MojAndroid
(x) hirdetés

Az LG Magyarország jóvoltából nálam vendégeskedett az Optimus G.

A gsmarena teljes specifikációja szerint 2012 augusztusban jelentették be, végül novembertől érhető el a nagyközönség számára. És mielőtt belevágnék a részletes elemzésbe, már jelzem is, hogy az ajtóban van az utód, a G2. Ezért is a címbeli trónfosztás. Persze ezek csak híresztelések, de a cikk végén egy valósnak tűnő videót is linkeltem. De nézzük most mit tud az LG Optimus G!

Külső

Az LG az Optimus G esetében egy szépen kidolgozott elegáns telefont készített. Kényelmes kézbe venni, kellően vékony, de nem túl vékony. Egyetlen kivetnivaló talán a hátlapja, ami szép fényes, de ennek megfelelően eléggé csúszós is. A fém keret elegáns is, s masszívvá teszi a telefont.

Külső gombok a be/ki kapcsoló és a hangerő szabályozó helyezkednek el a telefon bal és jobb oldalán. 3,5 jack és a szokásos micro usb töltő kaptak még helyet. Egyik az alján, másik a tetején.

A telefon micro simet használ, s a sim kártya az oldalába helyezhető be. Működés közben kivett SIM kártya esetén a telefon figyelmeztet, s ha nem véletlen történt a dolog, újraindul. A hátlap nem levehető, de nem is volt szükség erre az alatt a rövid idő alatt, amíg a telefon nálam járt.

Akku

A nem levehető hátlap mindig okot ad az akku kritikusainak. A G esetében nem volt gondom az akku idővel. Egy kis Ingress, s szokásos használat, rengeteg mobilnettel a szokásos egy napot kényelmesen hozta.

Érdekes, hogy “békénhagyva” lemegy egy deep sleep állapotba, tehát ha nem fut rajta semmi alkalmazás, s nem éri hívás, akkor alig veszít az akku a töltöttségéből. Ez általában tabletekre jellemző. Mielőtt a telefont visszaadtam volna az LG-nek, az bent pihent bekapcsolva (ezt utólag vettem csak észre) a dobozában már mintegy másfél napja, s az akku továbbra is bőven 90% felett volt. A SIM kártyát akartam kivenni, illetve ellenőrízni, hogy volt-e factory reset.

Belső

Az LG sem pure Android élményt ad. Ez nem gond, csak az én Nexus-hoz szokott szememnek idegen. A nem tiszta Android azonban mindig sok extra jósággal jár. Az LG saját fénykép alkalmazása, LG Smart World, Video Wiz, Smart Share, Remote Call Service, Jegyzet alkalmazás, s a személyes kedvencem a Quick Translator. Ez utóbbi a World lense nevű mage idejében agyon hype-olt alkalmazást simán zsebre teszi. Fényképezünk, s a fényképezett szöveget az alkalmazás lefordítja. Magyarról németre, illetve angolra fordítgattam vele, s egész használható volt.

Ezenkívül a Quick Memo nevű beépített alkalmazás, ami még említésre méltó. Ezzel a G a Galaxy Note távoli unokatestvére lett. Bármi történik, egy pillanat alatt a népernyőre húzhatunk egy réteget, amire jegyzetelhetünk, bekarikázhatunk, jelölhetünk dolgokat. Jól jöhet ha nem csak egy screenshotot akarunk megosztani, hanem annál azért több információt is a másik fél rendelkezésére bocsátanánk.

A G 4 maggal, s minden extrával fel van vértezve, ami egy mai okostelefontól elvárható. Hasznos az LG által beépített ECO mód, így a 4 mag működése szabályozható attól függően, mekkora erőre van szükség.

Használat

Szeretem, s ötletesnek tartom az LG Lockscreen megoldását. Nem egy kapcsolót, képet, stb tolunk oldalra, hanem az ujjunkkal “kiradírozzuk” a takarót. Természetesen definiálhatók gyors gombok, vagyis az a pár alkalmazás, amit azonnal szeretnénk indítani kikerülhet a lockscreen aljára.

Megakasztani nem tudtam, s mint fent már az akku idő kapcsán is említettem, Ingress, játékok, s egyéb jóságok se tudták megakasztani a telefont. Egy megmosolyogtató üzenetet kaptam, amikor Ingress közben fel akartam húzni maximumra a fényerőt, szólt a telefon, hogy ezen a hőmérsékleten ezt nem lehet.

Zárszó

Mivel a sebességre nem lehet panasz, az akku hozza az 1+ napot, így a “szeretnék-e ilyen telefont” kérdést a software dönti el. Az LG által adott extrák jók és hasznosak is. Jelenleg 4.1.2 Android futott a telefonon. Ezzel nincs nagyon lemaradva az LG zászlóshajója, de kérdés, hogy a G2 megjelenésével kapja-e majd a folytatást az első G. Reménykedjünk.

Remélem a G sorozat lesz az LG esetében valami hasonló, mint a Samsung S szériája. A csúcskategória, amivel törődnek, ahol érkeznek a frissítések, s színt visz a jelenleg másik koreai gyártó által uralt piacra.

Képek a telefonról, telefonnal, s képernyőképek csatolva.

Ráadás: Állítólag ilyen a G2. Ráadásul az a pletyka is napvilágot látott, hogy a G2 lesz a Nexus 5 alapja. Kiváncsian várjuk.

2013.07.11.

+