának hívja magát):

  • numpaddal lehet megadni a főzési időt
  • 3 órát kezel egyszerre
  • 25 főzési időt tud tárolni (vannak előre beprogramozottak is, pl.: teák, tojásfőzés)
  • többféle csengőhangból lehet választani

Csörgés után pedig választható a “szundi” üzemmód is. Ez némileg választ jelent a tipikus “Még 10 perc kell neki” jelenségre is, ami főleg bográcsozáskor üti fel a fejét :-)
Hogy szép-e, az ízlés dolga, mindenki eldöntheti magának (lásd a screenshotokat).

Mindkét alkalmazás ingyenes és magyarul van.

(x) hirdetés
2014.02.11.

+